Молитвено у Острогу на празник Светих мученика Макавеја

14. avgust 2022. - Манастир Острог - Дешавања

У девету недјељу по Духовима, 14.августа 2022. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Свете мученике Макавеје и изношење Часног Крста, на почетку Великогоспојинског поста, молитвено је било у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице началствовао је игуман манастира Подмаине протосинђел Рафаило, а саслуживали су му острошки игуман архимандрит Сергије, јереји Андреј Живковић из Епархије аустријско-швајцарске и Бојан Радуновић из Епархије будимљанско-никшићке, као и јерођакон Зосима, острошки сабрат.

Прије причешћивања вјерних, сабраном монаштву и вјерном народу бесједио је о. Рафаило. Казао је да је Литургија дар од Бога, да је служимо у цркви Христовој и  предстваља најузвишенији израз милости Божије и миловања Божијег.

– Нема ништа узвишеније од Свете Литургије, нема ништа нама потребније од Онога који нам је предаде, да би нам кроз њу Себе предавао да Га имамо и да у њему живи будемо. Живи, спокојни, мирни, снажни, мудри, свети, силни. Зато је за учесника Свете Литургије потребна припрема, потребно је једно озбиљно стање. Од нас се у овом тренутку у Цркви Христовој, Цркви православној тражи врхунска вјера. Православље не подноси маловјереје, сујевјерје, некакве комбинације свега, свачега и ничега. Православна Црква, тачније Христос као глава Цркве тражи врхунску вјеру и даје нам силе да је имамо, потврђује да у Њега и можемо и треба да вјерујемо као у Онога који и јесте Пут, Истина и Живот – рекао је о. Рафаило.

Он је додао да је Господ све то открио и нама, као што је открио у оне дане оном народу и својим светим ученицима и апостолима, а они кроз Свету Цркву Духом Светим све су то посвједочили и нама и од нас се са пуним правом очекује врхунска вјера.

– Не млитава вјера, не некаква изрешетана сујевјерност, озбиљна вјера која ће бити запечаћена Литургијом и литургијским доживљајем живота. Ако тога нема, онда је то вјерујете, један промашај у времену које ће изазвати тешке посљедице, несагледиве посљедице у вјечности. Јер Господ Исус Христос Син јединородни Син Божији није сишао са небеса да остави некакву традицију православну коју ћемо ми уклапати у наше слободне дане, викенд програме, боловања, љетовања и зимовања, него је дошао да буде центар нашег живота, да нам да живот, да нас излијечи од гријеха, да нас ослободи од страшне смрти. ида нас заштити и отме из власти демонске. Зато, у односу на Њега ми треба да имамо пуну пажњу, пуну, апсолутну пажњу. Све се то пројављује и артикулише у Светој Цркви, у Светој Литургији – бесједио је о. Рафаило.

Ево и Свети Василије острошки, да немамо више ниједног свједока, довољан је за васељену, додао је о. Рафаило.

– Господ нас види, гледајући нас и у очи, у душу и у срце. Је ли мало чудеса која су се пројавила? Је ли мало власти коју и данас пројављује? Је ли мало љубави којом нас љуби и милује? Је ли мало хљеба којим нас храни, сунца којим нас грије, ваздуха који дишемо? Зашто посумња? Хајде да се излијечимо, ево га Господ исцјелитељ, ево Га међу нама ваистину, ако у то не вјерујемо имамо веома озбиљан проблем. Зашто сумњате? Ево Ја сам са вама, дођите, повјерите ми сав ваш живот. Сав свој живот Теби повјеравам, Теби предајем. А Он је браћо и сестре сведржитељ, човјекољубац, промислитељ, и кад изађемо са ове свете Литургије постоји милијарду неких могућности, а ми треба да будемо спокојни и да Га се држимо као суштине нашег псоотјања. да му призивамо име често кроз молитву Господе Исусе Христе Сине Божији помилуј ме, слава Теби Господе, слава Теби надо наша, да се напајамо Његовим ријечима, да живимо у Христу. То је наш природни амбијент – поручио је о. Рафаило.

Бесједа оца Рафаила

Све фотографије

Oстала дешавања

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...