Игуман манастира Острога архимандрит Сергије служио на храмовној слави цркве Светог Ђорђа под Горицом

6. maj 2024. - Манастир Острог - Дешавања

Светом Литургијом, којом је јутрос у подгоричком храму Светог Ђорђа началствовао високопреподобни архимандрит Сергије (Рекић), игуман манастира Острог, прослављена је храмовна слава  Великомученик Ђорђе – Ђурђевдан.

Игуману Сергију је саслуживало свештенство овога древнога храма:протојереј Мирчета Шљиванчанин, старјешина цркве, протојереј-ставрофор Гојко Перовић, архијерејски намесник подгоричко-колашински,  протојереј-ставрофор Милета Кљајевић, протојереј Јован Радовић, јереј Блажо Божовић, ђакон Лука Павићевић, као и прота Милун Фемић, дугогодишњи старјешина овог древног храма. На литургијске возгласе одговарао је хор Свети Сава, руковођен хоровођом Снежаном Поповић.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима се обратио архимандрит Сергије, игуман острошки. ”Још увијек у нама трепере страшни догађаји Страсне седмице, понижавање и страдање Господа Исуса Христа, само због тога што је дошао да спасе род људски, али који су се завршили његовим Славним Васкрсењем”, рекао је игуман и додао да нас је Господ научио трима врлинама: вјери, нади и љубави, које су темељ нашега живота, јер без тих врлина човјек само егзистира.”Једино Господ Исус Христос својим доласком, љубављу и жртвом решава питања човјековог живота. Том силом вјере и љубави се и ми храбримо у сваки дан и сат постојања, а примјери тога су нам и животи светих, као што су Побједоносац Георгије, Свети Василије Острошки и многих други”, нагласио је отац Сергије, додајући да је страх Божији једини страх који су светитељи имали, а човјек који нема вјере је страшљив, њиме владају страхови, а са друге стране, само човјек који је сав свој живот приклонио вјечном Богу, ослободио се од свих страхова.

Након примања Свете тајне причешћа, свештенослужитељи су приступили ломљењу и благосиљању славских колача данашњих свечара.

Старјешина храма Светог Великомученика Ђорђа, отац Мирчета Шљиванчанин, честитао је у име свештенства празник Великомученика Георгија, заштитника овог древног храма, захваливши се оцу Сергију на љубави коју је показао према нама и дошао да заједно прославимо свога заштитника. Отац је указао да је домаћин овогодишње славе господинСлободан Ћеранић са својом породицом, супругом Аном и ћерком Софијом, домаћинство за наредну годину предао брату Мирославу Јовановићу, који је примио дио славског колача.

Том приликом за вјернике који су у великом броју пристизали,православно братство Свети Ђорђе, које такође слави свога заштитника, припремило је послужење у црквеној порти. Такође, приређен је и кратак културно-умјетнички програм, који је настављен и уз славску трпезу усветогеоргијевском дому.

У програму су учествовали полазници школе вјеронауке Свети Ђорђе,која такође данас прославља свог патрона, етно појац Даница Црногорчевић са својом етно групом Горица, као и етно појац Ксенија Вешовић. Поздравном бесједом се за трпезом обратио господин Радош Кастратовић, предсједник Црквеног одбора.

Светој Литургији присуствовао је и министар унутрашњих послова у Влади Црне Горе, господин Данило Шарановић.

Елза Бибић

Фото и видео: Дарко Радуновић

DSC00928
DSC00932DSC00934
DSC00937
DSC00938DSC00940
DSC00942
DSC00945
DSC00948DSC00951
DSC00953
DSC00958DSC00960
DSC00964
DSC00973
DSC00979
DSC01009
DSC01011
DSC01020
DSC01024

 

 

Oстала дешавања

6. 5. 2024.

У Острогу служено Пасхално вечерње уз читање Јеванђеља на страним језицима...

На сам дан Васкрса, у вечерњим часовима, у манастиру Острогу служено је Пасхално вечерње уз читање Ј...

5. 5. 2024.

Прослава Васкрсења Христовог у Острогу

Највећи хришћански празник Васкрсење Господа нашег Исуса Христа, саборно и свечано је прослављен у о...

3. 5. 2024.

Велики петак у Острогу

Велики петак, дан страдања Господа Исуса Христа на крсту, на Голготи, молитвено је обиљежен у острош...

3. 5. 2024.

Васкршња порука Митрополита Црногорско-приморског г. Јоаникија 3. 5. 2024. љ. Г....

Васкршња порука Митрополита црногорско – приморског г. Јоаникија богољубивом свештенству, преподобно...

3. 5. 2024.

Васкршња посланица Српске Православне Цркве...

Српска Православна Црква својој духовној деци о Васкрсу 2024. годинеПОРФИРИЈЕпо милости Божј...

3. 5. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 28-ма глава Књиге постања (29-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 28-ма глава Књиге постања (29-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибркht...