Ново чудо Светог Василија Острошко: Хуан постао Јован – Шпанац примио Православље

11. oktobar 2024. - Манастир Острог - Дешавања

ПИШЕ: Катихета Бранислав Илић, уредник портала Кинонија

У понедељак 7. октобра 2024. лета Господњег, у летопису манастира Острога забележено је једно ново чудо Светог Василија Острошког. Промислом Божјим, а љубављу острошког светитеља и чудотворца, Хуан Карлос Мартинез рођени Шпанац из града Арбона надомак Сант Галена, примио је Православље са именом Јован, по Светом Јовану пророку, претечи и крститељу Господњем, чија света десница је једно време боравила у острошкој обитељи, а чији спомен чудесног зачећа смо прославили дан раније, 23. септембра / 6. октобра.

Новокрштени Јован је по занимању професор етике и страних језика, а његова супруга Слађана је православна српкиња пореклом из Петровца на Млави. Пре тачно четврт века, Слађана је походила острошку обитељ и поклонила се моштима Светог Василија, тај сусрет са светитељем је оставио велики траг у њеном бићу. Вођена доживљајем личног опита, пожелела је да њен супруг и њихово двоје деце походе манастир Острог и приме светитељев благослов. Промислом Божјим, Свети Василије који сваку душу грли и упућује на пут спасења, љубављу својом дотакао се срца овога човека и призвао га у заједницу са Господом и свима светима. Хуан Карлос Мартинез осетио је силу која је испунила његово биће и изразио жељу да у окриљу моштију Светога Василија прими свету Тајну крштења.

После разговора са острошким јеромонахом Владимиром, примио је свету Тајну крштења у храму Светог новомученика Станка, посведочивши тако, као и хиљаде људи пре њега, да Свети Василије вековима без престанка чудотвори и приводи људе на пут покајња и спасења. Кум (воспријемник) на крштењу био је протопрезвитер Јордан Марков, клирик Епархије будимљанско-никшићке, који је на редовној чреди у манастиру Острогу. Свети Василије је новопросветљеном брату Јовану унапред одредио и кума, чиме се пројавило још једно чудо. Наиме, протопрезвитер Јордан Марков се, незнајући када је почетак његове чреде, пре предвиђеног времена упутио на своје послушање. Хитајући ужурбаним корацима ка цркви Ваведења у којој почивају мошти Светог Василија Острошког, на степеницама је срео јеромонаха Владимира, Хуана Карлоса Мартинеза са супругом и децом, и на њихово питање да буде кум на крштењу, одговорио је позитивно и без колебања је прихватио ово призвање.

Благодарећи јеромонаху Владимиру (Палибрку), сталном сараднику мисионарског портала Кинонија, доносимо ово сведочанство које је поткрепљено фотографијама и видео записом.

Преузето са сајта: https://kinonija.rs/pisana-rec/iz-pera-urednika/cudo-svetog-vasilija-martinez-postao-jovan-spanac-primio-pravoslavlje/

 

Oстала дешавања

21. 9. 2024.

Прослава празника Мала Госпојина у Острогу

Празник рођења Пресвете Богородице Марије - Мала Госпојина, молитвено је прослављен у острошкој свет...

15. 9. 2024.

Владика Кирило у Острогу рукопроизвео ђакона Александра Миљановића...

Његово преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централно амерички и администратор Митрополије ...

12. 9. 2024.

Владика Јован богослужио у Доњем манастиру Острогу...

Његово преосвештенство Епископ Јован (Пурић) служио је Свету Архијерејску Литургију на празник прено...

11. 9. 2024.

Молитвено сјећање на Усјековање главе Светог Јована Крститеља у Острогу...

Дан спомена на Ујековање главе Светог Јована Крститеља молитвено је обиљежен у острошкој светињи у с...

8. 9. 2024.

11. Недјеља по Духовима у Острогу

У 11. Недјељу по Духовима, 8.септембра 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прослав...