Прослава Јовањдана у Острогу; О. Роман: Славимо земљаског анђела и небеског човјека

20. januar 2024. - Манастир Острог - Дешавања

Сабор Светог Јована Крститеља – Јовањдан, молитвено је прослављен у острошкој светињи у суботу 20. јануара 2024. љета Господњег.

Светом службом Божијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је зетски парох протојереј Бојан Радуновић, а саслуживала су му острошка сабраћа архимандрит Мирон и  јеромонаси: Стефан, Роман и Николај, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

Послије читања Светог Јеванђеља сабранима је бесједио о. Роман који је казао да да је Свети Јован Претеча, Крститељ и Пророк Господњи, земаљски анђео и небески човјек кроз кога је и преко кога је дошла благовијест овоме свијету, да пред њим иде Онај коме он није достојан одријешити ремена на обући његовој, Господ Исус Христос.

– Ево Претече који је одмалена почео да страда и који је живот свој завршио страдањем за Господа свога, за истину и правду. Ево овога који нам наговјештава да долази Јагње Божије, који узима на Себе гријехе свијета. Као што је он рођен чудесно од Захарија и Јелисавете и прошао пут страдања кријући се кроз пећину, одлазећи у пустињу да се подвизава и пости и Богу се моли, да би могао да прими благодат Божију у себе и да проповиједа Јеванђеље Божије, он је на истински начин прошао прогонство и Христос је прошао прије своје јавне проповиједи, а после свог крштења на Јордану и гору, и пустињи, и кушање, и Христос је као и свети Јован Претеча, прошао голготски пут и страдање, за истину Божију, а због сујете људске – рекао је о. Роман.

Он је подсјетио да је Свети Јован посвједочио Господа, који је видио Господа на Јордану и који је видио јављање Свете Тројице.

– Богојављење је у пуноћи богојављење Оца, Сина и Светога Духа. Син је дошао на Јордан да Га Јован крсти, да би се испунила свака правда. Отац се јавио с небеса и рекао ”ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи”. А Дух Свети је сишао на Христа. И увијек гдје Год је Христос ту су Отац и Дух Свети, и гдје год је Отац ту су Син и Дух Свети, и гдје год је Дух Свети ту су Отац и Син, Тројица јединосушна и нерадјељива. Ово је Тајна над Тајнама, тајна смисла постојања нашег овдје на земљи, тајна нашег бивствовања да се поново родимо, а то је водом и Духом, Духом Светим који је на овај празник осјенио све ријеке, сва мора, сва језера, све потоке, сву твар, преобразио је зато што је Господ загазио у воде јорданске. И Онај који је створи и воде и горе, и небо и земљу, и анђеле у људе, долази слузи своме да Га слуга крсти, показујући нама примјер и начин спасења, а то је смирење – бесједио је о. Роман додајући да је Свети Јован Крститељ крштавао за покајање и проповиједао покајање и покајањем живио и покајању нас водио, а и данас води.

Господ нас је Светим Јованом обрадовао и даривао и преко њега нам дао обавезу да се у свом животу не бојимо никога ко може да нам убије тијело, или одсијече главу, него да се бојимо једног нашег непријатеља, гријеха и смрти у нама, рекао је о. Роман.

– Кроз гријех улази смрт, а кроз Христа и кроз присаједињење Њему и кроз наше покајање које Свети Јован проповиједа ријечима ”покајте се јер се приближило Царство небеско”, усељава се у нас свјетлост, а одлази тама. Не може се град сакрити кад на гори стоји. На гори стоји Свети Јован Крститељ и дан данас нам проповиједа Истину Божију, Свејетлост Божију, Јагње Божије, Христа, који узима на себе гријехе свијета – рекао је о. Роман.

Бесједа о. Романа

Сабрано монаштво и вјерници примили су Свето Причешће.

На крају Литургије саслужитељи су благосиљали и пререзали славске колаче поводом Јовањдана.

Све фотографије

Oстала дешавања

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

17. 3. 2024.

Сиропусна недјеља у Острогу; О. Роман: Опростимо једни другима да би нам пост би...

У Сиропусни недјељу, пред Васкршњи пост, 17. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молит...

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...