Прослава Преподобног Исаије од Оногошта у Острогу

11. maj 2024. - Манастир Острог - Дешавања

Празник Светог Исаије од Оногошта који се у острошкој светињи подвизавао прије Светог Василија Острошког торжествено је прослављен у суботу 11. маја 2024. љета Господњег, дан уочи празника Светог Василија.

Свету архијерејску Литургију у параклису посвећеном Светом Исаији у Горњем Острогу служио је Његово преосвештенство Епископ г.Јован (Пурић), некадашњи дугогодишњи игуман острошки, а саслуживали су му архимандрит Павле, игуман манастира Ораховица у Славонији и дугогодишњи намјесник острошке обитељи, игуман манастира Режевићи јеромонах Козма, јеромонах Василије, сабрат манастира Подмаине, јереј Иван Црногорчевић, подгорички парох, као и јерођакон Зосима.

Острошки игуман архимандрит Сергије молитвено је присуствовао литургијском сабрању, као и бројно монаштво и на хиљаде вјерника који су већ почели да пристижу у острошку светињу поводом празника Светог Василија Острошког.

Бројни сабрани вјерници причестили су се Христовим Светим Тајнама.

На крају богослужења Владика Јован са саслужитељима благосиљао је и пререзао артос и славски колач који су у славу Божију, а у част Преподобног Исаије Острошког припремила острошка братија.

Сабране је потом поздравио Владика Јован.

– Честитам вам данашњи дан Преподобног Исаије од Оногошта, славу овога параклиса, ове цркве, гдје смо се заиста удостојили велике благодати, да овдје у острошкој греди данас служимо Свету службу, благословом Високопреосвећтеног митрополита нашег Јоаникија. Само бих скренуо вашу пажњу на ријеч Јеванђеља, на данашњи глас из пустиње Јована Крститеља, чији глас смо данас чули из Јеванђеља. Он нас подсјећа на овај пустињски глас Преподобног Исаије, јер заиста, послије велике радости сусрета са распетим и васкреслим Господом, свака недеља је Васкрсење Христово, успомена и сјећање на Његово страдање и Његово васкрсење. Они који су жарко, ватрено одржавали ту благодат Васкрсења, су првенствено апостоли, свети оци, међу њима и Преподобни Исаија, овдје се подвизавао као и наш свети отац Василије, гдје му идемо у сусрет овим празником. Одржавали су постом и молитвом и то пустинским живљењем. Кажу да се најбоља и најљепше васкрс слави на Светој Гори. Шта је услов томе? Јесте у ствари подвижнички живот, живот у подвигу, живот у жртви. Шта је живот људски, него жртва и по мјери жртве мјери се људско достојанство – рекао је Владика Јован.

Говорио је о Светом Василију и Преподобном Исаији.

– Љубављу овога подвижника, гдје је и епископ Цркве стремио, ријеткост да се споји такав подвиг и апостолско служење, особито ако човјек узме и крст као апостоли, значи врхунац, скока, уласка у Царство небеско. И ми данас размишљамо о овој тајни, колико је то важно за нас, и како нас обавезује ова светиња и овај лик, који је призвао и овога нашега великога свеца, српскога и свеправославнога, и управо тај спој, у три празника да додамо и мученика Станка, овде сија непрекидно, долазећи и поклањајући се овај народ, народ који осјећа потребу за спасењем, потребу за миром. Нека би дао, Господе, да молитвама преподобног Исаије, оци наши, братија издрже, носећи свој крст, вама, драги моји, да буде на здравље и спасење Свето Причешће, и да вас, Господе, укријепи и обдари здрављењем и спасењем у све дане живота вашега, сада и у вјекове, вјекова. Амин. Христос воскресе. Ваистину воскресе – поручио је Владика Јован.

Литургијски поздрав владике Јована

Игуман Сергије посебно је заблагодарио Епсикопу Јовану и архимандриту Павлу што су дошли у острошку светињу на овај велики празник.

Фотографије са Литургије

Непрекидна колона поклоника током цијелог дана приступа цркви Ваведења Пресвете Богородице на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу.

Фотографије поклоници Горњи Острог

Oстала дешавања

30. 6. 2024.

Недјеља Свих светих у Острогу

У недјељу по Педесетници - Свих светих, 30.јуна 2024. љета Господњег, Света Литургија служена је у ц...

27. 6. 2024.

Свети пророк Јелисеј, имендан острошког монаха Јелисеја...

Празник Светог пророка Јелисеја молитвено је прослављен у Острогу 27. јуна 2024. љета ГосподњегС...

23. 6. 2024.

Тројичиндан саборно и молитвено прослављен у Острогу, обиљежено 200 година Цркве...

Светом Литургијом, молитвом призива Светог Духа, свечаном литијом и резањем славског колача, у недје...

22. 6. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ПЕТАК 28. 06. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У 1...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у петак 28. 06. 2024. у 17. час...

16. 6. 2024.

Недјеља Светих отаца Првог васељенског сабора у Острогу...

У недјељу седму по Васкрсу, посвећену Светим оцима Првог васељенског сабора, 16. јуна 2024. љета Гос...

13. 6. 2024.

Празник Вазнесења Господњег у Острогу

Велики празник Вазнесења Господњег, четрдесети дан по Васкрсењу, прослављен је у острошкој светињи у...