У Београду отворена изложба фотографија “Прозор у вјечност” острошког монаха Дамјана

5. oktobar 2024. - Манастир Острог - Дешавања

У галерији књижаре “Геца Кон” у Београду, 3. октобра 2024. године, отворена је изложба фотографија манастира Острог “Прозор у вјечност”, аутора острошког монаха Дамјана.

Изложбу је отворио Епископ новобрдски Иларион, викар Патријарха српског.

– Благодаримо Богу на овом сабрању, на овом ходочашћу. Обично се ходочасти у Острог, а ево Острог сада је дошао у ходочашће у Београд. Дошао је да нам се прикаже једним својим лицем и да се прикаже у различитим видовима. Када су покушавали Господа Христа да насликају по оном предању везаном за едеског цара Авгара, нису могли зато што се његов лик непрекидно мијењао. Тако се и лик светиња које носе образ и лик и енергију присуства светитеља који је у њима стално мијењају. Тако је љепота Дечана непревазиђена. У њима сам живио и никада нисам могао да се наситим њихове љепоте. Мислио сам да ће макар једног дана да ми буде досадна та црква и да неће бити лијепа, али она је увек била лијепа и жива зато што у њој жив дише Свети краљ Стефан Дечански. У светој острошкој стијени су мошти једног од највећих утјешитеља нашег рода, а и не само нашег рода, него свих људи добре воље које му притичу, Светог Василија Острошког. И његов благослов, његов лик, његов живот се осјећа у овом острошком камену. Као што су мошти његове живе иако непомичне, тако и Црква у непрекидном покрету. Она се развија и зато је на овим дирљивим сликама нашег оца Дамјана она другачија, различита, а опет иста – рекао је Епископ Иларион.

Нагласио је да је умјетност фотографије, свјетлописа наставак оне првобитне иконографије када је Христос оставио свој лик на оном платну, плаштаници, која се данас чува у Торину, а која је настала, односно тај обрис је настао, изгледа, научници сматрају, када је то платно било изложено огромном извору свјетлости.

Као да је то била заправо једна фотографија, аутентична фотографија коју је Господ Христос сам направио, Његов аутопортрет. И зато фотографије, свјетлописи, немају само неку документарну вриједност, да би се знало како је нешто некад у некој епохи изгледало, него ако оне имају умјетнички додир, а ове свакако имају, јер су настале из потребе да се и другима представи доживљена љепота Манастира Острога, оне имају много шири значај. И зато, ја сам захвалан на труду Оцу Дамјану, што се поред својих монашких трудова, прије свега да остане у заједници монашкој, да живи на тешком мјесту, јер мјесто светиње је тешко мјесто за живот, а баш због тога што је тешко оно је и чудесно и предивно и живот и нема смисла уосталом, ако није тежак, нема тежину. Хвала оцу Дамјану што се поред тог труда да остане у свези и љубави са братијом, са игуманом, трудио и да ту љепоту доживљену он, оставивши свој печат и нама пренесе – поручио је Епископ Иларион отварајући изложбу фотографија.

Отварању изложбе присуствовао је и архимандрит Сергије, игуман манастира Острог.

Као свједок, 20 година посматрам дабоме, како су ове фотографије настајале. Пошто видим да отац Дамјан из скромности неће говорити, ја ћу покушати само пар импресија да подијелим с вама. Рећи ћу вам само један случај да би се добили неки од ових кадрова, било је потребно отићи на мјеста које су доста неприступачна за доћи. Једном приликом смо били на једном мјесту гдје је он фотографисао, то је било изнад једног страшног амбиса. Он је био на саму ивицу амбиса дошао потпуно несвјестан гдје се налази, да направи неколико од ових дивних фотографија. И тек кад је урадио фотографију и погледао иза себе коракнуо корак даље и погледао иза себе постоје свјестан гдје је заправо био. Дакле, нема сумње да га је водила нека виша промисао о свему овоме. Дефинитивно да је имао за то благослов Светог Василија, наравно и благослов цијелог братства. И ми смо баш захвални драгом Господу Богу за све ово што је настало, али захваљујемо као што рекох прије свега и оцима и вама свима који сте дошли у овако великом броју да подијелите ето ова осјећања према светињи, према Светом Василију и манастиру – рекао је игуман Сергије.

Отврање изложбе организовао је и помогао Службени гласник Србије.

Пројекат је настао прије 20 година као наш сан. Наш сан, значи сан оца Дамјана, господина Радослава Томовића, Мишка Чизмовића и мене. Ми смо чекали 20 година ову изложбу. Морам да кажем да Манастир Острог и отац Дамјан имају фундус од не знам колико, можда и хиљада оваквих фотографија које су свака на свој начин прича за себе, свака на свој начин слави светињу, свака на свој начин говори о чудесима Светог Василија – рекао је Саша Ребић, директор штампарије Службеног гласника.

Аутор изложбе, монах Дамјан, за ТВ Храм је истакао да је изложбу приппремао од 2004. године.

То је ишло у етапама, по мјесецима, по годишњим добима и тако по годинама. Ако је јануар, зима, онда се слика снијег и тако прољеће, или јесен, или љето. То је ишло, није баш тако једноставно, то је било сатима фотографисање, па не успије, па поново и тако. Ако сам сликавао у зими, оно снијег падне, по неколико сати. Сад ако је напримјер наишла магла, ја морам да станем и чекам када почне снијег да пада папуљица и онда полако почнем фотографисање, ако није успио, онда други дан или следеће године и тако је то ишло – рекао је о. Дамјан.

Најљепша од свих фотографија које је направио му је Кивот Светог Василија.

Ту је требало да се одради доста времена и човјек има мало трему, Свети Василије, па мораш све то да обавиш како треба, али некако није то баш једноставно. То је велика одговорност. Кад уђеш код Светог Василија, сад мораш да помјераш ту нешто, а ту је Светитељ, некако је мало ту и трема и страх – испричао је аутор фотографија.

Отац Дамјан је истакао да му је драго што је изложба отворена у београду, нарочито због људи који не могу да дођу у Острог због старости, болести, или не могу из финансијских разлога.

о ће за њих много значити да дођу да виде да осјете што се тиче шта је Острог и Свети Василије првенствено. Надам се да ће ово бити једна лијепа изложба и да ће људи долазити и да ће понијети позитивне утиске – поручио је о. Дамјан.

Изложба ће трајати до 17. октобра.

Фотографије са отврања изложбе

Oстала дешавања

21. 9. 2024.

Прослава празника Мала Госпојина у Острогу

Празник рођења Пресвете Богородице Марије - Мала Госпојина, молитвено је прослављен у острошкој свет...

15. 9. 2024.

Владика Кирило у Острогу рукопроизвео ђакона Александра Миљановића...

Његово преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централно амерички и администратор Митрополије ...

12. 9. 2024.

Владика Јован богослужио у Доњем манастиру Острогу...

Његово преосвештенство Епископ Јован (Пурић) служио је Свету Архијерејску Литургију на празник прено...

11. 9. 2024.

Молитвено сјећање на Усјековање главе Светог Јована Крститеља у Острогу...

Дан спомена на Ујековање главе Светог Јована Крститеља молитвено је обиљежен у острошкој светињи у с...

8. 9. 2024.

11. Недјеља по Духовима у Острогу

У 11. Недјељу по Духовима, 8.септембра 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прослав...