Сабор српских светитеља молитвено прославен у острошкој светињи (видео)

12. septembar 2021. - Манастир Острог - Дешавања

У 12. недјељу по Духовима, 12. септембра када наша Света Црква прославља Сабор свих српских светитеља, Пренос моштију Светог Александра Невског и Свете Кирила, Никона и Макарија, саборно и молитвено било је у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је протосинђел Сергије, а саслуживали су му јереји Илија Мотика, баошићки парох и Ранко Радоњић, острошки служитељ, као и јерођакон Роман. Одговарала су острошка братија, уз молитвнео учешће монаштва и вјерног народа.

После прочитаног зачала из Светог Јеванђеља о богатом младићу који од Господа тражи савјет како да задобије живот вјечни, сабранима је надахнут ријечима Светог Писма и данашњим празником, бесједио о. Сергије.

– Ово јеванђеље о младићу који је дошао до додира са живим Богом, који је видио лице Бога и каже ”Учитељу благи шта ми ваља чинити да добијем живот вјечни”, јер осјећа да нешто треба да крене и од нас. Господ му набраја све заповијести и он каже да је све испунио од своје младости. Господ му на крају каже, ако хоће да буде савршен да прода све што има, да подијели сиромасима и иде за Њим, те да ће тако бити савршен. Он се снуждио и отишао потиштен, јер му је срце остало везано за оно богатство за које га је Господ призвао. Није то богатство изражено само у некој валути, вриједности, роби, то може бити наша приврженост једном предмету, некој апсртактној ствари, Бог зна за шта све човјек може да се веже и да то стави на мјесто Бога. Ми често формално испуњавамо заповијести, али до савршенства треба да испунимо ове заповијести које Господ тражи. Да се одвежемо од сваког богатства које нас чини богатим мимо Бога, јер само са Богом и са оним што Бог даје можемо задобити живот вјечни – објаснио је о.Сергије.

Он је казао да се данас сјећамо свих светих просветитеља и учитеља из рода српског.

– Бог је дао нашем народу обиље великих људи, познатих у свим пољима живота, да не набрајам од античких времена до Немањића, који су остали запамћени и који су поставили репере којима треба да иде и цивилизација и култура. Нажалост, некако и нашом кривицом, али и оних који не желе Христову стварност у овом свијету, покушавају то да сакрију и затру, али неће Бога дати, а неће дати само ако ми то не будемо дали и останемо вјерни Христу. Ако смо с Богом, увијек је добро – рекао је о. Сергије.

Током бесједе прочитао је молитву са Свете службе ”Ти си нам даровао ове заједничке и сагласне молитве, ти си двојици или тројици који се сложе у име твоје обећао дати оно за шта се узмоле, и сам и сада испуни на корист молбе слугу Твојих, дајући нам у садашњем вијеку познање истине Твоје, а у будућем дајући нам живот вјечни”.

– Управо наши свети просветитељи и учитељи су се опредијелили да ово које нам Бог даје познање истине и правде Своје, да га прихвате, да га остваре, да га благодаћу Божијом усаврше и себе и оне око себе, и нас. Јер се ми и дан данас њиховим примјером освећујемо и учимо. Заједничке молитве, дакле да будемо сви заједно у Цркви Божијој и у храму Божијем на служби, и наравно сагласне молитве. Сагалсност можемо постићи, а то је данас врло тешко, ако постанемо сви сагласни са Једним, а то је са Господом Исусом Христом – закључио је о. Сергије.

Бесједа оца Сергија

Сабрано монаштво и вјерни народ, који су се припремали, причестили су се Тијелом и Крвљу Господа Исуса Христа.

Све фотографије

Oстала дешавања

30. 3. 2024.

Митрополит Јоaникије са епископима Атанасијем, Методијем и Димитријем богослужио...

Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије служио је Свету архијерејс...

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...