Тројчиндански сабор у Доњем Острогу

12. jun 2022. - Манастир Острог - Дешавања

Празник Силаска Светог Духа на апостоле педесети дан по Васкрсењу – Тројчиндан, торжествено је прослављен у острошкој светињи Светом Литургијом, кољенопреклоним молитвама Светом Духу, литијом и резањем славског колача поводом храмовне славе цркве Свете Тројице у Доњем Острогу, у недјељу 12. јуна 2022. љета Господњег.

Светом службом Божијом началствовао је протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, херцегновски парох, а саслуживали су му острошки игуман архимандрит Сергије и сабраћа протосинђел Илија, јеромонах Владимир, јерођакони Атанасије, Роман и Зосима, као и јереј Павле Божовић, подгорички парох.

Одговарала су острошка братија, уз молитвено учешће бројног монаштва и вјернника који су из разних крајева свијета дошли да велики празник Педесетнице прославе у острошкој светињи.

Сабрани који су се постом, молитвом и исповјешћу припремали, примили су Свето Причешће.

После Свете Литургије саслужитељи су служили Вечерњу службу са кољенопреклоним молитвама и призивом Светог Духа, а вјерни народ је по древном православном обичају плео вијенце од свјеже покошене траве која се у цркву уноси на овај велики празник.

Потом је храм Свете Тројице опходила литија током које су прочитани одломци из Јеванђеља и благосиљана острошка обитељ, храм, упокојени оци, праоци, ктитори и приложници храма, сабрани вјерни народ и поклоници острошке светиње.

Литија је завршена благосиљањем и резањем славског колача који је поводом храмовне славе цркве Свете Тројице припремила острошка монашка обитељ на челу са архимандритом Сергијем.

Честитајући сабранима велики празник, о. Павле је казао да би се дан Силаска Светог Духа на апостоле када прослављамо и рођендан Цркве заправо једна велика тајна, као што је тајанствена наша хрићанска православна вјера.

– Наша вјера је вјера откривења, вјера коју нам је Бог открио и коју ни на један други начин не можемо спознати. Бог нам је открио Себе, односно да постоји један Бог на небу, али не један као самац, један као тиранин, један као апсолутиста, него један Бог који постоји и пребива на тајанствен начин кроз три личности. Управо данас на Тројчиндан славимо ту велику истину да је један Бог у Тројици, један Бог у Оцу, Сину и у Духу Светоме – рекао је о. Павле.

Подсјетио је да су људи хиљадама година лутали и размишљали о томе какав може бити бог, има ли један или пет или 70, постоји ли бог грома, бог бора или бог планине, али да је Господ Бог открио Себе када се  Његов Син оваплотио од Духа Светога и Марије Дјеве и открио нам је да на небу постоје и Отац и Син, а на данашњи празник открива нам се та велика истина да су Тројица.

– Када је један, а ми то добро знамо овдје на земљи, тај један врло често може постати тиранин, па може тјерати све његове да постану слуге и да постану слични њему, да немају своју слободу. Када су два, подјела је међу људима. Ми сви то знамо доборо овдје у Црној Гори како је када се дијелимо, када се међусобно гледамо попријеко. Сви знамо како је то када немамо јединство. Али када су Тројица, онда постоји савршена љубав, постоји та љубав која не гуши ничију индивидуланост, него која дозвољава свакоме од нас да постојимо индивидуално и да будемо личности какве јесмо, а опет да смо дио божаснког Тијела Господа нашег Исуса Христа. У томе се открива трећа и најважнија ствар овога празника, што истог дана славимо откривање Бога у Тројици када славимо и рођендан Цркве – бесједио је о. Павле.

Саборовање је настављено уз славску трпезу љубави.

Раније јутрос Света Литургија служена је и у Горњем Острогу.

Тројчиндан се слави три дана.

Све фотографије

Oстала дешавања

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

17. 3. 2024.

Сиропусна недјеља у Острогу; О. Роман: Опростимо једни другима да би нам пост би...

У Сиропусни недјељу, пред Васкршњи пост, 17. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молит...

11. 3. 2024.

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромона...

Чудесна исцјељења Светог Василија Острошког Чудотворца (11-та епизода), јеромонах Роман, 11. 03. 202...

10. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања – (24-та емисија) јеромонах д...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 23. глава Књиге постања - (24-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, манаст...