Средопосна недјеља у Острогу

14. april 2024. - Манастир Острог - Дешавања

У четврту недјељу Часног поста – Средопосну, посвећену Светом Јовану Лествичнику, 14. априла 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Преподобну Марију Египћанку, молитвено је било у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки сабрат јеромонах Николај, а саслуживала су му сабраћа јеромонах Владимир и јерођакон Зосима, као и протојереј-ставрофор Милан Пајкановић из Бањалуке, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

Сабранима се ријечима празничне бесједе обратио о. Милан који је подсјетио на данашње прочитано Јеванђеље о исцјељењу ђавоиманог сина, вјерујућег човјека.

– Када је Господ био на гори Тавору и када се пред својим ученицима и апостолима преобразио, на гори су још се пројавили и старозавјетни пророци Мојсеј и Илија, и када су силазили са горе, само што дакле тројица његових ученика, апостол Петар, Јаков и Јован били на гори Тавору, када су силазили доље испод подножја, деветорице апостола су остали доље у подножју Тавора. Један човјек који је имао сина тешко болеснога, који га је демон нападао, и често га је бацао и у ватру и у воду, и довео га апостолима овим који су доље остали да га исцијеле, и они га не могаше исцијелити. И када је Господ сишао, тај ојађени, ожалошћени човеку, прилази Господу и каже  Господе, ако можеш да ми помогнеш и да ми учиниш, да ми сина исцијелиш, јер га демон много пута баца и у ватру и у воду. А каже њему Господ, ако можеш да вјерујеш сине, све може онима који вјерују. “Господе, помози моме невјерју”. И Господ прилази, и запријети демону, и демон изађе и младић потпуно постане здрав. Када су га апостоли послије упитали, Господе, а зашто га ми не могасмо исцијелити, а Господ каже, због невјерства вашег, нисте довољно имали вјере, јер овај се дух изгони само постом и молитвом – бесједио је о. Милан.

Нагласио је да је веома битно данас да истакнемо чврсту вјеру свих нас, какву вјеру то ми имамо када долазимо у свети храм.

– И ево ово су дани када треба да ојачамо и умножимо све врлине па међу њима и пост и молитву, а пошто требамо не само тјелесни, него и духовни пост, ако немамо праштања, а праштање је највећи духовни пост, онда биће нам слабо корисно Свето Причешће. Само ако смо довољно се припремили са постом, са молитвом, са осталим врлинама, вјером, надом, љубављу, смирењем, трпљењем, цјеомудреношћу и свим осталим врлинама, онда ће то Свето Причешће бити на здравље и на спасење душе и тијел  – поручио је о.Милан.

Бесједа о. Милана Пајкановића

Сабрани који су из разних крајева свијета дошли на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу примили су Свето Причешће.

Раније јутрос, Света Литургија служена је и у Горњем Острогу на платоу испред манастира у којем се чувају чудотворне мошти Светог Василија.

Сабранима је бесједио острошки сабрат јеромонах Роман.

Све фотографије

Oстала дешавања

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

17. 3. 2024.

Сиропусна недјеља у Острогу; О. Роман: Опростимо једни другима да би нам пост би...

У Сиропусни недјељу, пред Васкршњи пост, 17. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молит...