U Donjem Ostrogu molitveno proslavljen praznik Silaska Svetog Duha na apostole, hramovna slava crkve Svete Trojice (audio)

19. jun 2016. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Silaska Svetog Duha na apostole – Trojice, u nedelju Pedesetnice 19. juna 2016. godine, koji je ujedno i hramovna slava Svetotrojične crkve, molitveno je proslavljen u Donjem ostroškom manastiru.

Svetom Liturgijom načalstvovao je ostroški namjesnik protosinđel Pavle, a sasluživali su mu sabraća ostroške obitelji arhimandrit Miron i jeromonah Jerotej, nikšićki paroh protojerej Slobodan Jokić, podgorički paroh protojerej Miladin Knežević, pješivački paroh jerej Radmilo Čizmović, jerođakoni Roman i Zosima i đakon Nebojša Jovanović iz Mileševske eparhije.

DSC_1508

Veliki broj vjernika, kojisu iz raznih krajeva došli na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu i na slavu ostroške svetinje, prisustvovao je evharistijskom sabranju.

Nakon pročitanog Svetog Jevanđelja, sabranima je besjedio o. Pavle koji je podsjetio na riječi Jevanđelja da u narodu zbog Gospoda Isusa Hrista, jer su jedni sumnjali da je Isus Hristos zapravo Gospod Bog naš, a drugi su vjerovali da je On.

– Tako i danas, sve podjele u svijetu se vrte oko te dileme. Ko je taj Bog? U šta, u koga vjerujemo? Da li vjerujemo u djela Njegova, ono što vidjesmo i opipasmo rukama svojim ili vjerujemo sebi, svome razumu, religijama i bogovima koje smo mi sami osmislili, idolima, partijama koje dijele ljude, u čelnike koji zauzimaju mjesto Boga, da im se divimo i da im se klanjamo i da prepustimo živote u njihove ruke?! Gospod kaže ”Vi ste svjetlost, koji primi tu svjetlost ima život vječni.” Ta svjetlost je blagodat Svetog Duha, koji obitava u nama, među nama i samo je potrebno da otvorimo naša srca i da Ga prepoznamo i da prepoznamo djela Njegova – kazao je o. Pavle.

DSC_1591

On je takođe rekao da treba da se sjećamo događaja koji su se dešavali kroz istoriju, ali i naših svetitelja koje je Gospod prizvao na isti način na koji nas priziva.

– Da se sjetimo i Svetog Oca našeg Vasilija Ostroškog. U njegovom testamentu piše ”Služih Bogu i Presvetoj Bogorodici u hladnoj stijeni, toplote radi Božije. A ta toplota Božija nije ništa drugo, nego blagodat Svetog Duha koja nam daje podvig, ljubav, strah Božiji, daje nam svako dobro i svaku radost, a daje nam i dugotrpljenje, snagu u stradanjima, prosvjetljuje našu savjest, da se ispitamo, da se očistimo i da čisti krenemo na put spasenja u život vječni – kazao je o. Pavle.

Besjeda o. Pavla na praznik Svete Trojice nakon Jevanđelja

Tokom Svete Liturgije veliki broj vjernika pričestio se Svetim Tajnama, Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista.

Kako je praznik Svete Trojice hramovna slava crkve u Donjem manastiru, nakon odslužene Svete Liturgije uslijedila je svečana litija oko hrama u kojoj su učestvovali saslužitelji i ostroško bratstvo sa brojnim vjernim narodom.

DSC_1539 kopija

Tokom litije čitano je Sveto Jevanđelje, sveštenstvo je blagosiljalo vjerni narod. Svečana litija završena je blagosiljanjem i rezanjem slavskog kolača povodom hramovne slave crkve Svete Trojice.

DSC_1585 kopija

Potom je sveštenstvo odslužio Večernju molitvu sa koljenopreklonim molitvama i prizivom Svetog Duha, a vjerni narod je po drevnom pravoslavnom običaju pleo vijence od svježe pokošene trave.

Na kraju Bogosluženja, sabranima se prazničnim slovom obratio protojerej Slobodan Jokić. On je kazao da ovaj praznik svjedoči da nas Hristos nije ostavio same, kao što je i rekao kada se uznosio na nebo.

DSC_1604

– Danas slavimo dan kada se zaokružuje i ispunjava domostroj spasenja Gospodnjeg. Od Rođenja, Obrezanja, cijelog života i učenja, slavnog i strašnog Stradanja, još slavnijeg Vaskrsenja i Vaznesenja na nebesa. Danas svi ti događaji dobijaju svoju punoću. Danas Crkva počinje da se naziva Crkvom, zajednica Boga i ljudi. Centar je Bogočovjek, ono najljepše i najdivnije što se desilo u istoriji, da Bog postaje čovjek. Na današnji dan, nama preko apostola i učitelja svetih do danas i do kraja Vaseljene nam je mogućnost da budemo jedno, da budemo bogočovječanski organizam, da budemo jedno sa Bogom i jedno jedni sa drugima – kazao je o. Slobodan i dodao da je današnji veliki praznik zapravo rođendan Crkve Božije.

Besjeda o. Slobodana na praznik Svete Trojice nakon Bogosluženja

Sabranje je završeno svečanom trpezom hrišćanske ljubavi koju je povodom velikog praznika i ostroške slave pripremilo bratsvo ostroške obitelji.

Praznik Svete Trojice proslavlja se tri dana.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...