13. недјеља по Педесетници у Острогу

3. septembar 2023. - Манастир Острог - Дешавања

У 13. недјељу по Духовима, 3. септембра, када наша Света Црква молитвено прославља Светог апостола Тадеја, Свету мученицу Васу са дјецом и Светог свештеномученика Рафаила Шишатовачког, молитвено је било у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице началствовао је нови острошки сабрат јеромонах Николај, а саслуживала су му сабраћа јеромонах Роман и јерођакон Зосима, као и свештеник Емануил, уз молитвено учешће острошког игумана архимандрита Сергија, монаштва и вјерног народа.

Сабране је бејседећи послије читања Светог јеванђеља о винограду и виноградарима, бесједио о. Роман.

– Господ је тај домаћин, власник винограда, виноград је јеврејски народ који је сами домаћин Господ засадио у обећаној земљи, у оној земљи коју је предодредио израиљском народу. Плот, то јест ограда, то јест закон Мојсијев који је Бог дао том народу и у коме се није дозвољавало да се јевреји мијешају са незнабошцима. Плот или ограда, са друге стране може да символизује и означава анђеле који су чували израиљски народ. Пивница је овдје Жртвеник живом Богу, а кула је Јерусалимски храм. Виноградари су учитељи закона, фарисеји и књижевници. Ово нам објашњавају свети оци као тумачење овог Јеванђеља и кажу када се приближи вријеме бербе, посла Господ слуге своје. А ко су слуге, до сами свети пророци, које је Господ слао и преко којих је на разне начине покушавао да израиљски народ оплемени и да окорјела и отврдјела срца раскрави и омекша – рекао је о. Роман.

Нагласио је да данашње Јеванђеље говори о неблагодарности човјека према Богу.

– Три су степена неблагодарности. Први је најблажи, а то је да ми на добро Божије не узвраћамо добрим дјелима према Богу и према ближњима. Други степен је да ми на Божију љубав и добороту према нама не узвраћамо чак ни ријечима, словом, да макар ријечима кажемо хвала ти Боже, ако дјелима не чинимо. А трећа неблагодарност је најгора и најстрашнија, када ми на доброчинство Божије узвраћамо гријехом, злом, и сваком другом супротношћу у односу на Божије добро које нам се чини. И ми Ономе који је дошао да нас спасе и себе као Бог толико понизио, Син Божији, један од Тројице, ми њему враћамо пљувањем, шамарањем, распињањем на крст. Ми долазимо у моменат да ми све његово доброчинствоми њему узвраћамо смрћу. Онај који је судија, који је Бог, доживљава да Њему човјек суди. То је најгора неблагодарност наша и наше распињање Њега, траје до дана данашњег кроз наш промашај у овоме животу, а промашај је ништа друго до гријех – објаснио је о Роман.

Поручио је сабраном монаштву и вјерницима како треба живјети.

– Код Бога нема калкулисања, Сина су Божијег убили, али је Син Божији васкрсао. На Његову љубав треба да узвратимо љубављу, не ради интереса него из љубави према Њему, јер Господ је дошао да све људе спасе и доведе у познање истине. Зашто данас у свијету многи и даље нису православни? Зато што ми православни нисмо со земљи и нисмо свјетлост свијету, зато што не виде на нашим ликовима ликове Бога. То је главни проблем и пред Богом ћемо зато бити дупло и тродупло одговорни, зато што незнабошци на нама нису видјели лик Божији. Зато што су нам због гријеха помрачени ликови и због неблагодарности према Богу. Бог од нас очекује јако мало, да будемо Његове слуге, да будемо Њему апричасни и да будемо Њему увије пријљубљени како овдје на зељи, тако и у вјечности – рекао је о. Роман.

Бесједа о.Романа

Сабрани су се током Литургије причестили Светим Христовим тајнама.

Све фотографије

Oстала дешавања

31. 3. 2024.

Друга недјеља Часног поста посвећена Светом Григорију Палами прослављена у Остро...

Друга недјеља Часног поста - Пачиста, посвећена Светом Григорију Палами, молитвено је прослављена у ...

30. 3. 2024.

Митрополит Јоaникије са епископима Атанасијем, Методијем и Димитријем богослужио...

Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије служио је Свету архијерејс...

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...