Недјеља Мироносица у Острогу

19. maj 2024. - Манастир Острог - Дешавања

Трећа недјеља по Васкрсењу – Жена мироносица, молитвено је прослављена у острошкој светињи, 19. маја 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Светог праведног Јова и Пренос моштију Светог Саве Српског.

Светом Литургијом у Цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки сабрат јеромонах Владимир, а саслуживала су му сабраћа јеромонаси Стефан, Николај и Натанаило, као и протојереј-ставрофор Бранко Зелен уз Земуна и јереј Крсто Пламенац, црмнички парох.

Одговарала су острошка братија, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

Послије читања Светог Јеванђеља о догађају када су Марија Магдалина, Марија Јосијина и Саломија дошле на гроб да виде гд‌је је тијело Христово, сабранима се ријечима празничне бесједе обратио о. Бранко.

– Ако сте мало дубље размишљали, браћо и сестре, па човјеков пад је дошао преко жене, преко прамајке наше Еве, али и спасење и васкрсење је дошло преко жене Пресвете Мајчице наше, Пресвете Богородице, јер је родила Господа нашег и спаса Исуса Христа. Зашто је управо Господ хтио да прво те жене Мироносице дођу на гроб и вид‌е то чудотворно васкрсење. Ја волим мало и да се нашалим, па ја кажем да је открио нама мушкарцима, ми би чували ту тајну за себе, сакрили би је, не би ником рекли, можда неком ближњем своме, можда ни њему чак. Међутим, не омаловажавајући ове моје дивне сестре, мајке, Он је то управо показао женама да би оне разгласиле, и та вијест брзо је прострујила Јерусалимом. Некако жене воле то одмах да препричају, комшиници, куми, пријатељици и у то време је тако било да су оне разгласиле васкрстење Христово. И заиста то је велика част за вас сестре и мајке наше, што сте на првом мјесту, управо ви, управо ви жене којима је дата та радосна вијест о васкрсењу. Драге моје сестре, и даље будите мироносице, благовеснице, ма гдје биле, ма шта радиле, прво у дому свом са својом породицом, али и код својих комшија, сродника, пријатеља, на радном мјесту гдје се нађете, увијек благовијестите васкрслог Господа. И овај данашњи прзник и не само празник, и ову божанску Литургију, и овај долазак Светом Василију, слободно подијелите ту радост коју сте доживјели код свеца, који сте доживјели Светом Тајном Причешћа, који сте  упознали нове људе овдје, подијелите то са својим ближњима. Е то су те благе вести, када ми радост коју доживимо од Господа васкрслога дијелимо са другима. Зато се их зовете мироносице, благовјеснице васкрсења Христовог –  поручио је о. Бранко.

Бесједа о. Бранка

Сабрани, који су из разних крајева дошли у острошку светињу на поклоњење Светом Василију, примили су Свето Причешће.

Све фотографије

Oстала дешавања

23. 6. 2024.

Тројичиндан саборно и молитвено прослављен у Острогу, обиљежено 200 година Цркве...

Светом Литургијом, молитвом призива Светог Духа, свечаном литијом и резањем славског колача, у недје...

22. 6. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ПЕТАК 28. 06. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У 1...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у петак 28. 06. 2024. у 17. час...

16. 6. 2024.

Недјеља Светих отаца Првог васељенског сабора у Острогу...

У недјељу седму по Васкрсу, посвећену Светим оцима Првог васељенског сабора, 16. јуна 2024. љета Гос...

13. 6. 2024.

Празник Вазнесења Господњег у Острогу

Велики празник Вазнесења Господњег, четрдесети дан по Васкрсењу, прослављен је у острошкој светињи у...

10. 6. 2024.

ХОДОЧАШЋЕ ОД ПАНЧЕВА ДО ОСТРОГА

Дарко Дамњановић и Александар Ткач, припадници Војске Србије, су, осим вјерности војничкој служби по...

9. 6. 2024.

Недјеља Слијепог у Острогу: О. Братољуб Радовић: Скинимо мрену са очију коју нам...

У шесту недјељу по Васкрсењу Господа Исуса Христа - Недјељу слијепог, 9.јуна 2024. љета Господњег, к...