Владика Лонгин богослужио у Горњем Острогу (видео)

26. maj 2022. - Манастир Острог - Дешавања

Његово преосвештенство Епископ новограчаничко-средњозападноамерички Г. Лонгин, служио је Свету архијерејску Литургију у цркви Ваведења Пресвете Богородице у Горњем Острогу, у четвртак 26. маја 2022. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Свету мученицу Гликерију.

Поред моштију Светог Василија Острошког Преосвећеном владици саслуживао је протојереј Владан Пантелић, парох херцегновски.

Владика Лонгин је на крају Литургије заблагодарио Богу што је дошао у острошку светињу да служи и нагласио да је Свети Василије Острошки молитвеник и заштитник свих оних који му се обраћају искрено.

– Ми сви знамо, нарочито они који нису први пут овдје, знају да Господ молитве овог дивног светитеља чује и брзо испуњава. Са благословом нашег доброг Митрополита Јоаникија, архипастира Црне Горе, данас смо овдје служили Свету Литуригју и помолили се Богу за наш роди и све православне хришћане, а посебно за наш народ који живи не само овдје, него у цијелом свијету, широм земаљске кугле под небеском капом – рекао је Владика Лонгин.

Истакао је да наши људи који живе далеко од земље отаца својих, конкретно у Америци у Канади воле Светог Василија, њему се обраћају и подижу му храмове.

– У нашој епархији имају двије цркве Светог Ваислија и обје су старије од 100 година, а за Америку 100 година то је дуга  и велика историја. Значи да су наши први досељеници донијели са собом вјеру у Христа Господа  Спаситеља и љубав према Божијим свецима и светитељима. И наравно, нове цкрве када се граде, посвећују се такође овом пастиру добром, добром владици и добром Божијем свецу, Светом Ваислију Острошком – бесједио је Владика Лонгин.

Поучавајући сабрано монаштво и вјерни народ, Епископ Лонгин је казао да без живота по јеванђељским заповјестима нема мира души и савјести, те да нема здравља, ни духовног, ни физичког.

– Није џабе рекао народни пјесник, православље ти си као здравље. Православље је здравље, чиста вјера, коју су апостоли утврдили на основу проповједи Христове, предали светим оцима, а они нашим прецима, та чиста вјера спашава, чува, надахњује и брани и докле год будемо држали вјеру у срцу свом, живјели вјером, руководили се принципима православне вјере, ми ћемо знати да се одржимо, да се одупремо искушењима, и да останемо на путу Божијем, на путу наше Свете Цркве, путу који води у вјечност, у Царство небеско, путу који води у вјечну раодст и спасење, а не у пропаст – поручио је Владика Лонгин.

Сви који дођу у острошку светињу, истако је Преосвећени владика, треба искрено да се покају пред Господом и Његовим свецем за све погрешке.

– И да дамо свечано обећање да ћемо се уз Божију помоћ трудити да будемо бољи, да будемо практични православни хришћани, а не номинално само по имену. Трудити се да наша вјера буде жива, а не само наследна и обичајна, фолклорна вјера. Ово је свето мјесто гдје треба да се надахнемо и добијемо храбрости и снаге да одбцимо све оно што нас прља, што каља наш образ, нашу душу, што жуља нашу чисту савјест и да чврсто одавде изађемо сви освјежени, ојачани, обновљени са свијешћу да је Бог близу, да је Бог увијек са нама, а да смо ми са Богом – рекао је Епископ новограчаничко-средњозападноамерички Лонгин.

Бесједа Владике Лонгина у Горњем Манастиру Острогу

Све фотографије

Oстала дешавања

10. 6. 2024.

ХОДОЧАШЋЕ ОД ПАНЧЕВА ДО ОСТРОГА

Дарко Дамњановић и Александар Ткач, припадници Војске Србије, су, осим вјерности војничкој служби по...

9. 6. 2024.

Недјеља Слијепог у Острогу: О. Братољуб Радовић: Скинимо мрену са очију коју нам...

У шесту недјељу по Васкрсењу Господа Исуса Христа - Недјељу слијепог, 9.јуна 2024. љета Господњег, к...

4. 6. 2024.

Планинарско-еколошко друштво „Зимомор“ из Невесиња и ове године стигли пјешке на...

Планинари и еколози из Невесиња, већ традиционално сваке године ходочасте из Невесиња до нашег манас...

3. 6. 2024.

Празник светог цара Константина и царице Јелене прослављен у манастиру Острогу...

Празник светог цара Константина и царице Јелене молитвено је прослављен у острошкој светињи. Литурги...

2. 6. 2024.

Недјеља Самарјанке у Острогу, богослужио Епископ Силуан...

У пету недјељу по Васкрсењу, недјељу Самарјанке, на празник Светог мученика Талалеја и Преподобног С...

28. 5. 2024.

Помен монахињи Меланији служен у Острогу

У данашњи дан, када наша Црква молитвено слави светог Пахомија Великог, устројитеља општежитељног мо...