Сви путеви воде Светом Василију!

11. maj 2023. - Манастир Острог - Дешавања

Уочи празника Светог Василија Острошког, хиљаде ходочасника кренуло је из разних крајева у походе острошкој светињи.

Неки од њих пјешаче и више стотина километара како би на тај начин указали част Острошком Чудотворцу и на његов празник поклонили се светим моштима у цркви Ваведења Пресвете Богородице у острошкој пећини.

Више од 2000 људи кренуло је са платоа подгоричког Саборног храма Васкрсења Христовог, 10. маја у 17 часова, на двадесет прво традиционално ходочашће вјерника ка манастиру Острог. Да би се поклонили Светом Василију, они ће до острошке светиње пјешачити око 40 километара.

Група од oко 250 ходочасника предвођена игуманом Аресенијем кренула је 10. маја из манастира Косијерево према манастиру Острог.
Њима се придружило више од 200 ходочасника, који су дан раније, 9. маја, кренули пјешке према Острогу из Билеће. Они су на пут  до Острога дуг 90 километара, кренули испред Саборног храма Светог Саве у Билећи, након молитве и благослова свештенства Саборног храма.

У уторак 9. маја у 5 часова испред цркве Кнеза Лазара група од 20 ходочасника из Берковића кренула је на пут поклоњења Светом Василију Острошком. Послије молитве и благослова оца Дејана кренули су на ходочаснички пут дуг око 130 км.

Пут Острога, јуче је из села Аранђелово пјешке кренула група ходочасника да се поклони моштима Светог Василија Острошког и Тврдошког. Тридесетак пријатеља, комшија и рођака Уроша Гојковића из Ушћа код Требиња, који је преминуо у марту прошле године и који је пет пута заредом ишао на поклоњење острошком чудотворцу, наставило је ходочаснички подвиг овог младог човјека, њиховог брата, комшије и рођака.

 

На поклоњење моштима Светог Василија Острошког Чудотворца у манастиру Острог  је кренуло стотињак ходочасника из Требиња, од којих је седамдесетак чланова Ансамбла националних игара „Јован Дучић“ Требиње.

Традиционално, 14. пут заредом, ходочашће су још на празник Светог Георгија – Ђурђевдан, 6. маја, започели поклоници са Романије. На пут дуг 230 километра  кренуло је 37 ходочасника из седам општина сарајевко-романијске регије, као и поклоници из града Бијељине.

Једанаесто ходочашће организовано је из Невесиња. Према Острогу је 9. маја кренула група од 96 ходочасника. Са њима пјешаче и ходочасници из Вишеграда, Бањалуке и Београда.

На пут од око 100 километара јуче је кренуло 50 вјерника са Жабљака.

Беранци Михаило Ђуришић (23) и Милован Дабетић (20) кренули су 10.маја пјешке на ходочашће ка Манастиру Острог из манастира Ђурђеви Ступови у Беранама.

Дан раније, на ходочашће ка острогу је кренуо и Бјелопољац Богољуб Ракоњац.

На поклоњење Светом Василију Острошком, 4. маја кренуо је и Душан Обреновић, који је прије седам година промјенио вјеру и прешао у православље. Он је на пут дуг 320 километара кренуо са пријатељем из Косовске Митровице, а планирали су да на празник Светог Василија присуствују празничној литургији.

 

РАДУЈ СЕ ВАСИЛИЈЕ СВЕТИ, ПОХВАЛО РОДА НАШЕГА!

Oстала дешавања

27. 6. 2024.

Свети пророк Јелисеј, имендан острошког монаха Јелисеја...

Празник Светог пророка Јелисеја молитвено је прослављен у Острогу 27. јуна 2024. љета ГосподњегС...

23. 6. 2024.

Тројичиндан саборно и молитвено прослављен у Острогу, обиљежено 200 година Цркве...

Светом Литургијом, молитвом призива Светог Духа, свечаном литијом и резањем славског колача, у недје...

22. 6. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ПЕТАК 28. 06. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У 1...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у петак 28. 06. 2024. у 17. час...

16. 6. 2024.

Недјеља Светих отаца Првог васељенског сабора у Острогу...

У недјељу седму по Васкрсу, посвећену Светим оцима Првог васељенског сабора, 16. јуна 2024. љета Гос...

13. 6. 2024.

Празник Вазнесења Господњег у Острогу

Велики празник Вазнесења Господњег, четрдесети дан по Васкрсењу, прослављен је у острошкој светињи у...

10. 6. 2024.

ХОДОЧАШЋЕ ОД ПАНЧЕВА ДО ОСТРОГА

Дарко Дамњановић и Александар Ткач, припадници Војске Србије, су, осим вјерности војничкој служби по...