Епископ Јован (Пурић) служио у Доњем Острогу у недјељу по Воздвижењу Часног крста

1. oktobar 2023. - Манастир Острог - Дешавања

Његово преосвештенство Епископ Г.Јован (Пурић), некадашњи игуман острошке светиње, служио је са свештенством и свештеномонаштвом Свету архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу, у недјељу 17. по Педесетници 1. октобра, на празник Светог Евменија Гортинског и Свете мученице Ариадне.

Саслуживао му је острошки игуман архимандрит Сергије са сабраћом: архимандритом Мироном, протосинђелом Илијом, јеромонасима Владимиром, Романом и Николајем, јерођаконом Зосимом, као и протојерејима Божидаром Селинићем из Жичке и Александром Ђорђевим из Нишке епархије, као и јерејем Миомиром Вулевићем, подгоричким парохом.

Архипастирску бесједу сабраном свештенству, монаштву и вјерном народу Владика Јован произнио је послије читања Светог јеванђеља О жени Хананејки.

– Заиста је бити овдје благослов Божији зато што је на врху Горе храм посвећен Часном и Животвнорном крсту, њему се поклањамо и цјеливамо га. То је слава манстира Острога у коју нас је увео Свети отац Василије, слуга Божији, насљедник апостолске благодати. Онај који је изграђивао цркву и који и даље изграђује Цркву на чудесан начин. Како каже апостол Павле, ако на рушевинама градимо, онда заиста погрешно изграђујемо. А овдје је темељ апостолски, темељ светотоачки постављен у насљеђе новом покољењу и покољењима која ће долазити. Ми поступамо заједно данас са Хананејком као они који примају не са трпезе директно мрве хљеба, али што је најважније послије овог чуда које се догодило са Христом, да се она исцијелила од Његових хаљина, ми заправо Њега директно примамо под видом хљеба и вина хранимо се Тијелом и Крвљу Господа нашег Исуса Христа. Има ли веће тајне од те? Хаљине Христове су заправо ова светиња. Хаљине Христове су чудотворне мошти, све свете тајне, свете врлине, све што се догађа у храму Божијем и у Цркви Божијој – рекао је Владика Јован.

Подсјетио је на страшни гријех у људској природи немоћи, да људи често пута стварају дјела, па поткопавају сопствена дјела на један опет рушилачки начин.

– Видимо кроз историју да се рухо, облици цивилизације увијек мијењају, а суштина Цркве остаје во вјек и вјеков. То је онај вијенац истине, добороте и љепоте. Ми не би могли служити службу да нисмо уведени у истину васкрслога и рапсетога Господа и не би се могли хранити доборотом Божијом и красотом и љепотом манастира Острога, чудесним мјестом промисли Божије које је Бог пројавио преко Светог Василија у вријеме кад су живи завидјели мртвима, када је било јако тешко. У таквим тешким временима Свети Василије је много страдао од својих, прогоњен и од Тврдоша, и од Цетиња, и од Никшића и завршио је као испосник посљедњих десетак година у испосници острошкој одакле је руководио духовно својом паством. Тиме је показао примјер да сваки слуга Божијег олтара, ко хоће да служи и ко је побожан, биће гоњен. Морамо бити спремни да носимо и бол и страдање као благосло – истакао је Владика Јован.

Некашњи дугогодишћи острошки игуман је поручио да без вјере православне и без њене одбране нема живота.

– Зато је Свети Василије све чинио да православље остане чисто. Није хтио да прави унију са римокатолицима, а подносио је и турске зулуме који су били велики и научио нас епископе, свештенике, а посебно нас овдје у Острогу како треба служити Богу, да треба служити личним примјером. Треба се припремати за Литургију, не долазити туристички у Острог, него постити и молити се и што је најважније после Острога наставити да се живи хришћански. А не очекивати да се овдје догоди неко чудо са нама, а ми настављамо по старом. Црква је дала могућност да се поклањајући се Часном крсту, ми уствари освјежавамо благодаћу и кријепимо чудотворним моштима Светог Василија, да би кад изађемо из Острога носили тај миомирис. Јер каже Апостол Павле ”ми смо миомир вама за вјечни живот, некоме на живот, а некоме на смрт”. Пазите шта каже, ми смо мирис вама, мислећи на заједницу, епископа, свештенство и благодат која се добија – бесједио је Владика Јован сјећајући се пређашњег времена кад је уз застушпништво Светог Василија руководио острошком светињом и када је данашњи игуман о. Сергије прије 22 године дошао у светињу.

Владика Јован пожелио је о. Сергију и братији да их Бог сачува и утјеши молитвама Светог Василија, да укрепљују народ који долази у острошку светињу.

Бесједа Владике Јована

Сви они који су се припремали за примање Светих Христових дарова, на Литургији су приступили Светој чаши.

На крају богослужења игуман Сергије заблагодарио је Епископу Јовану на доласку и благослову који је донио у острошку светињу, а саслужитељи и вјерни народ појали су многољетије некадашњем острошком игуману.

О Сергије

Све фотографије

Oстала дешавања

21. 4. 2024.

Владика Јован Пурић богослужио у Доњем Острогу у пету недјељу Часног поста...

Његово преосвештенство Епископ Јован (Пурић), дугогодишњи некадашњи игуман острошке светиње, служио ...

14. 4. 2024.

Средопосна недјеља у Острогу

У четврту недјељу Часног поста - Средопосну, посвећену Светом Јовану Лествичнику, 14. априла 2024. љ...

7. 4. 2024.

Владика Јован (Пурић) богослужио у Острогу на Благовијести...

Његово преосвештенство Епископ Јован (Пурић), дугогодишњи некадашњи игуман острошке светиње, служио ...

31. 3. 2024.

Друга недјеља Часног поста посвећена Светом Григорију Палами прослављена у Остро...

Друга недјеља Часног поста - Пачиста, посвећена Светом Григорију Палами, молитвено је прослављена у ...

30. 3. 2024.

Митрополит Јоaникије са епископима Атанасијем, Методијем и Димитријем богослужио...

Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије служио је Свету архијерејс...

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...