Рођење Пресвете Богородице молитвено прослављено у острошкој светињи; о. Никола: Пресвета Богородица примјер свима како треба да се живи!

21. septembar 2021. - Манастир Острог - Дешавања

Празник Рођења Пресвете Богородице – Мала Госпојина, молитвено је прослављен у острошкој светињи у уторак 21. септембра 2021. љета Господњег.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је протојереј Никола Тодоровић, херцегновски парох, а саслуживала су му острошка сабраћа јеромонах Владимир и јерођакон Зосима.

Сабрани који су се постом, молитвом и исповјешћу припремали, примили су Свето Причешће.

Честитајући велики празник, на крају богослужења ријечима празничне бесједе обратио се о. Никола.

– Пресвета Богородица која је шира од небеса родила је Онога који је дошао да буде један од нас, постао човјек, Богочовјек, Онај који је васкрсењем побиједио смрт. Оно што је важно и што смо чули у житију, јесте да је у пуноћи времена од старих родитеља Јоакима и Ане, по њиховој молби и њиховим дјелима честитим, Бог услишио њихове молитве, дао им кћерку, Ону која ће преобразити свијет. Она која је рођена по оцу из рода Давидовог, а по мајци рођена у роду архијереја свештеничког, наговјештава да ће се родити Онај који ће као Цар и Архијереј, Првосвештеник, преобразити овај свијет и упутити нас животом својим на Царство небеско – казао је о. Никола.

Пресвета Богородица је најузвишенија, пресвета, пречиста, преблагословена, највећа, она која стоји пред престолом Творца клечећи пред Сином својим, Богом живим, молећи се за гријехе наше, рекао је о.Никола.

– Зато у сваком храму, у свакој цркви има Њена икона и кад се молимо Богу прво поменемо Њу, па онда све друге. Пресвета Богоридица је примјер не само мајкама, женама, кћерима нашим, него свакоме од нас, како човјек треба да живи и како човјек треба да подноси страдање. Не заборавимо да је она пострадала Сина свога ради, да је она свједочила Његову муку, Његово распеће и да је она стојећи смјерно пред Њим, знала и вјеровала да је Он Бог, да ће он побиједити управо на крсту смрт и нама кроз васкрсење даровати живот вјечни – бесједио је о. Никола.

Он је нагласио да се о Пресветој Богородици може причати дуго, сјећајући се ријечи блаженопочившег митрополита Амфилохија, који је често због гријеха чедоморства (абортуса), говорио о примјеру Пресвете Богородице као примјеру свим женама.

– Она је примјер мајкама да не чине онај гријех који се често не опрашта, онај гријех који често мучи сваку жену која је то учинила до краја њеног живота, јер није дозволила оно што је Бог намијенио да живи. У незнању или у својој слабости, мајке не дозвољавају да оно што је Бог зачео постане живот и постане један од нас – рекао је о. Никола додајући да треба сви да се опомињемо примјером Пресвете Богородице, јер је то једини пут за спасење душе у овим смутним временима.

Бесједа о.Николе на Малу Госпојину

Све фотографије

Oстала дешавања

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...