Трећа недјеља по Духовима у Острогу

14. jul 2024. - Манастир Острог - Дешавања

У трећу недјељу по Педесетници, 14. јуна 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Свете мученике и бесребренике Козму и Дамјана, саборно и молитвено је било у острошкој светињи.

На хиљаде вјерника из разних крајева свијета, који су дошли на поклоњење Светом Василију, сабрало се под острошким градама.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началстововао је острошки јеромонах Владимир, а саслуживали су му сабрат јеромонах Никола, јеромонаси из Почајевске лавре Петар и Хрисант, као и протојереј Стефан Миловановић, берански парох.

Одговарала су острошка братија, уз молитвено учешће острошког монаштва и бројних вјерника.

Бејседећи сабранима о. Стефан је подсјетио на ријечи Јеванђеља ”Иштите најприје Царства Божијега и правде Његове, па ће вам се све овдје додати”.

– А онда на почетку чујемо да је светиљка тијелу око, и ако око наше буде тамно, то ће душа наша бити тама. Шта на Господ поручује овом причом и Светог Јеванђеља? Да не треба превише да бринемо, да не треба превише да осуђујемо, и да на свога ближњега треба да гледамо са љубављу, са истом оном љубављу којом посматрамо Господа. Та тама која је у нашим очима, и која је много већа у нашој души, јесте управо та тама бриге, та тама зависти, та тама борбе за неко земаљско право. И све оно што посматрамо, посматрамо тада са осуђивањем, дајемо неки свој суд, говоримо о некој својој правди. А Господ говори да не бринемо шта ћемо јести, и шта ћемо пити, него да очистимо своју душу и своје срце, да њега примимо у себе – бесједио је о. Стефан.

Када полазимо једни поред других или када видимо некога, неријетко падамо сами под утицај те наше таме која је у нама и која се нашим оком преноси у нашу душу, говорио је о. Стефан.

– Господ нас је створио да се усавршавамо и да достигнемо савршенство, да тежимо непрестаном поправљању себе, а кроз то поправљање себе да дамо примјер и другима како да се поправе. Да учимо и на својим грешкама и на свом искуству, али и да слушамо искуства светих отаца, који су такође били подложни гријеху да свога спасења, али су живјели у непрестаном поправљању себе, исправљали су све оно што је било лоше. Зато је много битно да светљика наше душе, односно наше око, буде свијетла и да свјетлост не буде само споља, него да буде изнутра, да наша душа буде свијетла, јер ако нам душа свијетла и наша дјела ће смисленије свијетлити и одзвањати, и одјекивати, и призивати друге на покајање, односно на исправљања свега онога што нас одводи од наших ближњих и од самога Господа – рекао је о. Стефан.

Он је подсјетио да данас славимо свете љекаре и бесребренике Козму и Дамјана од којих молимо исцјељење тијела и душе, али и да се у острошку светињу више од 300 година долази са молитвом Светом Василију.

– Молимо од њега исцјељење, молимо здравље, молимо љубав и прилазимо му као божанству. Али та сила која одише из његових моштију није његова сила, него Божија сила. Али је његово првобитно исцјељење Господ дао и другима да се преко њега и они исцељују. Свети Василије, као и сви светитељи прије упокојења су се борили са собом, као што се и ми боримо са собом, и непрестано су се преиспитивали, и непрестано се молили, кајали са сузама, на кољенима, тражили опроштај од Господа за своје гријехе и говорили Господе помилуј ме грешног. Они су и себе и свој живот предали Господу на службу. Дакле нису више бринули о томе шта ће јести и шта ће пити, и како ће се обући, да ли ће имати шта да обуку, да ли ће бити плаћени рачуни, да ли ће дијете извести на прави пут или неће, већ су са пуним повјерењем предали Господу да брине о томе и оставили нам примјер, да и ми треба да предамо себе Господу, да би нас Господ исцијелио очистивши све наше гријехе и све оне окове које раздвајају нашу душу и цијепају на милион комада. Јер ако се ослободимо те своје гордости и те своје сујете, почињемо полако да кидамо један по један ланац гријехова који нас везује за ову земљу и када се употпуности ослободимо, онда постанемо цјеловити људи, постанемо Божија дјеца – поручио је о. Стефан.

Бесједа о. Стефана

Сабрани су се причестили на Светој Литургији Светим Христовим Тајнама.

Света служба Божија раније јутрос служена је и у Горњем острошком манастиру.

Све фотографије

Oстала дешавања

5. 8. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ПЕТАК 09. 08. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У 1...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у петак 09. 08. 2024. у 17. час...

2. 8. 2024.

Прослава Илиндана у Острогу

Празник Светог пророка Илије прослављен је у острошкој светињи у петак 2. августа 2024. љета Господњ...

28. 7. 2024.

Пета недјеља по Духовима у Острогу; О.Сергије: Све што је човјеку потребно за сп...

Игуман острошки архимандрит Сергије началствовао је Светом Литургијом у Цркви Свете Тројице у Доњем ...

21. 7. 2024.

Отац Рафаило богослужио у Доњем Острогу на празник Светог мученика Прокопија...

Јеромонах Рафаило, игуман Манастира Подмаине началствовао је Светом Литургијом у Цркви Свете Тројице...

21. 7. 2024.

Острошке духовне вечери: о.Рафаило – ”Привлачна сила светости”, манастир О...

Благословом Његовог Високопреосвештенства, Архиепископа Цетињског, Митрополита Црногорско-приморског...

19. 7. 2024.

НАЈАВА: ДУХОВНЕ ВЕЧЕРИ У ГОРЊЕМ МАНАСТИРУ ОСТРОГУ, ГОСТ ЈЕРОМОНАХ РАФАИЛО, СУБОТ...

НАЈАВА: ДУХОВНЕ ВЕЧЕРИ У ГОРЊЕМ МАНАСТИРУ ОСТРОГУ, ГОСТ ЈЕРОМОНАХ РАФАИЛО, ” ПРИВЛАЧНА СИЛА СВЕТОСТИ...