Hodočasnici već pješače ka Ostrogu uoči praznika Svetog Vasilija

9. maj 2022. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Uoči praznika Svetog Vasilija, hodočasnici iz raznih krajeva već pješke prelaze stotine kilometara u namjeri da se 12. maja poklone Ostroškom Čudotvorcu.

Još 30.aprila petorica prijatelja Dragan Savić, Vladimir Jovanić, Gordan Vasilić, Predrag Stanković i Srđan Stanković krenula su na hodočašće dugo 420 kilometara, od crkve Svete Trojice u Velikom Blaškom kod Laktaša. Planirana ruta koju prelaze pješice je Veliko Blaško – Slatina – Čelinac – Kotor Varoš – Kneževo – Vlašić – Turbe – Kiseljak – Sarajevo – Miljevina – Šćepan Polje – Nikšić – manastir Ostrog.

Hodočašće pod sloganom ‘Za Acine korake’ posvetili su sugrađaninu Aleksandru Milinkoviću koji je prije tri godine doživio tešku nesreću kada je skočivši u bazen povrijedio vratni dio kičme i ostao nepokretan. Hodočasnici zato apeluju da što više ljudi uplati pomoć za ‘Acine korake’.

Uz blagoslov Glasinačko – košutičke parohije sa Romanije, na Đurđevdan je prema Ostrogu 13. put zaredom krenula grupa hodočasnika iz Sokoca. 15 djevojka i 16 muškaraca planiraju da za šest dana pređu 230 kilometara i 11. maja, uoči praznika Svetog Vasilija Čudotvorca, stignu do Ostroške svetinje.

Grupa od 100 hodočasnika krenula je jutros iz Nevesinja pješice na pokloničko putovanje za manastir Ostrog. Među njima je i nekoliko vjernika iz Višegrada. Hodočasnici, među kojima je bilo najviše mladih, okupili su se ispred hrama Voznesenja Gospodnjeg i nakon blagoslova sveštenika Mladena Čalije krenuli su na put dug 170 kilometara. Trodnevno putovanje preko Gacka, Golije i Nikšića završava se 11. maja kada će se  pokloniti moštima Svetog Vasilija Ostroškog, a potom prisustvovati večernjoj službi.

56 pravoslavnih vjernika, uglavnom studenata Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta, krenulo je 8.maja iz Foče na 144 kilometara dugo hodočašće do ostroškog manastira.

Oko 150 vjernika krenulo je jutros, 9.maja iz Bileće, na 90 kilometara dugo hodočašće do Ostroga, na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom i Tvrdoškom. Na putovanje vjere i ljubavi Bilećani su krenuli nakon zajedničke molitve i blagoslova sveštenstva u hramu Svetog Save.

Do Ostroga se, uoči praznika Svetog Vasilija, hodočasti i iz raznih krajeva Crne Gore.

Novljani Nikolina Nikita, Danka Rakočević, Kosto Želalić, Petar Dragojlović, Simo Velaš, Vjekoslav Kulinović i Božidar Dajović, krenuli su 8. maja pješke ka manastiru Ostrog. Želja im je da stignu do Ostroga, poklone se moštima Svetog Vasilija i pomole se za zdravlje porodica i bratsku ljubav i slogu.

Pod ostroške grede za praznik Svetog Vasilija, organizovano će i Podgoričani u tradicionalnoj litiji koja će krenuti od Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja. Početak pješačenja dugog 40 kilometara planiran je u srijedu 11. maja u 16 sati.

Hodočašće od oko 70 kilometara i ove godine organizuju Pravoslavno bratstvo svetog sveštenomučenika Rista Kosijerevskog i manastir Kosijerevo. Polazak iz Kosijereva planiran je 10. maja.

RADUJ SE VASILIJE SVETI,

POHVALO RODA NAŠEGA!

Ostala dešavanja

29. 5. 2022.

Ostroški monah Vukašin proslavio imendan

U Nedelju slijepog, šestu po Vaskrsu, sveta Liturgija služena je u ostroškom skitu Jovan Do kod Nikši...

29. 5. 2022.

Nedjelja slijepoga u Ostrogu; O. Roman: Molimo se i potrudimo da nam Gospod da du...

Šesta nedjelja po Vaskrsenju Hristovom - Nedjelja slijepoga, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja ...

24. 5. 2022.

Praznik Svetih Kirila i Metodija molitveno proslavljen u Ostrogu...

Praznik slovenskih prosvetitelja i učitelja Svetih Kirila i Metodija, liturgijski je proslavljen u ostr...

12. 5. 2022.

Sveta patrijaraška Liturgija na praznik Svetog Vasilija Ostroškog...

Njegova svetost Patrijarh srpski G. Porfirije služio je Svetu patrijarašku Liturgiju na praznik Sveto...

12. 5. 2022.

Besjeda Mitropolita kritskog G. Nektarija na praznik Svetog Vasilija Ostroškog...

Vaša Svetosti, Visokopreosvećeni mitropolite crnogorsko-primorski, braćo arhijereji, Hristos vaskrse...

12. 5. 2022.

Bejseda Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na praznik Svetog Vasilija O...

Hristos vaskrse!Da zablogadarimo draga braćo i sestre Boguživome i istinitome koji nas je danas ...