Proslavljen imendan arhimandrita Mirona i jerođakona Zosime

21. avgust 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 10. nedjelju po Duhovima, 21. avgusta 2022. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva proslavlja Svetog Mirona Episkopa Kiparskog, Prepodobne Zosimu i Jakova Tumanske i Svetog Emilijana Ispovjednika, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

U crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu molitveno je proslavljen imendan ostroške sabraće arhimandrita Mirona i jerođakona Zosime, čiji su Sveti Miron i Sveti Zosima nebeski zastupnici.

Svetom Liturgijom načalstvovao je arhimandrit Miron, a sasluživali su mu ostroški iguman arhimandrit Sergije i sabraća protosinđel Ilija, jeromonasi Vladimir i Roman i jerođakon Zosima, kao i sveštenici Đorđe Rakić iz Niške eparhije i Stefan Damjanović iz Šumadijske eparhije.

Posle pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja o čudesnom događaju kada Gospod nakon Preobraženja na Tavoru iscjeljuje đavoimanog, sabranima je o toj jevanđeljskoj priči besjedio o. Ilija.

Sabrani koji poste Velikogospojinski post, a koji su se molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Na kraju Liturgije iguman Sergije sa saslužiteljima blagosiljao je i prerezao slavski kolač koje su povodom slave njihovih nebeskih zastupnika Svetog Mirona i Svetog Zosime, pripremila ostroška bratija arhimandrit Miron i jerođakon Zosima.

Na kraju Liturgije o. Sergije je ocima Mironu i Zosimi čestitao imendan.

– Ako Gospod reče da se Carstvo nebesko na silu zadobija i samo ga podvižnici dostižu i zadobijaju, ono to jeste dar od Boga, ali moramo i mi da učinimo korak ka tome Carstvu nebeskom da se opredijelimo za njega, da naš boravak u vječnosti sa Gospodom ne bude gest prisile, nego čin ljubavi i da svoje srce opredijelimo, otvorimo i usmjerimo sviješću i slovesnošću koja nam je od Gospoda data kao podobje Božije u nama. Da se lično opredijelimo za Gospoda, da živimo po svetim njegovim zapovjestima, da se smiravamo pred živim Gospodom Bogom, pred Njegovom svetom i presvetom veličinom i od Njega očekujemo milost, pomoć i zagrljaj. Tako, kao što su radili i ovi svetitelji, kao što svi sveti činiše u svom životu da kroz svoje lično pokajanje, trud i opredjeljenje za život vječni i Carstvo nebesko živjeći po svetim tajnama i svetim vrlinama, dostigoše oboženje i ostvarenje svebe na živom Bogu, tako od sveg srca želimo i našoj bratiji, ocu Mironu i ocu Zosimi, da i oni ogledajući se na sve svete, naročito na ova dva divna svetitelja i čija je slava sve veća, da ugledajući se na njih i oni sami nastave i još više umnože svoje podvige i trudove, tako da im Gospod Bog podari na ovom svijetu mnoga, blaga ljeta u dobrom zdravlju, a u vječnosti život vječni – rekao je iguman ostroški Sergije.

Bejsjeda o. Sergija

Zajedničarenje i proslava praznika i imendana nastavljeni su za trpezom ljubavi.

sve fotografije

 

Ostala dešavanja

10. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja – (24-ta emisija) jeromonah d...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 23. glava Knjige postanja - (24-ta emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, manast...

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...