РОЂЕЊЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА – СЛАВА ОСТРОШКОГ СКИТА ЈОВАН ДО

7. jul 2023. - Манастир Острог - Дешавања

У петак, 7. јула 2023. г.Г., на празник рођења Светог Јована Крститеља, саборни храм Острошког скита – Јован До, прoславио је своју славу.

Светом Литургијом је началствовао протојереј Никола Пејовић уз саслужење протојереја-ставрофора Радомира Никчевића, протојереја-ставрофора Драгана Станишића, протојереја-ставрофора Слободана Јокића, архимандрита Сергија – игумана манастира Острог, јеромонаха Јоакима – настојатеља манастира Врањина, јеромонаха Владимира Палибрка, јеромонаха Романа Виларета – сабраће острошке обитељи и великог броја вјерних.

Након прочитаног Јеванђеља, отац Никола се вјернима обратио надахнутом бесједом, подсјетивши да је Бог дао да светитељи дјелају дјело Божије, дјело спасења не само за живота, својим подвигом и земаљским живљењем, него их је својом благодаћу учинио свевременим и увијек савременим свакој генерацији и нараштају. Прота Никола је казао да је Свети Јован Претеча један од тих светитеља свевремених и увијек савремених.

“Нека би овај данашњи празник и сабор, који је слика вјечног и непролазног сабора, био и нама призив да заиста послушамо ријеч Светог Јована Пророка Претече и Крститеља Господњега, да схватимо да без покајања нема истинског сусрета ни са Богом, ни са самим собом, ни истинског и правог живота у Цркви”, бесједио је отац и поучио сабране да је то заправо спремност да себе измјеримо са Христом Богом који је постао човјек.

Дакле, објаснио је, не да се мјеримо једни са другима својим знањем, умијећем и љепотом земаљском пролазном, него да увијек мјеримо Христом и своју жртву и љубав, и своју ревност и спремност да љубимо и ближњега и Бога, и своју спремност да служимо другима и да служимо Богу. Да увијек и у свему се измјеримо и да нам једина мјера која нам је дата у животу буде сам Господ.

“И зато је Свети Јован Пророк и Претеча добар и увијек актуелан примјер, и увијек савремен примјер како и на који начин и ми треба да служимо Богу. Нека би нам Свети Јован био на помоћ да се, као што се сабирамо у овим храмовима на овим празницима, тако саберемо у сабору Пресвете Тројице, у сабору вјечнога живота, вјечне љубави и истине, вјечне правде и радости. Амин, Боже дај!”

На крају Свете Литургије, у току литије, преломљен је славски колач, освештано кољиво и одслужен помен архимандриту Лазару Аџићу – игуману манастира Острог и свима који почивају у овој светињи.

Након службе, за све госте је уприличен славски ручак.

Први албум

Други албум

Oстала дешавања

31. 3. 2024.

Друга недјеља Часног поста посвећена Светом Григорију Палами прослављена у Остро...

Друга недјеља Часног поста - Пачиста, посвећена Светом Григорију Палами, молитвено је прослављена у ...

30. 3. 2024.

Митрополит Јоaникије са епископима Атанасијем, Методијем и Димитријем богослужио...

Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије служио је Свету архијерејс...

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...