Sabor srpskih svetitelja molitveno proslaven u ostroškoj svetinji (video)

12. septembar 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U 12. nedjelju po Duhovima, 12. septembra kada naša Sveta Crkva proslavlja Sabor svih srpskih svetitelja, Prenos moštiju Svetog Aleksandra Nevskog i Svete Kirila, Nikona i Makarija, saborno i molitveno bilo je u ostroškoj svetinji.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je protosinđel Sergije, a sasluživali su mu jereji Ilija Motika, baošićki paroh i Ranko Radonjić, ostroški služitelj, kao i jerođakon Roman. Odgovarala su ostroška bratija, uz molitvneo učešće monaštva i vjernog naroda.

Posle pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja o bogatom mladiću koji od Gospoda traži savjet kako da zadobije život vječni, sabranima je nadahnut riječima Svetog Pisma i današnjim praznikom, besjedio o. Sergije.

– Ovo jevanđelje o mladiću koji je došao do dodira sa živim Bogom, koji je vidio lice Boga i kaže ”Učitelju blagi šta mi valja činiti da dobijem život vječni”, jer osjeća da nešto treba da krene i od nas. Gospod mu nabraja sve zapovijesti i on kaže da je sve ispunio od svoje mladosti. Gospod mu na kraju kaže, ako hoće da bude savršen da proda sve što ima, da podijeli siromasima i ide za Njim, te da će tako biti savršen. On se snuždio i otišao potišten, jer mu je srce ostalo vezano za ono bogatstvo za koje ga je Gospod prizvao. Nije to bogatstvo izraženo samo u nekoj valuti, vrijednosti, robi, to može biti naša privrženost jednom predmetu, nekoj apsrtaktnoj stvari, Bog zna za šta sve čovjek može da se veže i da to stavi na mjesto Boga. Mi često formalno ispunjavamo zapovijesti, ali do savršenstva treba da ispunimo ove zapovijesti koje Gospod traži. Da se odvežemo od svakog bogatstva koje nas čini bogatim mimo Boga, jer samo sa Bogom i sa onim što Bog daje možemo zadobiti život vječni – objasnio je o.Sergije.

On je kazao da se danas sjećamo svih svetih prosvetitelja i učitelja iz roda srpskog.

– Bog je dao našem narodu obilje velikih ljudi, poznatih u svim poljima života, da ne nabrajam od antičkih vremena do Nemanjića, koji su ostali zapamćeni i koji su postavili repere kojima treba da ide i civilizacija i kultura. Nažalost, nekako i našom krivicom, ali i onih koji ne žele Hristovu stvarnost u ovom svijetu, pokušavaju to da sakriju i zatru, ali neće Boga dati, a neće dati samo ako mi to ne budemo dali i ostanemo vjerni Hristu. Ako smo s Bogom, uvijek je dobro – rekao je o. Sergije.

Tokom besjede pročitao je molitvu sa Svete službe ”Ti si nam darovao ove zajedničke i saglasne molitve, ti si dvojici ili trojici koji se slože u ime tvoje obećao dati ono za šta se uzmole, i sam i sada ispuni na korist molbe slugu Tvojih, dajući nam u sadašnjem vijeku poznanje istine Tvoje, a u budućem dajući nam život vječni”.

– Upravo naši sveti prosvetitelji i učitelji su se opredijelili da ovo koje nam Bog daje poznanje istine i pravde Svoje, da ga prihvate, da ga ostvare, da ga blagodaću Božijom usavrše i sebe i one oko sebe, i nas. Jer se mi i dan danas njihovim primjerom osvećujemo i učimo. Zajedničke molitve, dakle da budemo svi zajedno u Crkvi Božijoj i u hramu Božijem na službi, i naravno saglasne molitve. Sagalsnost možemo postići, a to je danas vrlo teško, ako postanemo svi saglasni sa Jednim, a to je sa Gospodom Isusom Hristom – zaključio je o. Sergije.

Besjeda oca Sergija

Sabrano monaštvo i vjerni narod, koji su se pripremali, pričestili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

12. 5. 2023.

Mitropolit Joanikije u ponoć čitao akatist Svetom Vasiliju Ostroškom...

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije na praznik Svetog Vasilija...

11. 5. 2023.

Večernja služba s petohljebnicom u navečerje praznika; Mitropolit Joanikije: Blago...

U navečerje praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Gornjem Ostrogu služena je Večernja služba...

11. 5. 2023.

Ostroški iguman Sergije povodom Dana Svetog Vasilija uručio donaciju nikšićkom D...

U okviru „Dana Svetog Vasilija Ostroškog“ iguman Manastira Ostrog arhimandrit Sergije uručio je dana...

11. 5. 2023.

Svi putevi vode Svetom Vasiliju!

Uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog, hiljade hodočasnika krenulo je iz raznih krajeva u pohode os...

11. 5. 2023.

Proslava praznika Svetog Isaije od Onogošta u Gornjem Ostrogu...

Praznik Svetog Isaije od Onogošta koji su u ostroškoj svetinji podvizavao prije Svetog Vasilija Ostro...

7. 5. 2023.

Nedjelja raslabljenog u Ostrogu

U četvrtu nedjelju po Vaskrsenju Hristovom - Nedelju raslabljenog, kada naša Sveta Crkva proslavlja Sveto...