Rođenje Presvete Bogorodice molitveno proslavljeno u ostroškoj svetinji; o. Nikola: Presveta Bogorodica primjer svima kako treba da se živi!

21. septembar 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

Praznik Rođenja Presvete Bogorodice – Mala Gospojina, molitveno je proslavljen u ostroškoj svetinji u utorak 21. septembra 2021. ljeta Gospodnjeg.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je protojerej Nikola Todorović, hercegnovski paroh, a sasluživala su mu ostroška sabraća jeromonah Vladimir i jerođakon Zosima.

Sabrani koji su se postom, molitvom i ispovješću pripremali, primili su Sveto Pričešće.

Čestitajući veliki praznik, na kraju bogosluženja riječima praznične besjede obratio se o. Nikola.

– Presveta Bogorodica koja je šira od nebesa rodila je Onoga koji je došao da bude jedan od nas, postao čovjek, Bogočovjek, Onaj koji je vaskrsenjem pobijedio smrt. Ono što je važno i što smo čuli u žitiju, jeste da je u punoći vremena od starih roditelja Joakima i Ane, po njihovoj molbi i njihovim djelima čestitim, Bog uslišio njihove molitve, dao im kćerku, Onu koja će preobraziti svijet. Ona koja je rođena po ocu iz roda Davidovog, a po majci rođena u rodu arhijereja svešteničkog, nagovještava da će se roditi Onaj koji će kao Car i Arhijerej, Prvosveštenik, preobraziti ovaj svijet i uputiti nas životom svojim na Carstvo nebesko – kazao je o. Nikola.

Presveta Bogorodica je najuzvišenija, presveta, prečista, preblagoslovena, najveća, ona koja stoji pred prestolom Tvorca klečeći pred Sinom svojim, Bogom živim, moleći se za grijehe naše, rekao je o.Nikola.

– Zato u svakom hramu, u svakoj crkvi ima Njena ikona i kad se molimo Bogu prvo pomenemo Nju, pa onda sve druge. Presveta Bogoridica je primjer ne samo majkama, ženama, kćerima našim, nego svakome od nas, kako čovjek treba da živi i kako čovjek treba da podnosi stradanje. Ne zaboravimo da je ona postradala Sina svoga radi, da je ona svjedočila Njegovu muku, Njegovo raspeće i da je ona stojeći smjerno pred Njim, znala i vjerovala da je On Bog, da će on pobijediti upravo na krstu smrt i nama kroz vaskrsenje darovati život vječni – besjedio je o. Nikola.

On je naglasio da se o Presvetoj Bogorodici može pričati dugo, sjećajući se riječi blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, koji je često zbog grijeha čedomorstva (abortusa), govorio o primjeru Presvete Bogorodice kao primjeru svim ženama.

– Ona je primjer majkama da ne čine onaj grijeh koji se često ne oprašta, onaj grijeh koji često muči svaku ženu koja je to učinila do kraja njenog života, jer nije dozvolila ono što je Bog namijenio da živi. U neznanju ili u svojoj slabosti, majke ne dozvoljavaju da ono što je Bog začeo postane život i postane jedan od nas – rekao je o. Nikola dodajući da treba svi da se opominjemo primjerom Presvete Bogorodice, jer je to jedini put za spasenje duše u ovim smutnim vremenima.

Besjeda o.Nikole na Malu Gospojinu

Sve fotografije

Ostala dešavanja

4. 7. 2022.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U PETAK 08. JULA 2022. U CRKVI SVETE TROJICE...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u petak 08. 07. 2022. godine u ...

3. 7. 2022.

Treća nedjelja po Duhovima proslavljena u Ostrogu...

U treću nedjelju po Pedesetnici, 3. jula 2022. ljeta Gospodnjeg, na praznik Svetog sveštenomučenika Met...

28. 6. 2022.

Vidovdan proslavljen u ostroškom skitu Jovan Dolu...

Svetom Liturgijom, pomenom palim srpskim junacima, rezanjem slavskog kolača povodom hramovne slave ka...

28. 6. 2022.

Vidovdan u Ostrogu; O. Sergije: Nići će na Kosovu plod dostojan onih koji su svo...

Praznik Vidovdan, 28. juna, kada se molitveno sjećamo Svetog mučenika Kneza Lazara i svetih srpskih ...

27. 6. 2022.

Besjeda jeromonaha Romana u Drugu nedjelju po Pedesetnici...

https://youtu.be/0oMGqDzyQaw...

20. 6. 2022.

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENjA U SRIJEDU 22. JUNA 2022. U CRKVI SVETE TROJICE...

Obavještavamo vjerni narod da će se Sveta Tajna Jeleosvećenja služiti u srijedu 22. 06. 2022. godine ...