Прослава Митровдана у Острогу

8. novembar 2022. - Манастир Острог - Дешавања

Празник Светог великомученика Димитрија – Митровдан, прослављен је у острошкој светињи Светом Литургијом и резањем славског колача у уторак 8. новембра 2022. љета Господњег.

Светом службом Божијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки сабрат архимандрит Мирон, а саслуживали су му протојереји: Ђуро Томовић, подгорички парох; Василије Брборић, никшићки парох; и Радмило Чизмовић, пјешивачки парох, као и острошка сабраћа јеромонах Владимир и јерођакон Зосима.

На крају Литругије о. Васлије благосиљао је и пререзао славски колач који је поводом крсне славе, у славу Господњу, а у част Светог великомученика Димитрија принио о. Мирон.

Честитајући сабранима велики празник, а свечарима славу, о. Владимир је подсјетио да је Свети Василије некад столовао у манастиру Попе код Никшића, који је био посвећен Светом Димитрију и који је срушен.

– Ми се молимо да се тај манастир обнови, да Свети Димитрије са Светим Василијем буде, као што је и био, заштитник града Никшића, као што је чувар града Солуна. Ја бих се сјетио једног дивног чуда које је пројавио Свети Димитрије чувајући град Солун. Више пута је Солун био у пријетњи да нестане од стране непријатеља Христових. Једном је био случај када се један побожан грађанин Солуна, хришћанин, који је много волио Светог Димитрија, удостојио да буде присутан у цркви када су дошли анђели са неба по поручењу Господњем, да кажу да Свети великомученик Димитрије мора да напусти Солун, јер Господ не може да допусти да се разруши град Солун због гријехова тадашњих хришћана, док је ту Свети Димитрије. Тада се Свети Димитрије поистовјећује са Христом и каже анђелима да кажу Господу и кажу му како је Он пролио крв своју за народ свој и дао себе за искупљујућу жртву, тако и ја каже, утемељен сам у жртву овог града и не могу да напустим народ свој. То је толико дирљиво свједочанство и показује нам да су свети великомученици заједно са нама – рекао је о. Владимир.

Од светих мученика треба да научимо да трпимо муку и да вјерујемо да ће Господ, који је силан у моћи да заустави нашу немоћ и болест и да само чека и тражи наше дуготрпљење у вјери, истакао је о. Владимир.

– Зато се данашњим празником Светог великомученика Димитрија учимо да имамо дуготрпљење у вјери, да трпимо Христа Бога ради и бол, и муку, али да не губимо наду да ће доћи Христос као што је дошао светим апостолима и зауставио буру и као што је дошао Светом Димитрију у часу кад су га пробадали копљем и примио његову душу и дао му вијенац великомучеништва, да буде заступник хришћана и Солуна, и Никшића и свакога града и пројавимо најважније, да истрпимо све до краја. Каже Христос, само онај који претрпи до краја, тај ће се спасити – рекао је о. Владимир и пожелио епископу захумско-херцеговачком Димитрију, о. Мирону, игуманији манастира Светог Димитрија у Боану Кадића мати Теофанији и свим свечарима многаја и благаја љета.

Бесједа о.Владимира

Све фотографије

Oстала дешавања

30. 3. 2024.

Митрополит Јоaникије са епископима Атанасијем, Методијем и Димитријем богослужио...

Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије служио је Свету архијерејс...

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...