Svi putevi vode Svetom Vasiliju!

11. maj 2023. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog, hiljade hodočasnika krenulo je iz raznih krajeva u pohode ostroškoj svetinji.

Neki od njih pješače i više stotina kilometara kako bi na taj način ukazali čast Ostroškom Čudotvorcu i na njegov praznik poklonili se svetim moštima u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u ostroškoj pećini.

Više od 2000 ljudi krenulo je sa platoa podgoričkog Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog, 10. maja u 17 časova, na dvadeset prvo tradicionalno hodočašće vjernika ka manastiru Ostrog. Da bi se poklonili Svetom Vasiliju, oni će do ostroške svetinje pješačiti oko 40 kilometara.

Grupa od oko 250 hodočasnika predvođena igumanom Aresenijem krenula je 10. maja iz manastira Kosijerevo prema manastiru Ostrog.
Njima se pridružilo više od 200 hodočasnika, koji su dan ranije, 9. maja, krenuli pješke prema Ostrogu iz Bileće. Oni su na put  do Ostroga dug 90 kilometara, krenuli ispred Sabornog hrama Svetog Save u Bileći, nakon molitve i blagoslova sveštenstva Sabornog hrama.

U utorak 9. maja u 5 časova ispred crkve Kneza Lazara grupa od 20 hodočasnika iz Berkovića krenula je na put poklonjenja Svetom Vasiliju Ostroškom. Poslije molitve i blagoslova oca Dejana krenuli su na hodočasnički put dug oko 130 km.

Put Ostroga, juče je iz sela Aranđelovo pješke krenula grupa hodočasnika da se pokloni moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog. Tridesetak prijatelja, komšija i rođaka Uroša Gojkovića iz Ušća kod Trebinja, koji je preminuo u martu prošle godine i koji je pet puta zaredom išao na poklonjenje ostroškom čudotvorcu, nastavilo je hodočasnički podvig ovog mladog čovjeka, njihovog brata, komšije i rođaka.

 

Na poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u manastiru Ostrog  je krenulo stotinjak hodočasnika iz Trebinja, od kojih je sedamdesetak članova Ansambla nacionalnih igara „Jovan Dučić“ Trebinje.

Tradicionalno, 14. put zaredom, hodočašće su još na praznik Svetog Georgija – Đurđevdan, 6. maja, započeli poklonici sa Romanije. Na put dug 230 kilometra  krenulo je 37 hodočasnika iz sedam opština sarajevko-romanijske regije, kao i poklonici iz grada Bijeljine.

Jedanaesto hodočašće organizovano je iz Nevesinja. Prema Ostrogu je 9. maja krenula grupa od 96 hodočasnika. Sa njima pješače i hodočasnici iz Višegrada, Banjaluke i Beograda.

Na put od oko 100 kilometara juče je krenulo 50 vjernika sa Žabljaka.

Beranci Mihailo Đurišić (23) i Milovan Dabetić (20) krenuli su 10.maja pješke na hodočašće ka Manastiru Ostrog iz manastira Đurđevi Stupovi u Beranama.

Dan ranije, na hodočašće ka ostrogu je krenuo i Bjelopoljac Bogoljub Rakonjac.

Na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom, 4. maja krenuo je i Dušan Obrenović, koji je prije sedam godina promjenio vjeru i prešao u pravoslavlje. On je na put dug 320 kilometara krenuo sa prijateljem iz Kosovske Mitrovice, a planirali su da na praznik Svetog Vasilija prisustvuju prazničnoj liturgiji.

 

RADUJ SE VASILIJE SVETI, POHVALO RODA NAŠEGA!

Ostala dešavanja

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...