Прослављен имендан архимандрита Мирона и јерођакона Зосиме

21. avgust 2022. - Манастир Острог - Дешавања

У 10. недјељу по Духовима, 21. августа 2022. љета Господњег, када наша Света Црква прославља Светог Мирона Епископа Кипарског, Преподобне Зосиму и Јакова Туманске и Светог Емилијана Исповједника, молитвено је било у острошкој светињи.

У цркви Свете Тројице у Доњем Острогу молитвено је прослављен имендан острошке сабраће архимандрита Мирона и јерођакона Зосиме, чији су Свети Мирон и Свети Зосима небески заступници.

Светом Литургијом началствовао је архимандрит Мирон, а саслуживали су му острошки игуман архимандрит Сергије и сабраћа протосинђел Илија, јеромонаси Владимир и Роман и јерођакон Зосима, као и свештеници Ђорђе Ракић из Нишке епархије и Стефан Дамјановић из Шумадијске епархије.

После прочитаног зачала из Светог Јеванђеља о чудесном догађају када Господ након Преображења на Тавору исцјељује ђавоиманог, сабранима је о тој јеванђељској причи бесједио о. Илија.

Сабрани који посте Великогоспојински пост, а који су се молитвом и исповјешћу припремали, примили су Свето Причешће.

На крају Литургије игуман Сергије са саслужитељима благосиљао је и пререзао славски колач које су поводом славе њихових небеских заступника Светог Мирона и Светог Зосиме, припремила острошка братија архимандрит Мирон и јерођакон Зосима.

На крају Литургије о. Сергије је оцима Мирону и Зосими честитао имендан.

– Ако Господ рече да се Царство небеско на силу задобија и само га подвижници достижу и задобијају, оно то јесте дар од Бога, али морамо и ми да учинимо корак ка томе Царству небеском да се опредијелимо за њега, да наш боравак у вјечности са Господом не буде гест присиле, него чин љубави и да своје срце опредијелимо, отворимо и усмјеримо свијешћу и словесношћу која нам је од Господа дата као подобје Божије у нама. Да се лично опредијелимо за Господа, да живимо по светим његовим заповјестима, да се смиравамо пред живим Господом Богом, пред Његовом светом и пресветом величином и од Њега очекујемо милост, помоћ и загрљај. Тако, као што су радили и ови светитељи, као што сви свети чинише у свом животу да кроз своје лично покајање, труд и опредјељење за живот вјечни и Царство небеско живјећи по светим тајнама и светим врлинама, достигоше обожење и остварење свебе на живом Богу, тако од свег срца желимо и нашој братији, оцу Мирону и оцу Зосими, да и они огледајући се на све свете, нарочито на ова два дивна светитеља и чија је слава све већа, да угледајући се на њих и они сами наставе и још више умноже своје подвиге и трудове, тако да им Господ Бог подари на овом свијету многа, блага љета у добром здрављу, а у вјечности живот вјечни – рекао је игуман острошки Сергије.

Бејсједа о. Сергија

Заједничарење и прослава празника и имендана настављени су за трпезом љубави.

све фотографије

 

Oстала дешавања

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...