Празник Светих Сергија и Вакха молитвено прослављен у Острогу

20. oktobar 2024. - Манастир Острог - Дешавања

Острошки сабрат јеромонах Николај началствовао је Светом Литургијом у Цркви Свете Тројице у Доњем Острогу, у 17. недјељу по Духовима, 20. октобра 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Свете мученике Сергија и Вакха – Срђевдан.

Саслуживала су му сабраћа јеромонаси Владимир и Натанаило, као и протојереј Драгослав Ракић паштровско-тудоровићки парох и јереј Немања Росић из Епархије бихаћко-петровачке, уз молитвено учешће острошког игумана архимандрита Сергија, острошког монаштва и бројних вјерника који су из разних крајева дошли на поклоњење Светом Василију Острошком.

Бесједећи сабранима послије читања Јеванђеља о жени Хананејки, о. Драгослав је казао да се сваким новим литургијским сабрањем сабирамо око имена Господњег и славе Његове, љубави Његове.

– Сваким новим Литургијским сабрањем смо удостојени нових дарова, Његове мудрости, Његове силе и Његове љубави. На овом сабрању осјењујемо се крсним знаком, причешћујемо се Тијелом и Крвљу Његовом, освећујући сво тијело, сва своја чула, све своје поре, цјелокупно своје биће и сваки пут бивамо наново рођени, наново освећени, наново просвећени. И примајући Дарове одозго учимо се како да превазилазимо камење спотицања, да бисмо управо својим животом посвједочили праву вјеру хришћанску, да бисмо кренули правим и истинским путем ка познању вјечног живота и смисла – рекао је о. Драгослав.

Он је казао да празнујући јуче Светог Апостола Тому и слушајући данашње Јеванђеље добијамо свједочанство божанске љубави којом нас Господ храни и опомиње да је управо наш коначни смисао живот са Богом.

– Ова јеванђељска прича се прожима у животу сваког човјека који је проживио у овој творевини Божијој, на овоме свијету, видимо пролазном и пропадљивом. Управо на основу ове јеванђељске приче видимо какав је наш Бог. Да је наш Бог-Бог љубави, Бог праштања, Бог милости, Бог милосрђа. Као што ствара из љубави овај свијет тако исто ће сваког човјека по његовој вјери да благослови оним даром који је њему потребан. У овој причи је било потребно исцјељење кћери Хананејкиној, а свако од вас који сте овдје дошли на поклоњење Светом Василију Острошком има неко своје искање, неку своју слабост, неку своју ”Хананејкину кћер” коју држи у свом срцу, у својој души и непрекидно вапи, тражи, обраћа се Господу за исцјељење те своје слабости. Због тога и јесмо у овоме светом храму, због тога постимо постове, због тога држимо заповијести, због тога се трудимо да будемо прави на том путу нашег богопознања – бесједио је о. Драгослав.

Бесједа о. Драгослава

Сабрани су се током Литургије причестили Светим Христовим Даровима.

Заједничарење вјерног народа и свештенства са острошком братијом настављено је у манастирској гостопримници.

Све фотографије

Oстала дешавања

27. 9. 2024.

Митрополит Амвросије и Епископ Пајсије богослужили у Острогу на Крстовдан...

Светом архијерејском Литургијом, резањем славског колача и славском трепезом љубави, 27. септембра 2...

22. 9. 2024.

13. недеља по Духовима у Острогу

У 13. недељу по Духовима 22.09.2024 на празник светих праведних Јоакима и Ане, Светом Литургијом у ц...

21. 9. 2024.

Прослава празника Мала Госпојина у Острогу

Празник рођења Пресвете Богородице Марије - Мала Госпојина, молитвено је прослављен у острошкој свет...

15. 9. 2024.

Владика Кирило у Острогу рукопроизвео ђакона Александра Миљановића...

Његово преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централно амерички и администратор Митрополије ...

12. 9. 2024.

Владика Јован богослужио у Доњем манастиру Острогу...

Његово преосвештенство Епископ Јован (Пурић) служио је Свету Архијерејску Литургију на празник прено...

11. 9. 2024.

Молитвено сјећање на Усјековање главе Светог Јована Крститеља у Острогу...

Дан спомена на Ујековање главе Светог Јована Крститеља молитвено је обиљежен у острошкој светињи у с...