Недјеља о митару и фарисеју у Острогу

25. februar 2024. - Манастир Острог - Дешавања

Прва у низу припремних недјеља пред Васкршњи пост – Недјеља о митару и фарисеју, молитвено је прослављена у острошкој светињи 25. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква прославља Светог Мелетија Антиохијског.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је игуман острошки архимандрит Сергије, а саслуживала су му сабраћа архимандрит Мирон и јеромонаси Стефан, Владимир и Николај, као и јереји Славко Обрадовић из Ваљева и Александар Орландић из Бара.

Послије јеванђељске приче О митару и фарисеју, сабранима је бесједио о. Сергије. Он је казао да се овим недјељама пред Велики пост припремамо за озбиљности и све могућности које нам свети, Часни пост отвара.

– Господ у овој причи истиче величину врлине смирења и упозорава на опасност од гордости и то је заправо оно прво што је човјека извело из раја. Кад је преузео ствар у своје руке, кад је постао човјек судија и себи и Богу, јер заиста кад је човјек прихватио наговор нечастивога да то Бог нешто петља са оним плодом у рају, као да је љубоморан ако човјек узме и окуша од тога плода прије времена, да ће га сустићи и престићи… Да је тада било довољно смиреног духа у људима, сигурно се није десио страшни пад који је изазвао смрт. Али срећом Бог је дао човјеку покајање. Свети Јефрем Сирин каже да је покајање човјеково празник за Бога. Ето колико је велико и дивно покајање- рекао је о. Сергије.

А покајања,  додао је игуман Сергије, не може бити без смирења.

– Ако човјек није кренуо путем смирења да размишља, да живи, да поступа, не може доћи ни до покајања, јер ће му увијек бити неко други крив за све његове неуспјехе, за све његове промашаје, било шта, увијек ће наћи оправдање у другоме, не у себи. А смирен човјек налази прави пут, а то је проблем је у мени. Недостатак вјере и повјерења у Бога је велики разлог нашег лутања. Да имамо повјерења у Бога, не бисмо ми ништа друго гледали осим закона Божијег, којим нас је Господ научио да се обожујемо, да постајемо богови по благодати. Смирен човјек је онај човјек који гледа у земљу, а има што би рекао Свети владика Николај, небо у срцу. Горд човјек тражи увијек прва мјеста, тражи почасти овога свијета – бесједио је о. Сергије и подсјетио на ријечи Господње ”Угледајте се на мене, јер ја сам смирен срцем”.

Сабрани су се на Литургији причестили Светим Христовим Даровима.

Све фотографије

Oстала дешавања

7. 4. 2024.

Владика Јован (Пурић) богослужио у Острогу на Благовијести...

Његово преосвештенство Епископ Јован (Пурић), дугогодишњи некадашњи игуман острошке светиње, служио ...

31. 3. 2024.

Друга недјеља Часног поста посвећена Светом Григорију Палами прослављена у Остро...

Друга недјеља Часног поста - Пачиста, посвећена Светом Григорију Палами, молитвено је прослављена у ...

30. 3. 2024.

Митрополит Јоaникије са епископима Атанасијем, Методијем и Димитријем богослужио...

Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије служио је Свету архијерејс...

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...