Ходочасници већ пјешаче ка Острогу уочи празника Светог Василија

9. maj 2022. - Манастир Острог - Дешавања

Уочи празника Светог Василија, ходочасници из разних крајева већ пјешке прелазе стотине километара у намјери да се 12. маја поклоне Острошком Чудотворцу.

Још 30.априла петорица пријатеља Драган Савић, Владимир Јованић, Гордан Василић, Предраг Станковић и Срђан Станковић кренула су на ходочашће дуго 420 километара, од цркве Свете Тројице у Великом Блашком код Лакташа. Планирана рута коју прелазе пјешице је Велико Блашко – Слатина – Челинац – Котор Варош – Кнежево – Влашић – Турбе – Кисељак – Сарајево – Миљевина – Шћепан Поље – Никшић – манастир Острог.

Ходочашће под слоганом ‘За Ацине кораке’ посветили су суграђанину Александру Милинковићу који је прије три године доживио тешку несрећу када је скочивши у базен повриједио вратни дио кичме и остао непокретан. Ходочасници зато апелују да што више људи уплати помоћ за ‘Ацине кораке’.

Уз благослов Гласиначко – кошутичке парохије са Романије, на Ђурђевдан је према Острогу 13. пут заредом кренула група ходочасника из Сокоца. 15 дјевојка и 16 мушкараца планирају да за шест дана пређу 230 километара и 11. маја, уочи празника Светог Василија Чудотворца, стигну до Острошке светиње.

Група од 100 ходочасника кренула је јутрос из Невесиња пјешице на поклоничко путовање за манастир Острог. Међу њима је и неколико вјерника из Вишеграда. Ходочасници, међу којима је било највише младих, окупили су се испред храма Вознесења Господњег и након благослова свештеника Младена Чалије кренули су на пут дуг 170 километара. Тродневно путовање преко Гацка, Голије и Никшића завршава се 11. маја када ће се  поклонити моштима Светог Василија Острошког, а потом присуствовати вечерњој служби.

56 православних вјерника, углавном студената Медицинског и Богословског факултета, кренулo је 8.маја из Фоче на 144 километара дуго ходочашће до острошког манастира.

Око 150 вјерника кренуло је јутрос, 9.маја из Билеће, на 90 километара дуго ходочашће до Острога, на поклоњење Светом Василију Острошком и Тврдошком. На путовање вјере и љубави Билећани су кренули након заједничке молитве и благослова свештенства у храму Светог Саве.

До Острога се, уочи празника Светог Василија, ходочасти и из разних крајева Црне Горе.

Новљани Николина Никита, Данка Ракочевић, Косто Желалић, Петар Драгојловић, Симо Велаш, Вјекослав Кулиновић и Божидар Дајовић, кренули су 8. маја пјешке ка манастиру Острог. Жеља им је да стигну до Острога, поклоне се моштима Светог Василија и помоле се за здравље породица и братску љубав и слогу.

Под острошке греде за празник Светог Василија, организовано ће и Подгоричани у традиционалној литији која ће кренути од Саборног храма Христовог Васкрсења. Почетак пјешачења дугог 40 километара планиран је у сриједу 11. маја у 16 сати.

Ходочашће од око 70 километара и ове године организују Православно братство светог свештеномученика Риста Косијеревског и манастир Косијерево. Полазак из Косијерева планиран је 10. маја.

РАДУЈ СЕ ВАСИЛИЈЕ СВЕТИ,

ПОХВАЛО РОДА НАШЕГА!

Oстала дешавања

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...