Празник Светих мученика Романових и Светог Саве Горњокарловачког молитвено прослављен у острошкој светињи

17. jul 2022. - Манастир Острог - Дешавања

У 5. недјељу по Духовима, 17. јула 2022. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Светог Андреја Критског, Светог мученика руског цара Николаја Другог, царицу Александру и њихову дјецу и Светог свештеномученика Саву Горњокарловачког, саборно и молитвено било је у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки сабрат јеромонах Роман, а саслуживали су му архимандрити: игуман острошки Сергије и сабрат Мирон, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерника који су из разних крајева свијета дошли на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу.

После читања зачала из Светог Јеванђеља о исцјељењу гергесинских бјесомучника, о Роман је казао да земља гергесинска од тренутка када Христос пролази кроз њу постаје земља Божија, земља из које Христос истјерује нечистоту и зло и доноси мир, љубав и радост.

– Сатана и његове слуге немају власти над нама, ако им ми не дамо лично простора у нама. Ако их ми не пустимо у себе и да владају нама кроз гријех, кроз страсти, кроз мржњу, кроз нељубав, кроз непокајање, ако будемо дозвољавали себи да тражимо поред истинитог Господа лажне богове, надрихоџе, врачаре, гатаре, видовњаке, биоенергичаре, све оне нечисте и прљаве људе који служе сатани, ако будемо вршили абортусе у својим утробама, клали своју дјецу у себи, ако будемо имали блуд, нечистоту, противприродни блуд, ако будемо имали било какав гријех у себи, ми у том случају дајемо пристанак и онда сатана има власт над нама и да нас мучи и да ако не дај Боже будемо истрајавали у свом непокајању, у свом тадашњем начину живота, дајемо му власти да нас одведе у пакао. Не шаље Бог у пакао, него ми сами себе шаљемо својим погрешним пристанком на погрешну страну – рекао је о. Роман.

Подсјетио је сабране да данас славимо Светог цара Николаја Другог Романова и његову мученичку царску породицу, као и Светог Саву Трлајића, Епископа горњокарловачког, његове свештенике мученике и његових 8.ооо епархијана убијених на Велебиту.

– Славимо свјетлост, славимо оне који су се уподобили свјетлости и оне који нису хтјели да се зарад овоземаљског гледања Сунчеве свјетлости да се одрекну Христове непролазне свјетлости, Божије свјетлости. Цара Николаја и његову царску породицу који су били честити, побожни, благочестиви људи. Свети цар Николај је имао дар непрестане Исусове молитве, текла му је молитва у срцу непрестано, дан-ноћ. Ипак, нису могли свјетски моћници који служе сатани да трпе ту свјетлост коју је Цар рефлектовао на царску Русију, нису могли да трпе да се царска Русија како економски, тако и духовно обнавља, него су инфилтрирали своје људе, слуге таме, пославши их ко зна одакле возом и тако залудјели један дио људи и још шире масе и свргли Цара и и рутуално га убили на данашњи дан. Светог царевића Алексеја су исјекли на комаде и сву царску породицу су ритуално побили. Данашњег Саву, Епископа горњокарловачког су возом довезли до Плашковца са његовим свештеницима, а онда је ту дошао надбискуп Алојзије Степинац и рекао или ћеш да идеш са епархије из Краловца, или ћемо те убити. А Свети Сава свештеномучник му каже да свој народ никад неће напустити и оставити, макар га то коштало живота. То је пастир добри, браћо и сестре. То је онај који служи овоме Христу, овој свјетлости, овој правди, овој љубави, а они који су погубили не Цара Николаја и његову породицу, погубили су себе и оне који су пристали на лажну идеологију и не само њих него и њихове потомке и многе генерације богобораца. Тако су се и наши после тога уподобили обвим свињама које су примиле демонске силе у себе и стропоштале се у море – казао је о. Роман и нагласио да ово није мржња, него истинска љубав и састрадавање са онима који страдају и који пате и који неће живога Бога.

бесједа о. Романа

Сабрани су се током Литургије причестили Христовим тајнама Тијела и Крви, а заједничарење је настављено у манастирској гостопримници.

Све фотографије

Oстала дешавања

30. 3. 2024.

Митрополит Јоaникије са епископима Атанасијем, Методијем и Димитријем богослужио...

Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије служио је Свету архијерејс...

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...