Саборно и молитвено у Острогу на Усјековање главе Светог Јована Крститеља (видео)

11. septembar 2022. - Манастир Острог - Дешавања

У 13. недјељу по Духовима, 11. септембра 2022. љета Господњег, када се наша Света Црква молитвено сјећа мученичког страдања Светог Јована Претече и Криститеља Господњег и када молитвено прославља Сабор српских светитеља, саборно је било у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу, началствовао је острошки игуман архимандрит Сергије, а саслуживали су му јереј Крсто Пламенац црмнички парох и јерођакон Зосима, острошки сабрат.

Одговарала су острошка братија, уз молитвено учешће острошког монаштва и великог броја вјерника, који су из разних крајева свијета дошли на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу.

Прије причешћивања вјерног народа, сабранима се ријечима бесједе посвећене страшном страдању  Светог Јована Крститеља обратио острошки игуман Сергије, који је подсјетио да је Свети отац Јустин за овај дан говорио да је нови Велики петак, односно мали Велики петак.

– Данас, као што се увијек и труди, зло покушава да се надме и да створи утисак да је јаче од правде, од ријечи Божије, да је јаче од истине Божије. Зло потпомогнуто гријехом, нарочито гријехом разврата, јесте нешто заиста страшно и оно у данашњи дан привидно ликује. Али није све данас, јер живимо и постојимо за оно вјечно Царство небеско, за вјечну правду Божију, за вјечни суд Божији. И оно зло које покушава сад у времену да превагне и придобије за себе следбенике, тражи слабе људе, маловјерне или безвјерне, да кроз њих покуша да демонстрира своју злобу као нешто моћно. Али, Бог оне који Њега љубе и који се ослањају на Њега кријепи и даје им снагу, моћ, начин и мудрост да се одупру злу, да се одрже на страшном мјесту – бесједио је архимандрит Сергије.

Подсјетио је да то није био само случај са Светим Јованом Пророком Крститељем и Претечом Христовим, него су и прије њега Божији исповједници, правде, вјечне истине, закона Божијег, били прогоњени, убијани, а они који су били носиоци зла и богопротивљења, привремено опстајали и ширили се.

– Али никоме то није потрајало дуго, а сигурно не вјечно. Ево га Јован, у затвор стављен зато што говори против онога што одваја људе од Бога, говори против разврата, блуда, неправде, противљења закону Божијем. Али ипак тај Ирод зна да је Јован човјек који говори ријеч Божију, пророк Божији и радо га слушаше за многе ствари, али Ирод потамњен гријехом, не увиђа свој промашај и своју злобу и постаје упоран у злу. Очигледно је да сви имамо механизме и начине да кажемо ”нећу више да чиним зло, хоћу да се живом Богу вратим”. Ако смо већ ушли у зло, да се покајемо, да више не гријешимо. Не, ми истрајавамо у злу и правдамо своје зло као нешто добро и хоћемо да докажемо да оно јесте добро, па ако треба и да одсијечемо главу правденику. Тога се треба чувати, да се у нама не зацари таква упорност која води директно у понор пропасти заједно са Иродом – рекао је о. Сергије.

Острошки игуман је подсјетио да је Ирод ћерки Иродијаде, жене брата свога, нудио и до пола свог царства, али и да није био дужан да испуни то обећање.

– Није ли Свети Јован и његова глава пречи од цијелог његовог царства? Он није био дужан да одржава обећење и не треба. Ми на брзину можемо дати разна обећања која у складу са ђаволом који нас на то наговара. Ми то не смијемо одржати. Морамо сваки пут да преиспитујемо своје ријечи и немојте дозволити да се пошто-пото држите оних мисли и ријечи које су супротне Јеванђељу Божијем, него сваку своју ријеч, сваку своју мисао прије него што уђе у ријеч, да добро испитамо Јеванђељем и видимо да ли је она на путу Јеванђеља или не дај Боже противљења закону Божијем. И да се одмах од ње одричемо, покајањем, исповјешћу, поправком живота. Никако да се поистовјетимо са злом које нас привлачи и учи и да му служимо, нарочито не свјесно – поручио је о. Сергије.

Он је сабрано монаштво и вјерни народ поучавао да крену за Јеванђељем и да се угледају на светитеље Божије.

– Међу њима на првога, највећега од жена рођеног, Светог Јована Претечу и Крститеља Господњег, који је учен Духом Светим и самим Богом свједочио истину и правду Божију и тако опскрбљени молитвама светих и својом опредијељеношћу за Јеванђељем и животом вјечним, за Бога, да испунимо своје призвање и да се обожимо Божијим енергијама кроз свете тајне у Цркви Божијој, као што су то чинили наши свети преци, међу њима и Свети Отац Василије, који је такође цијенећи правду и истину Божије ријечи, преживио многа страдања зарад православне вјере. Он, чврсто вјерујући у живог Бога, примивши на себе многа страдања, остао је вјеран Богу и Бог га је прославио, и кроз њега ево нас поучава и милује. Тако и ми, да што прије исправимо своје промашаје, да испитамо гдје гријешимо, да престанемо са гријехом, покајемо се, исповиједимо, и вјерујући у живог Бога наставимо да живимо у складу са законом Божијим – закључио је архимандрит Сергије.

Бесједа о. Сергија

Сабрани који су се постом и молитвом припремали, примили су Свето Причешће.

Раније јутрос Света Литургија одслужена је на платоу испред Горњег Острога уз молитвено учешће бројних вјерника.

Света Црква прописује да се данас посту, у славу мученичке смрти праведника, Светог Јована Пророка Претече и Крститеља Господњег.

Све фотографије

Oстала дешавања

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

6. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

5. 3. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СРИЈЕДУ 13. 03. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у сриједу 13. 03. 2024. у 16. ч...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 19.- та глава Књиге постања (20-та емисија) јеромон...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 19.- та глава Књиге постања (20-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м....

3. 3. 2024.

Недјеља о блудном сину у Острогу

У другу припремну недјељу пред Васкршњи пост - Недјељу о блудном сину, 3. марта 2024. љета Господњег...