Четврта недјеља по Духовима у Острогу

2. jul 2023. - Манастир Острог - Дешавања

У четврту недјељу по Педесетници, 2. јула, када наша Света Црква молитвено прославља Светог апостола Јуду, преподобног Пајсија Великог и Светог Јована Шангајског, молитвено је било у острошкој светињи.

Игуман острошки архимандрит Сергије началствовао је Светом Литургијом у цркви Свете Тројице, а саслуживала су му острошка сабраћа јеромонаси Владимир и Роман, јерођакон Зосима, као и бјелопољски парох јереј Милосав Јовановић.

Послије читања зачала из Светог Јеванђеља о исцјељењу капетановог слуге у Капернауму, сабраном монаштву и вјерном народу, који је из разних крајева дошао на поклоњење Светом Василију, бесједио је о. Роман.

Подсјетио је на вјеру римског капетана који излази пред Христа када је он сишао са Горе блаженстава, који од њега иште да исцијели његовог слугу.

– Ево момента када се онај који је над стотину војника брине о ономе једном као о свом најближем. Он у том пројављује доброту своје душе и свога срца и само кроз такво срце и такву душу могу да изађу овакве ријечи непоколебљиве вјере која проистиче из љубави према своме брату, своме пријатељу, своме слуги. Капетан каже и да није достојан да Господ уђе под његов кров, него само да каже ријеч и да ће оздравити његов слуга. Овдје се види да овај човјек иако незнабожац, препознаје Господа Христа. Овај човјек вјерује да ће Он ријечју исцијелити његовог слуги и тако бива – рекао је о. Роман подсјећајући на ријечи Господње да “такве вјере ни у Израиљу не нађох”.

Нагласио је да се у овом догађају пројављују четири Христове намјере, да пројави вјеру капетанову, да пројави невјерје јевреја, да овога исцијељеног слугу  приведе познању истине и истинског и правог живота у Христу и под четири да у Царство небеско неће ући они који мсиле да ће оћи, него они који то не мисле.

– Јевреји су били сто посто сигурни да ако формално испуне закон Мојсијев, улазе у Царство, а да сви остали као нижи слојеви друштва неће ући у Царство Божије. Господ је због те и такве гордости дошао на свијет, сишао у тијело и почео да прави невјероватну реформу која до тада није виђена, а то је да ће синови царства бити изагнани у таму најкрајњу и тамо гдје ће бити плач и шкргут зуба, а да ће сви они незнабошци којима ће Господ преко Духа Светога на Педесетницу дати своју ријеч и своје обећање о царству, ти и такви ако повјерују и живе на земљи тим Царством, ући у то и такво Царство небеско – говорио је о. Роман.

Додао је и да Царство небеско није загарантовано само ако смо крштени, ако не испуњавамо закон Божији.

– Кршетње је пасош за улазак у Царство Божије. Свака Литургија, али и припрема за Литургију, и долазак на Литургију, и причешће на Литургији је по један печат у том пасошу. Ако изађемо на Христов суд као синови Царства који се нису одазивали на свадбу Царевога сина, то јесте нису ишли недјељом на Свету Литургију, а за њу се нису припремали, када нам Господ отоври пасош кад изађемо на суд, а сви ћемо изаћи пред Њега, питаће зашто су листови у пасошу празни и рећи ће “идите у плач и шкргут зуба”. Ако буде Његовог лика, Његовог печата у нашој души, на нашем пасошу, молимо Бога да нам каже, уђите у радост Господа свога – рекао је о. Роман.

бесједа о. Романа

Сабрани вјерни народ на Литургији се причетио Светим Христовим Тајнама.

Све фотографије

Oстала дешавања

31. 3. 2024.

Друга недјеља Часног поста посвећена Светом Григорију Палами прослављена у Остро...

Друга недјеља Часног поста - Пачиста, посвећена Светом Григорију Палами, молитвено је прослављена у ...

30. 3. 2024.

Митрополит Јоaникије са епископима Атанасијем, Методијем и Димитријем богослужио...

Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије служио је Свету архијерејс...

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...