Прослава Благовијести у Острогу; О. Роман: Бог постаде човјек, да човјека учини Богом!

7. april 2022. - Манастир Острог - Дешавања

У четвртак 5. недјеље Часног поста, 7. априла 2022. љета Господњег, на велики хришћански празник Благовијести, молитвено је било у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је настојатељ острошки протосинђел Сергије, а саслуживали су му протојереј-ставрофор Милун Фемић, свештеник из Подгорице у пензији, јеромонах Стефан, острошки сабрат, протојереји Младен Томовић барски парох и Радмило Чизмовић пјешивачки парох и јерођакон Роман.

Након што је прочитао зачало из Светог Јеванђеља о благовјештењу Архангела Гаврила Пресветој Богородици, да ће родити Сина Божијег, сабранима је бесједио о. Роман.

– У великом низу годишњег круга Господњих и Богородичних празника посебно мјесто заузима данашњи празник Благовијести. Ако изузмемо припрему за долазак Спаситеља свијета, данашњим празником почиње остварење Божијег плана спасења свих нас. У свијету опште покварености и изопачености, дјевојка Марија је била и једина достојна да роди Спаситеља свијета. Када кажемо Благовијести, ријеч је о неизмјерној радости, радосној вијести коју Бог преко Архангела Гаврила објављује људском роду. ”Радуј се благодатна Господ је с тобом, благословена си међу женама, нашла си благодат у Бога. Ево зачећеш, родићеш Сина и надјенућеш му име Исус” – казао је о. Роман и нагласио да је главно питање које се данас и у историји поставља, јесте како се то несмјестиви Бог и Господ рађа од дјевојке.

О. Роман је поручио да је данашњи празник извор свих празника, почетак спасења.

– Данас је почетак и обновљење људске природе, данас је извршено уништење првородног гријеха, данас је освећена наша природа усељењем у њу Творца. , не по природи, него по благодати. Запитајмо се и замислимо се над собом, какве се радости данас испунила Пречиста Дјева и какву благодарност је узносила Творцу и Богу своме, то је немогуће исказати из људског ума. Бог је погледао на смирење слушкиње своје, јер Она која је читајући Исаијино пророштво жељела из љубави према Богу да служи чистој родитељки месијиној, сама се удостојила да постане Његова Мајка и Госпођа сваког створења – рекао је о. Роман.

Подсјетио је да Архангел Гаврило Богородици указије на примјер њене рођаке Јелисавете, која је у старости зачела, по вољи Божијој.

– По људском увјерењу немогуће је да непорочна Дјева роди, да неплодна, остарјела жена Јелисавета затрудни. Али за свемогућег Бога, који је стоврио и небо, и земљу, и свјетове, и космос, све је могуће. Свјетлост Духа Божијег озарила је Дјеву и она се обрадовала истини Благовијести и покори вољи Божијој. Смирење, кротка покорност вољи Божијој приклонили су небеса и низвели на земљу Сина Божијег. Ријеч Божија, логос, постаде тијело, испунивши задатак Божији. Арханђел Гаврило се вратио у Царство свјетлости Божије, извршила се тајна еваплоћења Сина Божијег. Она , изабрана од свих родова, света тијелом и духом, Она је у себи скупила све скривене благодати. Архангелски глас укида казну којом је свијет осуђен на проклетство, издаје и даје човјечанству управо ту радост Царства Божијег – казао је о. Роман.

Поручио је и да је Господ, осјенивши Богородичину дјевичанску утробу дао свима нама примјер спасења.

– Не може се нико и ништа данас поредити са Богородицом и Њеним животом. Али ми морамо да тежимо макар да наличимо на Њу, на ту радост коју само Дух Свети може донијети, али чисту, благословену, непорочну, покајану душу – поручио је о. Роман.

Бесједа о. Романа на Благовијести

Сабрани, који посте Васкршњи пост, причестили су се Тијелом и Крвљу Господа Исуса Христа.

Празнично заједничарење сабраних са саслужитељима настављено је у манастирској гостопримници.

Све фотографије

Oстала дешавања

7. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -22-га глава Књиге постања (23-ћа емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

6. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 21-та глава Књиге постања (22-га емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

5. 3. 2024.

НАЈАВА: СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СРИЈЕДУ 13. 03. 2024. У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У...

Обавјештавамо вјерни народ да ће се Света Тајна Јелеосвећења служити у сриједу 13. 03. 2024. у 16. ч...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Вла...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА -20-та глава Књиге постања (21-ва емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м. Ос...

3. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА – 19.- та глава Књиге постања (20-та емисија) јеромон...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА - 19.- та глава Књиге постања (20-та емисија) јеромонах др Владимир Палибрк, м....

3. 3. 2024.

Недјеља о блудном сину у Острогу

У другу припремну недјељу пред Васкршњи пост - Недјељу о блудном сину, 3. марта 2024. љета Господњег...