Mitropolit Amfilohije odslužio Liturgiju u Donjem Ostrogu na praznik Svete mučenice Anisije i Prepodobne Teodore (video)

12. januar 2017. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije odslužio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu u četvrtak 12. januara (30. decembra) 29. nedelje po Duhovima, na praznik Svete mučenice Anisije i Prepodobne Teodore.

Sasluživali su mu sabraća ostroške obitelji jeromonasi Sergije i Jerotej, jerej Slobodan Lukić crmnički paroh i jerođakoni Roman i Zosima uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Monaštvo i vjenrici pričestili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista, a na kraju Bogosluženja Mitropolit Amfilohije sa saslužiteljima blagosiljao je i prerezao slavski kolač koji su u slavu Božiju, a povodom praznovanja njihovih nebeskih zaštitnica Prepodobnih Teodore i Melanije prinijele ostroške monahinje Teodora i Melanija.

Nakon Svete službe Božije riječima arhipastirske besjede sabranima se obratio Mitropolit Amfilohije koji je govorio o značaju Hristovog Roždestva od Presvete Djeve Bogorodice.

-Rodio se Gospod u Vitlejemu i u jasle povijen bio. On koji je neizreciv i neopisiv, kroz koga je sve postalo što je postalo, bez koga ništa ne postoji što postoji, koji promišlja o sveukupnoj tvorevini svojoj.. On se bezgrnično smirio i u jasle povijen bio. Rodio se On koji je predvječni Bog, kao dijete mlado i time je otkrio svoju vječnu tajnu i tajnu svoga Oca Nebeskog i poslao nam Duha Svetoga Utješitelja koji nas uvodi u svaku istinu, u vječnu istinu, u vječnu mudrost, u vječni život, u vječnu svjetlost. Svjetlost zasijala u tami kroz Vitjelemsku pećinu i tama je nije obuzela i ne može je obuzeti, jer je to Svjetlost koja je vječna i nepolazna, jer je On Darodavac vječnog i neprolaznog života – kazao je Mitropolit Amfilohije i dodao da je od Njegovog rođenja svaki čovjek postao brat Njegov, a ljudska priroda se sjedinila sa Božijom prirodom u ličnosti Bogočovjeka Hrista.

Mitropolit Amfilohije je kazao da su svjedoci vječnog Lika Božijeg i vječne Svjetlosti koja sija sa Lica Hrista Boga našega i proroci i sveti apostoli, i svi sveti, pa i prepodobne mati Teodora i Melanija, kao i Zotik Hristonosac i Sveti Dositej Zagrebački Ispovjednik.

-Svi su oni kao i svi drugi sveti Božiji ljudi od proroka i apostola, kroz vjekove, nosioci i svjedoci Svjetlosti Hristove, nosioci Njega i čuvari Imena Njegovog i propovjednici svakome narodu i svakome stvorenju Njega kao Bogočovjeka, oni su sasudi Njegove blagodati, obitališta Duha Svetoga do danas kao i sveti koji su se ovdje podvizavali i trudili, kao i drugi sveti koji su sveti postali primivši Jedinoga Svetoga Boga našega u sebe i Njime se osvetivši, prosvetivši i Njime zadobivši vječni, neprolazni, besmrtni život i nama podarivši tu veliku i svetu Istinu kroz tajne krštenja, miropomazanja, življenja po Jevanđenjlju i tajnu koja vrhuni u Tajni Svetog Pričešća, primanja Tijela i Krvi Gospoda Boga i Spasa našega Isusa Hista radi iscjeljenja duše i tijela i radi zadobijanja vječnoga i neprolaznoga života – kazao je Mitropolit Amfilohije.

On je takođe istakao da se cjelivajući Živoga Boga kroz Sveto Pričešće Gospod nama daruje kao Bog ljubavi.

-Primajući Njega kao ljubav mi se ispunjujemo Njegovom ljubavlju jedni prema drugima i prema svima ljudskim bićima. Ta Njegova ljubav postaje pravilo Njegovog življenja – kazao je Mitropolit Amfilohije i sestrama monahinjama Melaniji i Teodori poželio da im Gospod podari radost življenja i sretanja sa Gospodom u sve dane njihovog života i da i one postanu sasudi božanske blagodati, istine, božanske ljubavi, da ih Gospod obdari zdravljem duše i tijela i podari im vječno spasenje i Carstvo Nebesko.

Besjeda Mitropolita Amfilohija

 

Zajedničarenje ostroške obitelji i prisutnih vjernika sa Mitropolitom Amfilohijem nastavljeno je uz trpezu hrišćanske ljubavi koju je pripremilo ostroško bratstvo.

Sve fotografije

 

 

 

Ostala dešavanja

31. 3. 2024.

Druga nedjelja Časnog posta posvećena Svetom Grigoriju Palami proslavljena u Ostro...

Druga nedjelja Časnog posta - Pačista, posvećena Svetom Grigoriju Palami, molitveno je proslavljena u ...

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...