Молитвена прослава Преподобног Сергија Радоњешког – имендан острошког игумана Сергија

8. oktobar 2022. - Манастир Острог - Дешавања

У суботу 8. октобра. 2022. љета Господњег на Михољске задушнице, у Доњем Острогу молитвено је прослављен празник Преподобног Сергија Радоњешког, имендан острошког игумана архимандрита Сергија.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице началствовао је архимандрит Сергије, а саслуживала су му сабраћа јеромонаси Владимир и Роман, јерођакон Зосима, као и јереј Велимир Бугарин, подгорички парох, уз молитвено учешће монаштва и вјерног народа.

Током Литургије пререзан је и благосиљан славски колач, који је поводом имендана у част Преподобног Сергија Радоњешког, а у славу Божију принио о. Сергије.

На крају богослужења имендан је у име острошке братије игуману Сергију честитао о. Роман, који је подсјетио да је Преподобни Сергије Радоњешки по коме о. Сергије носи име, био велики игуман сверуски и свеправославни.

– Знамо добро да наши Свети оци по којима ми носимо име, кад им се молимо они и нама дају и преносе своје духовне дарове. А дарови преподобног Сергија Радоњешког су огромни. То су дарови Духа Светога, онога Духа Светога коме је он од младости своје несебично служио и кога је безмјерно љубио. Будући да је рођен у побожној породици и да је одгајан истим тим духом побожности и руског православља, рано је остао без родитеља, али је врло брзо постао родитељ свим православним Русима, па и нама данас овдје. Служио је Пресветој Тројици, надахњивао се постом, бдењима, молитвом, покајањем, свим врлинама и тајнама Цркве и постао сасуд благодати Духа Светога, добио од Господа велику власт и смјелост да буде отац и заступник, да буде онај који ће нам показивати пут који води у вјечни живот и у спасење свих нас и наших ближњих. Даровао нам је примјере, путоказе, како ићи и како нескретати са правог пута. Следујући њега, можемо итекао да се такође удостојимо да нас Господ по милости својој спасе и благослови и уведе у радост своје неизмјерне славе и љубави – рекао је о. Роман.

Преподобни Сергије Радоњешки, бесједио је о. Роман, био је пожртвован и радовао се свакој души и свакоме ко му је долазио.

– Знамо из његовог житија колико је плакао са неутјешнима, колико је састрадавао са болнима и одузетима, колико је људима уливао наду, снагу и био благ према свима. Тако исто желимо и нашем оцу Сергију, да му његов Преподобни отац Сергије дарује толико благослова да га доведе до Царства небеског оним истим путем којим је он ишао – поручио је о. Роман.

Он је сабранима испричао и један мало познат детаљ из живота острошког игумана Сергија, из времена кад је он одлучио да дође у манастир.

– Када је отац Јоил блаженог спомена, духовни отац нашег оца Сергија њега слао у манастир, отац Сергије је хтио да буде у Ћириловцу, али Бог је хтио нешто друго.  Онда му је отац Јоил рекао да не остаје код њега него да иде у Острог, да је то благослов Божији и Светог Василија, да ће се звати Сергије по Светом Сергију Радоњешком и да ће бити игуман острошки. То је прије скоро 25 година било, ето како Дух Свети проговара. И не бира Бранко Сергија, него Сергије бира Бранка. И нас светитељи бирају и одабирају и ако ми послушамо њихов и Божији глас, ми се онда уподобљавамо њима и идемо њиховим путем. Тако да нашем оцу Сергију желимо пуно благодати, изобиље благослова Божијег молитвама Преподобног Сергија, да га Господ укријепи да свој крст изнесе до краја и да уђе у радост и у Царство Господа свога – рекао је о. Роман и пожелио о. Сергију многа и блага љета.

Заблагодаривши на лијепим ријечима и молитвама, о. Сергије је на крају само истакао да причу о оцу Јоилу није он испричао о. Роману, већ да је он ту причу вјероватно чуо од оних који су посвједочили ријечима о. Јоила.

Бесједа о. Романа

Прослава имендана оца Сергија настављена је за славском трпезом љубави.

Све фотографије

Oстала дешавања

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

17. 3. 2024.

Сиропусна недјеља у Острогу; О. Роман: Опростимо једни другима да би нам пост би...

У Сиропусни недјељу, пред Васкршњи пост, 17. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молит...

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...

10. 3. 2024.

Месопусна недјеља у Острогу

Трећа припремна недјеља пред Васкршњи пост - Месопусна, моливено је прослављена у острошкој светињи ...

10. 3. 2024.

Острошки скит Јован до добио мошти Пребиловачких новомученика...

Са благословима Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија и Еп...