U Gornjem Ostrogu molitveno proslavljena hramovna slava crkve Vavedenja Presvete Bogorodice

4. decembar 2016. - Manastir Ostrog - Dešavanja

 

Svetom arhijerejskom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača i trpezom hrišćanske ljubavi proslavljena je hramovna slava crkve Vavedenja Presvete Bogorodice u Gornjem ostroškom manastiru u kojoj se čuvaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva i molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda odslužio je Svetu službu Božiju na ovaj veliki hrišćanski praznik, 4. decembra 2016. ljeta Gospodnjeg.

Prije pričešćivanja vjernih Vladika Joanikije je čestitao slavu bratstvu ostroške obitelji i svečarima, a veliki praznik Vavedenja Presvete Djeve Bogorodice u hram Božiji sabranim vjernicima koji su iz raznih krajeva svijeta došli na pokonjenje Ostroškom Čudotvorcu.

Vladika je podsjetio da su roditelji Joakim i Ana u starijim godinama dobili potomstvo ćerkicu Mariju i u znak zahvalnosti prema Bogu i izvršujući Božiji promisao Djevu posvetili na službu hramu Božijem još od Njenog djetinjstva.

– Oni su je predali na vaspitanje u hram Božiji kada je imala svega tri godine, a prvosveštenik jerusalimski je tada po Božijem promislu Nju uveo u Svetinju nad Svetinjama, iako to nije bilo po zakonu Mojsijevom, ali je on imao otkrivenje sa neba – kazao je Vladika Joanikije i dodao da se punoća Starog zavjeta ispunila onda kada se Gospod opredijelio da u ovaj svijet dođe Spasitelj koji će se ovaplotiti od Presvete Djeve Bogorodice, a koja je sama postala hram Božiji, obitalište Duha Svetog, obitalište Božije.

Vladika je kazao da je Bogorodica prepremala svoje srce kroz molitvu, post, podvig, poslušanje, kroz svakodnevno učenje i ulaženje u tajne Božije, tajne duhovnog života da izvrši Božiji promisao.

-Koliko je Ona bila tada svjesna šta će se dogoditi, ne znamo, ali je Njena duša i Njeno srce od najranijeg djetinjstva priopštavala Bogu živome. Ona se sjedinjavala s Bogom kroz neprestanu molitvu, trud, smirenje, učenje i podvig da što više ugodi Gospodu svom – kazao je Vladika Joanikije i dodao da je uzrastajući pored hrama jerusalimskog postala hram Duha Svetog u kome će se nastaniti Gospod.

Vladika je istakao da nije slučajno što ovaj praznik proslavljamo na početku Božićnog posta, jer se tako pripremamo za taj veliki praznik Rođenja Hristovog.

-Presveta Djeva Bogorodica se udostojila zbog svoje čistote, svoje vjere, predvječnog izabranja i promisla Božijeg da postane Majkom Gospoda Isusa Hrista – kazao je Vladika Joanikije.

On je istakao da je ostroška svetinja posvećena ovom velikom Bogorodičinom prazniku i dodao da su se u ostroškoj pešteri i prije i poslije Svetog Vasilija podvizavali brojni monasi.

– Vidite kako je ovo tvrdo mjesto i u kojoj tjeskobi i siromaštvu su oni živjeli, ali su se obogaćivali Duhom Svetim i uzrastali u vrlinama, te je zamirisala svetinja preko njihovih molitava, a naročito preko moštiju Svetog Vasilija Ostroškog, svetitelja i ugodnika Hristovog koji je svega sebe prinio na žrtvu Bogu živom, noseći svoj krst, krst svoga naroda i uzimajući njegove patnje na svoju dušu i moleći se i za prijatelje i neprijatelje – kazao je Vladika Joanikije i naglasio da Sveti Vasilije pomaže svima i pravoslavnima i onima koji to nijesu.

Vladika se besjedeći posebno obratio roditeljima, opominjući ih da vaspitaaju djecu kako valja, u vjeri od najranijeg njihovog uzrasta.

– Ako budu djecu vodili u hram, ako ih budu uključivali na sveta Bogosluženja, ako ih budu podučavali u vjeri, ako djeca budu slušala Riječ Božiju i crkveno pjevanje i učestvovala u Svetoj službi, to znači da će imati sve ono da budu dobri ljudi, da se oplemene, da budu čestiti, moralni, ispravni, vjerujući i da svjedoče vjeru dobrim djelima i da budu na radost svojim roditeljima, porodicama, svome narodu i svojoj državi – kazao je Vladika Joanikije.

On je uznio Bogu molitve i za Patrijarha Irineja koji je na ovaj veliki praznik služio na Svetoj Gori u Hilandaru, povodom manastirske slave, za Mitropolita Amfilohija koji je sa Vladikom dioklijskim Kirilom u apostolskoj misiji u Južnoj Americi.

Nakon pričešćivanja vjernih Vladika Joanikije sa saslužiteljima je u paraklisu Prepodobnog Isaije Ostroškog blagosiljao i prerezao slavski kolač koji je povodom hramovne slave Vavedenja Presvete Bogorodice, a u slavu Božiju prinijela bratija ostroške obitelji, kao i slavske kolače vjernih koji ovaj veliki praznik proslavljaju kao krsnu slavu.

Proslava Vavedenja Presvete Bogorodice nastavljena je u Donjem Ostrogu u manastirskoj trpezariji uz slavsku trpezu hrišćanske ljubavi.

besjeda vladike Joanikija

Sve fotografije sa službe

Ostala dešavanja

31. 3. 2024.

Druga nedjelja Časnog posta posvećena Svetom Grigoriju Palami proslavljena u Ostro...

Druga nedjelja Časnog posta - Pačista, posvećena Svetom Grigoriju Palami, molitveno je proslavljena u ...

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...