U Donjem Ostrogu odslužena Liturgija na praznik Svetih Kozme i Damjana (video)

14. novembar 2015. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Na praznik Svetih vračeva i besrebrenika Kozme i Damjana u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu odslužena je Sveta Liturgija. Načalstvovao je rožajski paroh jerej Slobodan Radojević, a sasluživali su mu sabrat ostroške obitelji jeromonah Sergije i jerođakon Roman.

Nakon čitanja Svetog Jevanđelja nadahnutom besjedom sabranom monaštvu i vjernicima obratio se jeromonah Sergije.

o. Sergije

On je kazao da danas proslavljamo divne Božije ugodnike iscjelitelje i čudotvorce Kozmu i Damjana koji su iscjeljivali sve bolove i duševne i tjelesne.

– Mi smo i danas svjedoci da nauka, medicina i druge nauke su došle do divnih savjeta kako sačuvati vitalnost i ko se pridržava toga može preventivno da sačuva zdravlje svoga tijela i da to produži na neki način ako sluša te savjete nauke. Ali, nažalost sve češće smo svjedoci duševnih bolesti ljudi koje usporavaju čovjekovo kretanje naročito ka osvećenju i oboženju, jer samo na taj način čovjek može biti vječno živ – kazao je o. Sergije.

Prema riječima oca Sergija, danas je sve manje onih koji vrše osvećenje i iscjeljenje duša ljudskih, kao što su to radili sveti Kozma i Damjan.

– U žitiju svetih Kozme i Damjana vidimo da su oni ispunjavali zapovijest Božiju i strogo vodili računa da njihov život bide saglasan Svetom Jevanđenju i onim riječima ”na dar ste dobili, na dar i dajite”. Tako da će oni kao sveti besrebrenici, besplatni ljekari, liječiti svakoga, pa čak i životinje – kazao je o. Sergije.

On je podsjetio na riječi iz žitija ovih svetih Božijih ugodnika, kada je jedan od braće uzeo tri jajeta od jedne žene koju su oni iscijelili.

– Drugi brat, vjerovatno zbog toga što se nije lično sreo sa tom ženom i osjetio njenu dušu i njenu namjeru prilikom toga, rekao je da ovaj što je primio tri jajeta nije dobro učinio. A poslije se projavilo, kada su izašli Bogu na istinu i baš je taj prvi pošao, pa je preko životinje koju su iscijelili javio Gospod da slobodno sahrane i ovoga brata koji je primio jaja, jer je ovaj drugi bio zavještao da ne budu zajedno sahranjeni zbog toga – ispričao je o. Sergije.

Nakon Svetog Pričešća, saslužitelji su blagoslovili i prerezali slavski kolač u slavu i čast Svetih Kozme i Damjana, a povodom imendana ostroškog monaha Damjana.

Svestenstvo

Imendan

 

O. Slobodan je, čestitajući imendan, poželio da se Gospod proslavi u monahu Damjanu, kao što se proslavio u Svetim besrebrenicima Kozmi i Damajnu.

Potom su sabrani vjernici i monaštvo o. Damjanu čestitali imendan, a molitvena proslava praznika nastavljena je u manastirskoj gostoprimnici.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...

11. 3. 2024.

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromona...

Čudesna iscjeljenja Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca (11-ta epizoda), jeromonah Roman, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...