Друга недјеља Великог поста у Острогу, посвећена Светом Григорију Палами

12. mart 2023. - Манастир Острог - Дешавања

У Другу недјељу Часног поста – Пачисту, посвећену молитвеном спомену на Светог и богоносног оца Светог Григорија Паламу, молитвено је било у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки игуман архимандрит Сергије, а саслуживали су му сабраћа архимандрит Мирон, јеромонаси Владимир и Роман, јереј Јован Васић которски парох и јерођакон Зосима, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

Бесједећи сабранима, о. Јован је казао да Свето Јеванђеље које читамо, светиња у којој се налазимо, Света тајна Литургије, и ми који гледамо лицем једни друге, свједочимо истину јединства вјере у Сина Божијег и Сина Човјечијег.

– Велики јерарх Цркве Божије, православне, хришћанске, Свети Григорије Палама, у свом учењу открива и свједочи пострадавши у своје вријеме, о истини у Бога Живог. ”Господе просвети таму моју!” У оно вријеме 14. вијека овдје, па чак и у нашим крајевима, посебно у доба моћне Византије, јавило се погрешно учење Варлаама Калабријског, о томе да наша вјера није вјера жива, да је наша вјера вјера разума. Свети Григорије је пак учио да је наш Бог, Бог живи, да сусрет са Богом ми остварујемо кроз његове енергије нестворене свјетлости и да управо Таворска свјетлост и долазак Господа Исуса Христа јесте оно што је говорио блажене успомене Епископ наш Атанасије, јесте живи додир са Богом живим. Као свједочанство Бога живога јесте као што рекох и ово Свето Јеванђеље. Нема можда бољега мјеста за разумијевање Светог Јеванђеља од ове чудесне светиње. Зашто? Као што је говорио Свети Ава Јустиин Ћелијски имамо Свето Јеванђеље, имамо Стари Завјет, а продужетак Светог Јеванђеља су Дјела апостолска. А читава историја, насљеђе и потомци рода хришћанскога су почетак Дјела апостолских. Управо ова светиња свједочи данас живо Јеванђеље гдје људи са вјером, али и са слабостима долазе да срце своје уздигну ка Господу – рекао је о. Јован.

Подсјетио је да се то види управо у исцјељењу узетога, догађају у Капернауму који смо читали у Јеванђељу.

– Њих четворица који су донијели одузетога, имали су горе срца, имали су јаку вјеру и труд су имали, да им није било тешко да се попну па да отворе на крову простор да га спусте ка Господу. У Светом Јеванђељу имамо и оне друге у чијим срцима није било вјере, наде у Бога, љубави. Ништа нису рекли фарисеји, али Господ видје шта они помишљају и рече им ”Зашто зло имате у срцу свом”? Нека би ово Свето Јеванђеље и ова светиња нама дали снаге да долазимо са вјером, на начин увијек изнова да нам се опраштају гријеси, јер Син Човјечији има власт опраштати гријехе, као што каже Јеванђеље – казао је о. Јован.

Бесједа о. Јована Васића

Сабрани који посте Васкршњи пост, причестили су се на Светој Литургији.

Све фотографије

Oстала дешавања

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...

9. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА – мр Раде Булајић (17-та ...

КАТИХИЗИС - СИМВОЛИ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА - мр Раде Булајић (17-та емисија), манастир Острог 6. 03....

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

6. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...