14. недјеља по Духовима у Острогу; О. Сергије: Нема тога грешника који не може стећи одјећу врлина

10. septembar 2023. - Манастир Острог - Дешавања

У 14. недјељу по Духовима, 10. септембра, када наша Света Црква молитвено прославља преподобне Мојсија Мурина и Саву Псковског – Сабор Српских Светитеља, молитвено и саборно је било у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки игуман архимандрит Сергије, а саслуживала су му сабраћа јеромонаси Владимир и Николај и јерођакон Зосима, као и јереји Данијел Ружичић из Бањалучке епархије и Дејан Грчић из Захумско-херцеговачке.

Светој служби Божијој приуствовало је више десетина вјерника, који су из разних крајева дошли на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу.

Бесједећи сабранима, игуман Сергије је истакао да прочитано Јеванђење о томе како домаћин позива госте на свадбу, заправо говори о позиву Божијем на трпезу Господњу, на Свету Литургију.

– Чусмо о овима који су позвани на свадбу Господњу, за трпезу Господњу, која је управо ова Света Литургија. Домаћин, који је у овом Јеванђељу је свакако наш Творац, Господ наш, шаље слуге своје да позивају народ за Његову трпезу, кроз молитвено подвижнички начин и да се наслађује свим благодатним даровима Божијим, које нам је Господ припремио. То је слика управо и оних пророка које је Господ слао да позову народ свој да живи по Божијој вољи, по заповијестима Божијим, које су заоправо пут спасења, које су најљепше, најлакше, ако вјерујете. Сасвим је природно да ће нам најлакше бити да живимо у сагласности са Божијим заповијестима и да се ништа не бринемо. Међутим, наша слобода и гордост, сујета, егоцентризам и многе друге слабости којима се препуштамо вољно, врло често вољно, а ријетко несвјесно, оне нас стављају насупрот и онога домаћина који нас позива и његових слугу, односно пророка и сада савремених светитеља, који су од Христа на овамо били у служби Божијој и нас и својим ријечима и својим примјером позивали и призивали како да живимо да бисмо задобили Царство небеско. А то је могуће свакоме – поручио је о. Сергије.

Подсјетио је на ријечи ”много је званих, али је мало оних који се опредијеле да живе у складу са домаћиновом вољом”, Божијом бољом и они заиста бивају у недостојном одијелу, одијелу гријеха, безвјерја, маловјерја, полувјерја, кривовјерја, додајући како је то искључиво лична одговорност.

– Ево рецимо да свештеници не стигну са сваким човјеком да поразговарају. И онда кажу, нисам се могао научити вјери. Али ево данас, у овом тренутку, толико је литературе, толико је хвала Богу разних извора одакле можемо да стекнемо и она основна знања о вјери, али и да уђемо у најтананије нити духовног живота. Али зато је много лакше отићи, погледати у шољу или не знам на који начин, да се брзо нешто заглади, наводно ријешимо проблем и наставимо по старом. Не може то. Нема тога грешника који може да каже да не може стећи ту одјећу свадбену, а то је одјећа врлина које уз помоћ Божију и смиреним духом задобијамо, јер и данашњи светитељи који се прослављају, међу њима свети Мојсије Мурин и Свети Сава Псковски, као и Свети Василије Острошки, демантују тај став. Наш је пут до свадбеног руха да у смиреном духу, молећи Бога дан да и покајање, и снагу да живимо по вјери, да се учимо нашој светој православној вјери, да користимо благодатне силе које почињу и врхуне у овој Светој Литургији и тако покајани, освећени и благословени, измиривши се са самим собом, са Богом, са својим ближњима, кренемо да се одјевамо у рухо врлине, које је једино мило Господу и које нас чини људима – рекао је игуман Сергије.

Бесједа о. Сергија

Сабрани су се на Светој Литургији причестили Светим Христовим Даровима.

Све фотографије

Oстала дешавања

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

17. 3. 2024.

Сиропусна недјеља у Острогу; О. Роман: Опростимо једни другима да би нам пост би...

У Сиропусни недјељу, пред Васкршњи пост, 17. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молит...

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...