Molitvena proslava Prepodobnog Sergija Radonješkog – imendan ostroškog igumana Sergija

8. oktobar 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U subotu 8. oktobra. 2022. ljeta Gospodnjeg na Miholjske zadušnice, u Donjem Ostrogu molitveno je proslavljen praznik Prepodobnog Sergija Radonješkog, imendan ostroškog igumana arhimandrita Sergija.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice načalstvovao je arhimandrit Sergije, a sasluživala su mu sabraća jeromonasi Vladimir i Roman, jerođakon Zosima, kao i jerej Velimir Bugarin, podgorički paroh, uz molitveno učešće monaštva i vjernog naroda.

Tokom Liturgije prerezan je i blagosiljan slavski kolač, koji je povodom imendana u čast Prepodobnog Sergija Radonješkog, a u slavu Božiju prinio o. Sergije.

Na kraju bogosluženja imendan je u ime ostroške bratije igumanu Sergiju čestitao o. Roman, koji je podsjetio da je Prepodobni Sergije Radonješki po kome o. Sergije nosi ime, bio veliki iguman sveruski i svepravoslavni.

– Znamo dobro da naši Sveti oci po kojima mi nosimo ime, kad im se molimo oni i nama daju i prenose svoje duhovne darove. A darovi prepodobnog Sergija Radonješkog su ogromni. To su darovi Duha Svetoga, onoga Duha Svetoga kome je on od mladosti svoje nesebično služio i koga je bezmjerno ljubio. Budući da je rođen u pobožnoj porodici i da je odgajan istim tim duhom pobožnosti i ruskog pravoslavlja, rano je ostao bez roditelja, ali je vrlo brzo postao roditelj svim pravoslavnim Rusima, pa i nama danas ovdje. Služio je Presvetoj Trojici, nadahnjivao se postom, bdenjima, molitvom, pokajanjem, svim vrlinama i tajnama Crkve i postao sasud blagodati Duha Svetoga, dobio od Gospoda veliku vlast i smjelost da bude otac i zastupnik, da bude onaj koji će nam pokazivati put koji vodi u vječni život i u spasenje svih nas i naših bližnjih. Darovao nam je primjere, putokaze, kako ići i kako neskretati sa pravog puta. Sledujući njega, možemo itekao da se takođe udostojimo da nas Gospod po milosti svojoj spase i blagoslovi i uvede u radost svoje neizmjerne slave i ljubavi – rekao je o. Roman.

Prepodobni Sergije Radonješki, besjedio je o. Roman, bio je požrtvovan i radovao se svakoj duši i svakome ko mu je dolazio.

– Znamo iz njegovog žitija koliko je plakao sa neutješnima, koliko je sastradavao sa bolnima i oduzetima, koliko je ljudima ulivao nadu, snagu i bio blag prema svima. Tako isto želimo i našem ocu Sergiju, da mu njegov Prepodobni otac Sergije daruje toliko blagoslova da ga dovede do Carstva nebeskog onim istim putem kojim je on išao – poručio je o. Roman.

On je sabranima ispričao i jedan malo poznat detalj iz života ostroškog igumana Sergija, iz vremena kad je on odlučio da dođe u manastir.

– Kada je otac Joil blaženog spomena, duhovni otac našeg oca Sergija njega slao u manastir, otac Sergije je htio da bude u Ćirilovcu, ali Bog je htio nešto drugo.  Onda mu je otac Joil rekao da ne ostaje kod njega nego da ide u Ostrog, da je to blagoslov Božiji i Svetog Vasilija, da će se zvati Sergije po Svetom Sergiju Radonješkom i da će biti iguman ostroški. To je prije skoro 25 godina bilo, eto kako Duh Sveti progovara. I ne bira Branko Sergija, nego Sergije bira Branka. I nas svetitelji biraju i odabiraju i ako mi poslušamo njihov i Božiji glas, mi se onda upodobljavamo njima i idemo njihovim putem. Tako da našem ocu Sergiju želimo puno blagodati, izobilje blagoslova Božijeg molitvama Prepodobnog Sergija, da ga Gospod ukrijepi da svoj krst iznese do kraja i da uđe u radost i u Carstvo Gospoda svoga – rekao je o. Roman i poželio o. Sergiju mnoga i blaga ljeta.

Zablagodarivši na lijepim riječima i molitvama, o. Sergije je na kraju samo istakao da priču o ocu Joilu nije on ispričao o. Romanu, već da je on tu priču vjerovatno čuo od onih koji su posvjedočili riječima o. Joila.

Besjeda o. Romana

Proslava imendana oca Sergija nastavljena je za slavskom trpezom ljubavi.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

5. 3. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 13. 03. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 13. 03. 2024. u 16. č...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -20-ta glava Knjige postanja (21-va emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

3. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromon...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 19.- ta glava Knjige postanja (20-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m....