24. недјеља по Духовима у Острогу; О.Роман: Светитељи, њихове мошти и иконе су хаљине Христове

19. novembar 2023. - Манастир Острог - Дешавања

У 24. недјељу по Духовима, 19. новембра 2023. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Светог Павла Исповједника и Преподобног Варлаама Хутинско, саборно и молитвено било је у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице началствовао је острошки сабрат јеромонах Роман, а саслуживали су му јеромонаси Стефан и Николај, као и рожајски парох протојереј Слободан Радојевић.

Богоугодним појањем одговарала су острошка братија, уз молитвено учешће острошког монаштва и бројних вјерника.

Тумачећи прочитано Јеванђеље о исцјељењу крвоточиве жене и васкрсењу Јаирове кћери, сабранима је бесједио о. Роман.

– Господ у овом васкрсном дану поручује да је Он Творац неба и земље, да је Он Сведржитељ, да је Он Створитељ, да је Он Спаситељ, да је Он Исцјелитељ, да је Он онај који нас највише воли и ево враћајући се из Гадаринске земље преко Гевгесинскога језера, исцијеливши ону двојицу бјесомучника, Господ иде даље, хита да испуни што више онога тамо гдје Га Отац шаље Духом Светим. И Господ иде знајући шта се дешава Јаировој кћери, знајући да је на самрти, а јеврејски старјешина синаогоге Јаир моли га да стави руку на кћер његову. Господ иде кући његовој и на том путу, у тој гужви пролази кроз народ. Дјевојчица која умире има 12 година, а жена која је у гужви, која 12 година болује од течења крви и која је све своје имање распродала дајући љекарима, она не тражи од Господа да је дотакне, него будући да је имала јаку вјеру и знајући да је Господ ту, дотакла се хаљине Његове и у истом моменту престало је течење крви и Господ је исцијелио. Господ Исус Христос је питао ко га се дотаче, а знао је ко га се дотаче, али је хтио у овом тренутку да пројави силу Божију, силу своју божанску, надљудску, и не само да се увјери народ, него и ученици Његови да се полако припремају за Његово преображење, а потом и за смрт Његову и васкрсење – бесједио је о. Роман.

Господ је потом васкрсао Јирову кћерку тако што је узео за руку и рекао ”дјевојко устани”.

– Господ има власт не само да крвоточиву жену исцијели од болести, него да има власт и да васкрсне, и да врати душу у тијело, и да заповиједа демонима, и да смирује буру на мору, и све оно што обичан човјек не може учинити, то Господ кроз Свето Јеванђеље чини и јасно нам показује да је Он тај месија који је дошао на овај свијет, послат од Бога Оца у садејству Духа Светога, да човјека обремењеног гријехом и умрлог гријехом, својим оваплоћењем овдје на земљи, својим животом, својом муком са нама људима, својим распећем, својим васкрсењем, васпостави опет у ону непрекидну заједницу вјечног живота у којој су били Адам и Ева прије свог сагрешења и изгнања из раја – подсјетио је о. Роман.

Он је истакао да нам Господ у данашњем јеванђељу поручује како ми треба да живимо.

– Да као што је он из Гергесинске земље хитао и ми хитамо и добро чинимо. Да имамо јаку и непоколебљиву вјеру као што је имала ова крвоточива жена које је дотакла хаљину Христову и одмах се исцијелила од тога. Тако бива и с нама у животу. Кад дођемо код Светог Василија некоме је довољно у себи да се помоли, а некоме је потребно ипак да му дотакне кивот, да дотакне крст, да дотакне икону на моштима. И једно и друго је оправдано и у оба случаја имамо исцјељења. Дакле, светитељи,  Свети Василије и свете мошти, свете иконе не представљају ништа друго, него хаљине Христове, они су хаљина Христова, они су се обукли у Христа. Па и на Светом крштењу нама је свештеник пјевао ”Ви који се у Христа крстисте, у Христа се обукосте” – рекао је о. Роман.

Бесједа о. Романа

Сабрани, међу којима је било много дјеце, причестили су се Светим Христовима Даровима.

Све фотографије

Oстала дешавања

27. 6. 2024.

Свети пророк Јелисеј, имендан острошког монаха Јелисеја...

Празник Светог пророка Јелисеја молитвено је прослављен у Острогу 27. јуна 2024. љета ГосподњегС...

23. 6. 2024.

Тројичиндан саборно и молитвено прослављен у Острогу, обиљежено 200 година Цркве...

Светом Литургијом, молитвом призива Светог Духа, свечаном литијом и резањем славског колача, у недје...

22. 6. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ПЕТАК 28. 06. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У 1...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у петак 28. 06. 2024. у 17. час...

16. 6. 2024.

Недјеља Светих отаца Првог васељенског сабора у Острогу...

У недјељу седму по Васкрсу, посвећену Светим оцима Првог васељенског сабора, 16. јуна 2024. љета Гос...

13. 6. 2024.

Празник Вазнесења Господњег у Острогу

Велики празник Вазнесења Господњег, четрдесети дан по Васкрсењу, прослављен је у острошкој светињи у...

10. 6. 2024.

ХОДОЧАШЋЕ ОД ПАНЧЕВА ДО ОСТРОГА

Дарко Дамњановић и Александар Ткач, припадници Војске Србије, су, осим вјерности војничкој служби по...