Trojčindanski sabor u Donjem Ostrogu

12. jun 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Silaska Svetog Duha na apostole pedeseti dan po Vaskrsenju – Trojčindan, toržestveno je proslavljen u ostroškoj svetinji Svetom Liturgijom, koljenopreklonim molitvama Svetom Duhu, litijom i rezanjem slavskog kolača povodom hramovne slave crkve Svete Trojice u Donjem Ostrogu, u nedjelju 12. juna 2022. ljeta Gospodnjeg.

Svetom službom Božijom načalstvovao je protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, hercegnovski paroh, a sasluživali su mu ostroški iguman arhimandrit Sergije i sabraća protosinđel Ilija, jeromonah Vladimir, jerođakoni Atanasije, Roman i Zosima, kao i jerej Pavle Božović, podgorički paroh.

Odgovarala su ostroška bratija, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernnika koji su iz raznih krajeva svijeta došli da veliki praznik Pedesetnice proslave u ostroškoj svetinji.

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Posle Svete Liturgije saslužitelji su služili Večernju službu sa koljenopreklonim molitvama i prizivom Svetog Duha, a vjerni narod je po drevnom pravoslavnom običaju pleo vijence od svježe pokošene trave koja se u crkvu unosi na ovaj veliki praznik.

Potom je hram Svete Trojice ophodila litija tokom koje su pročitani odlomci iz Jevanđelja i blagosiljana ostroška obitelj, hram, upokojeni oci, praoci, ktitori i priložnici hrama, sabrani vjerni narod i poklonici ostroške svetinje.

Litija je završena blagosiljanjem i rezanjem slavskog kolača koji je povodom hramovne slave crkve Svete Trojice pripremila ostroška monaška obitelj na čelu sa arhimandritom Sergijem.

Čestitajući sabranima veliki praznik, o. Pavle je kazao da bi se dan Silaska Svetog Duha na apostole kada proslavljamo i rođendan Crkve zapravo jedna velika tajna, kao što je tajanstvena naša hrićanska pravoslavna vjera.

– Naša vjera je vjera otkrivenja, vjera koju nam je Bog otkrio i koju ni na jedan drugi način ne možemo spoznati. Bog nam je otkrio Sebe, odnosno da postoji jedan Bog na nebu, ali ne jedan kao samac, jedan kao tiranin, jedan kao apsolutista, nego jedan Bog koji postoji i prebiva na tajanstven način kroz tri ličnosti. Upravo danas na Trojčindan slavimo tu veliku istinu da je jedan Bog u Trojici, jedan Bog u Ocu, Sinu i u Duhu Svetome – rekao je o. Pavle.

Podsjetio je da su ljudi hiljadama godina lutali i razmišljali o tome kakav može biti bog, ima li jedan ili pet ili 70, postoji li bog groma, bog bora ili bog planine, ali da je Gospod Bog otkrio Sebe kada se  Njegov Sin ovaplotio od Duha Svetoga i Marije Djeve i otkrio nam je da na nebu postoje i Otac i Sin, a na današnji praznik otkriva nam se ta velika istina da su Trojica.

– Kada je jedan, a mi to dobro znamo ovdje na zemlji, taj jedan vrlo često može postati tiranin, pa može tjerati sve njegove da postanu sluge i da postanu slični njemu, da nemaju svoju slobodu. Kada su dva, podjela je među ljudima. Mi svi to znamo doboro ovdje u Crnoj Gori kako je kada se dijelimo, kada se međusobno gledamo poprijeko. Svi znamo kako je to kada nemamo jedinstvo. Ali kada su Trojica, onda postoji savršena ljubav, postoji ta ljubav koja ne guši ničiju individulanost, nego koja dozvoljava svakome od nas da postojimo individualno i da budemo ličnosti kakve jesmo, a opet da smo dio božasnkog Tijela Gospoda našeg Isusa Hrista. U tome se otkriva treća i najvažnija stvar ovoga praznika, što istog dana slavimo otkrivanje Boga u Trojici kada slavimo i rođendan Crkve – besjedio je o. Pavle.

Saborovanje je nastavljeno uz slavsku trpezu ljubavi.

Ranije jutros Sveta Liturgija služena je i u Gornjem Ostrogu.

Trojčindan se slavi tri dana.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

10. 3. 2024.

Mesopusna nedjelja u Ostrogu

Treća pripremna nedjelja pred Vaskršnji post - Mesopusna, moliveno je proslavljena u ostroškoj svetinji ...

10. 3. 2024.

Ostroški skit Jovan do dobio mošti Prebilovačkih novomučenika...

Sa blagoslovima Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha sveštenog trona pećkog g. Joanikija i Ep...

9. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA – mr Rade Bulajić (17-ta ...

KATIHIZIS - SIMVOLI U SVETOJ TAJNI KRŠTENjA - mr Rade Bulajić (17-ta emisija), manastir Ostrog 6. 03....

7. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vla...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA -22-ga glava Knjige postanja (23-ća emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. Os...

6. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA – 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA - 21-ta glava Knjige postanja (22-ga emisija) jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

5. 3. 2024.

NAJAVA: SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 13. 03. 2024. U CRKVI SVETE TROJICE U...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 13. 03. 2024. u 16. č...