Седма недјеља по Духовима прослављена у острошкој светињи; О.Владимир Ступар: Господ нас награђује по мјери вјере наше (видео)

8. avgust 2021. - Манастир Острог - Дешавања

У седму недјељу по Духовима, 8. августа 2021. љета Господњег, молитвено је било у острошкој светињи.

На празник Свете преподобномученице Параскеве-Петке, светом Литургијом у цркви Свете Тројице, Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Владимир Ступар, старјешина Саборне цркве у Сарајеву и професор Богословског факултета у Фочи, а саслуживала су му острошка сабраћа архимандрит Мирон, протосниђел Сергије, јеромонах Владимир, јерођакон Зосима, као и јереји Стефан Дамајновић из Епархије шумадијске и Велимир Бугарин, управник Духовног центра Црквене општине Подгорица.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља о исцјељењу слијепих, о вјери је бесједио протојереј-ставрофор Владимир Ступар. Он је казао да је темељ нашег живота вјера, и да се у острошку светињу долази подстакнут вјером.

– Да молимо Светог Василија Острошког, да умоли Господа нашег да нас исцијели од свих слабости и немоћи, како душевних тако и тјелесних. И Господ нас дарује даром савршеним, Господ нас исцјељује, али увијек бива по вјери нашој. Зашто је вјера толико важна и зашто Господ тражи вјеру од ова два слијепца, кад Он може да учини све, када Он може да нас ицијели без вјере наше? Али како би знали ко је наш доборочинитељ и ко је наш Господ? Вјера је, дакле, дар Духа Светога. Нико не можи исповиједити Исуса Христа да је Син Божији осим Син Божији, а вјера као дар Духа Светога је темељ нашег спасења. Зато су наши свети оци чували вјеру  нашу православну и за вјеру пострадали пуно пута. И наши преци су много пута убијани, распињани на крст, спаљивани, набијани на колац, само да се одрекну вјере живе и да се одрекну Господа нашег. Али они су све претрпјели и ушли у славу Господа нашег – рекао је о. Владимир.

Он је објаснио да се и од нас у 21. вијеку такође тражи вјера, живоносна, спасоносна, која не потиче од нас самих.

– Она није и нема извор у нама самима, као сазнање или искуство, него она проистиче као дар Божији од самог Бога и она нас чини да будемо дјеца Оца небеског и да исповиједимо Господа нашег Исуса Христа. Тајна вјере и тајна побожности јесте да је Син Божији, вјечни Логос Божији, постао човјек и да је Он допао међу нас да нас спасе, да нас исцијели, да нас просвијетли и да нас учини себи равнима, да и ми постанемо дјеца Оца небеског и да постанемо насљедници Царства небеског. И нико не може без Духа Светога да исповиједи. да је Господ Исус Христос. Зато и монаси и монахиње и сав јерни народ, непрестасно се труде да задобију чисту молитву, дар Духа Светога и да живе вјером – нагласио је о.Владимир.

Говорећи о неопходности вјере о. Владимир је казао да не треба да долазимо у цркву само када смо потребити или када имамо неку невољу.

– Треба да знао да нас је Господ изабрао као вјерни народ и да смо кроз Свету Тајну крштења постали они који су наслиједили Царство небеско, да смо запечаћени Духом Светим, да смо народ Божији, да нас Христос неизмјено љуби и да хоће да нас награди због вјере наше. И ми треба да завапимо као ова два слијеплца, Господе Исусе Христе Сине Божији помилиј нас грешне и Господ ће нас исцијелити по мјери вјере наше – рекао је о. Владимир Ступар.

Бесједа оца Владимира Ступара

Литургији је присуствовало бројно монаштво и вјерни народ, који је из разних крајева свијета дошао на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу, а који се на Литургији причестио Христовим Тајнама.

Све фотографије

Oстала дешавања

30. 3. 2024.

Митрополит Јоaникије са епископима Атанасијем, Методијем и Димитријем богослужио...

Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије служио је Свету архијерејс...

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...