Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење

26. mart 2024. - Манастир Острог - Дешавања

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак друге недјеље Великог и часног поста, 26. марта 2024. године, Његово преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије служио је Литургију пређеосвећених дарова у Цркви Ваведења Пресвете Богородице у Острогу поред моштију Светог Василија Острошког.

Његовом преосвештенству саслуживали су протопрезвитер-ставрофор Маринко Радмило и протођакон Немања Рељић.

Епископ Сергије се помолио да овај пост буде свима на охрабрење и духовно оснажење, посебно истакавши да у овој светињи, молећи се Богу, узносимо молитве Св. Василију да се моли са Светима из рода нашега, али и свим другим Светим мученицима из рода хришћанског, да нас Бог укријепи и оснажи да у ове дане, године, у којима проживљавамо тешка искушења као род и људски и хришћански, истрајемо и изнесемо бреме хришћанства, бреме нашега крста на голготу, онако како су то носили наши Свети претходници, међу којима је и дивни угодник Божији Свети Василије Острошки.

“Коме ми долазимо овдје са најискренијом љубављу да видамо своје ране, да га молимо да нам опрости, да моли Бога, јер он може да Га умоли зато што је он један од многих Светих, али један од ријетких коме Бог излива толику милост да он, као у оној причи о богаташу и убогом Лазару, у којој богаташ моли да само Аврам умочи прст свој у муке његове, Свети Василија не умаче прст, него цијелога себе у наше муке и вида наше ране свакодневно”, бесједио је Владика Сергије, посебно истакавши да га задивљује та слобода пред Богом коју Свети Василије има, а коју је добио зато што се подвизавао свим својим бићем и у потпуности себе одрекао Христа ради и дао себе за род хришћански, род православни, за наш род српски.

“Нека је слава Богу који нас сабира око њега, нека је слава њему који нас увијек прима овдје оберучке, грли и вида наше ране да истрајемо у подвигу нашег живота јер није пост ових 40-ак дана којима се припремамо за Васкрсење Господње. Сваки дан је пост, како каже и Свети Јустин Ћелијски, ми постимо тјелесно и духовно у ове дане Четрдесетнице, али постимо духовно и након Васкрса зато што нисмо разријешени на гријех ни у једном тренутку свога живота. Дакле, непрестано бдење над нашим душама јесте непрестани пост, да се боримо против зла и гријеха које жели да уђе и да нас зароби”, поручио је Његово преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије.

Литургији пређеосвећених Дарова молитвено је присуствовао острошки игуман архимандрит Сергије.

Преосвећени Епископ Сергије посјетио је јуче Цетињски манастир гдје се у Храму Рођења Пресвете Богородице поклонио моштима Светог Петра Цетињског и Часној руци Светог Јована Крститеља Господњег. Потом је посјетио манастир Ждребаоник  и поклонио се моштима Светог Арсенија Сремца, другог архиепископа српског. Владика Сергије посјетио је јуче и манастир Свете Тројице Стањевићи гдје га је дочекао архимандрит Јефрем са братијом.

Извор: mitropolija.com

Фото: Епархија бихаћко-петровачка

Oстала дешавања

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...