Прослава Јовањдана у Острогу; О. Роман: Славимо земљаског анђела и небеског човјека

20. januar 2024. - Манастир Острог - Дешавања

Сабор Светог Јована Крститеља – Јовањдан, молитвено је прослављен у острошкој светињи у суботу 20. јануара 2024. љета Господњег.

Светом службом Божијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је зетски парох протојереј Бојан Радуновић, а саслуживала су му острошка сабраћа архимандрит Мирон и  јеромонаси: Стефан, Роман и Николај, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

Послије читања Светог Јеванђеља сабранима је бесједио о. Роман који је казао да да је Свети Јован Претеча, Крститељ и Пророк Господњи, земаљски анђео и небески човјек кроз кога је и преко кога је дошла благовијест овоме свијету, да пред њим иде Онај коме он није достојан одријешити ремена на обући његовој, Господ Исус Христос.

– Ево Претече који је одмалена почео да страда и који је живот свој завршио страдањем за Господа свога, за истину и правду. Ево овога који нам наговјештава да долази Јагње Божије, који узима на Себе гријехе свијета. Као што је он рођен чудесно од Захарија и Јелисавете и прошао пут страдања кријући се кроз пећину, одлазећи у пустињу да се подвизава и пости и Богу се моли, да би могао да прими благодат Божију у себе и да проповиједа Јеванђеље Божије, он је на истински начин прошао прогонство и Христос је прошао прије своје јавне проповиједи, а после свог крштења на Јордану и гору, и пустињи, и кушање, и Христос је као и свети Јован Претеча, прошао голготски пут и страдање, за истину Божију, а због сујете људске – рекао је о. Роман.

Он је подсјетио да је Свети Јован посвједочио Господа, који је видио Господа на Јордану и који је видио јављање Свете Тројице.

– Богојављење је у пуноћи богојављење Оца, Сина и Светога Духа. Син је дошао на Јордан да Га Јован крсти, да би се испунила свака правда. Отац се јавио с небеса и рекао ”ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи”. А Дух Свети је сишао на Христа. И увијек гдје Год је Христос ту су Отац и Дух Свети, и гдје год је Отац ту су Син и Дух Свети, и гдје год је Дух Свети ту су Отац и Син, Тројица јединосушна и нерадјељива. Ово је Тајна над Тајнама, тајна смисла постојања нашег овдје на земљи, тајна нашег бивствовања да се поново родимо, а то је водом и Духом, Духом Светим који је на овај празник осјенио све ријеке, сва мора, сва језера, све потоке, сву твар, преобразио је зато што је Господ загазио у воде јорданске. И Онај који је створи и воде и горе, и небо и земљу, и анђеле у људе, долази слузи своме да Га слуга крсти, показујући нама примјер и начин спасења, а то је смирење – бесједио је о. Роман додајући да је Свети Јован Крститељ крштавао за покајање и проповиједао покајање и покајањем живио и покајању нас водио, а и данас води.

Господ нас је Светим Јованом обрадовао и даривао и преко њега нам дао обавезу да се у свом животу не бојимо никога ко може да нам убије тијело, или одсијече главу, него да се бојимо једног нашег непријатеља, гријеха и смрти у нама, рекао је о. Роман.

– Кроз гријех улази смрт, а кроз Христа и кроз присаједињење Њему и кроз наше покајање које Свети Јован проповиједа ријечима ”покајте се јер се приближило Царство небеско”, усељава се у нас свјетлост, а одлази тама. Не може се град сакрити кад на гори стоји. На гори стоји Свети Јован Крститељ и дан данас нам проповиједа Истину Божију, Свејетлост Божију, Јагње Божије, Христа, који узима на себе гријехе свијета – рекао је о. Роман.

Бесједа о. Романа

Сабрано монаштво и вјерници примили су Свето Причешће.

На крају Литургије саслужитељи су благосиљали и пререзали славске колаче поводом Јовањдана.

Све фотографије

Oстала дешавања

30. 6. 2024.

Недјеља Свих светих у Острогу

У недјељу по Педесетници - Свих светих, 30.јуна 2024. љета Господњег, Света Литургија служена је у ц...

27. 6. 2024.

Свети пророк Јелисеј, имендан острошког монаха Јелисеја...

Празник Светог пророка Јелисеја молитвено је прослављен у Острогу 27. јуна 2024. љета ГосподњегС...

23. 6. 2024.

Тројичиндан саборно и молитвено прослављен у Острогу, обиљежено 200 година Цркве...

Светом Литургијом, молитвом призива Светог Духа, свечаном литијом и резањем славског колача, у недје...

22. 6. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ПЕТАК 28. 06. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У 1...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у петак 28. 06. 2024. у 17. час...

16. 6. 2024.

Недјеља Светих отаца Првог васељенског сабора у Острогу...

У недјељу седму по Васкрсу, посвећену Светим оцима Првог васељенског сабора, 16. јуна 2024. љета Гос...

13. 6. 2024.

Празник Вазнесења Господњег у Острогу

Велики празник Вазнесења Господњег, четрдесети дан по Васкрсењу, прослављен је у острошкој светињи у...