U Ostrogu molitveno proslavljeno Obrezanje Gospodnje i Vasiljevdan (video)

14. januar 2016. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Obrezanje Gospoda Isusa Hrista, kada naša Sveta Crkva proslavlja i Svetog Vasilija Velikog i početak Nove godine po Julijanskom kalendaru, molitveno je proslavljen u manastiru Ostrogu.

Liturgiju u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u Gornjem Ostrogu, kod moštiju Svetog Vasilija služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški Jovan.

20160114_065657

U crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu Liturgijom Svetog Vasilija Velikog čiji spomen se proslavlja načalstvovao je namjesnik ostroške svetinje protosinđel Pavle, a sasluživali su mu sabrat ostroške obitelji jeromonah Panaret, pješivački paroh jerej Radmilo Čizmović i beranski paroh jerej Nenad Bubanja. Veliki broj vjernika sabrao se na bogosluženju u oni koji su se pripremali primili su Sveto Pričešće.

DSC_9030

Nakon Svete Liturgije protosinđel Pavle sa saslužiteljima i vjernim narodom pomolio se za novo ljeto dobrote Gospodnje povodom početka 2016. godine po Julijanskom kalendaru.

On je čestitao prisutnima Srpsku novu godinu i napomenuo da danas proslavljamo nebeskog zaštitnika Svetog Vasilja Ostroškog, Vasilija Velikog, po kome je ostroški Čudotvorac nosio monaško ime. On je u liturgijskoj besjedi kazao da kao što je Gospod došao i ispunio ono što su pisali starozavjetni proroci, tako i mi ljudi živeći na zemlji ispunjavamo zakon Božiji.

-Ispunjavamo kao prvo vjeru u Boga, uzdišemo za Njim, čeznemo za Njegovom ljubavlju i ispunjavamo druge zakone ljubavi koje je Gospod dao. Da ljubimo bližnje kao sebe same, da ljubimo jedni druge i da se u toj ljubavi uzdižemo ka samome Prestolu Božijem – kazao je o. Pavle.

On je rekao da smo mi, živeći na zemlji okovani mnogim okovima, grijeha, običajima, granicama, jezicima, te da je to sve ljudsko nasljeđe koje mi ispunjavamo.

-Dužni smo da sve to prevaziđemo, da zadobijemo slobodu duha koja povezuje i izmiruje ljude jedne sa drugima i izmiruje čitav svijet sa Bogom. Mi pravoslavni Hrišćani smo malo stado koje je svjetlost svijetu. Zato smo dužni da ispunimo ono što je zemaljsko, a ispunjavajući ono što je nebesko sa Duhom Svetim, slobodom duha rušimo sve granice koje je čovjek postavio, a koje su tako slabe.  Samo mi našom nevoljnošću, nestraženjem i nespremnošću da krenemo putem Gospodnjim ojačavamo i postajemo njihovi voljni i nevoljni robovi. Neka nam Gospod daruje da ispunjavajući Njegove zapovijesti živimo slobodno, živimo Duhom Svetim, da se radujemo Gospodu i da ta radost bude u cijelom svijetu – kazao je o. Pavle.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

30. 3. 2024.

Mitropolit Joanikije sa episkopima Atanasijem, Metodijem i Dimitrijem bogoslužio...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije služio je Svetu arhijerejs...

27. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja – jeromonah dr Vladimir Palib...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 25. glava Knjige postanja - jeromonah dr Vladimir Palibrk (26-ta emisija), m. Ost...

26. 3. 2024.

Vladika Segije u Ostrogu: Da nam post bude na ohrabrenje i duhovno osnaženje...

Sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u utorak...

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...