Sedma nedjelja po Duhovima proslavljena u ostroškoj svetinji; O.Vladimir Stupar: Gospod nas nagrađuje po mjeri vjere naše (video)

8. avgust 2021. - Manastir Ostrog - Dešavanja

U sedmu nedjelju po Duhovima, 8. avgusta 2021. ljeta Gospodnjeg, molitveno je bilo u ostroškoj svetinji.

Na praznik Svete prepodobnomučenice Paraskeve-Petke, svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice, Svetom Liturgijom načalstvovao je protojerej-stavrofor Vladimir Stupar, starješina Saborne crkve u Sarajevu i profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči, a sasluživala su mu ostroška sabraća arhimandrit Miron, protosniđel Sergije, jeromonah Vladimir, jerođakon Zosima, kao i jereji Stefan Damajnović iz Eparhije šumadijske i Velimir Bugarin, upravnik Duhovnog centra Crkvene opštine Podgorica.

Nakon pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja o iscjeljenju slijepih, o vjeri je besjedio protojerej-stavrofor Vladimir Stupar. On je kazao da je temelj našeg života vjera, i da se u ostrošku svetinju dolazi podstaknut vjerom.

– Da molimo Svetog Vasilija Ostroškog, da umoli Gospoda našeg da nas iscijeli od svih slabosti i nemoći, kako duševnih tako i tjelesnih. I Gospod nas daruje darom savršenim, Gospod nas iscjeljuje, ali uvijek biva po vjeri našoj. Zašto je vjera toliko važna i zašto Gospod traži vjeru od ova dva slijepca, kad On može da učini sve, kada On može da nas icijeli bez vjere naše? Ali kako bi znali ko je naš doboročinitelj i ko je naš Gospod? Vjera je, dakle, dar Duha Svetoga. Niko ne moži ispovijediti Isusa Hrista da je Sin Božiji osim Sin Božiji, a vjera kao dar Duha Svetoga je temelj našeg spasenja. Zato su naši sveti oci čuvali vjeru  našu pravoslavnu i za vjeru postradali puno puta. I naši preci su mnogo puta ubijani, raspinjani na krst, spaljivani, nabijani na kolac, samo da se odreknu vjere žive i da se odreknu Gospoda našeg. Ali oni su sve pretrpjeli i ušli u slavu Gospoda našeg – rekao je o. Vladimir.

On je objasnio da se i od nas u 21. vijeku takođe traži vjera, živonosna, spasonosna, koja ne potiče od nas samih.

– Ona nije i nema izvor u nama samima, kao saznanje ili iskustvo, nego ona proističe kao dar Božiji od samog Boga i ona nas čini da budemo djeca Oca nebeskog i da ispovijedimo Gospoda našeg Isusa Hrista. Tajna vjere i tajna pobožnosti jeste da je Sin Božiji, vječni Logos Božiji, postao čovjek i da je On dopao među nas da nas spase, da nas iscijeli, da nas prosvijetli i da nas učini sebi ravnima, da i mi postanemo djeca Oca nebeskog i da postanemo nasljednici Carstva nebeskog. I niko ne može bez Duha Svetoga da ispovijedi. da je Gospod Isus Hristos. Zato i monasi i monahinje i sav jerni narod, neprestasno se trude da zadobiju čistu molitvu, dar Duha Svetoga i da žive vjerom – naglasio je o.Vladimir.

Govoreći o neophodnosti vjere o. Vladimir je kazao da ne treba da dolazimo u crkvu samo kada smo potrebiti ili kada imamo neku nevolju.

– Treba da znao da nas je Gospod izabrao kao vjerni narod i da smo kroz Svetu Tajnu krštenja postali oni koji su naslijedili Carstvo nebesko, da smo zapečaćeni Duhom Svetim, da smo narod Božiji, da nas Hristos neizmjeno ljubi i da hoće da nas nagradi zbog vjere naše. I mi treba da zavapimo kao ova dva slijeplca, Gospode Isuse Hriste Sine Božiji pomilij nas grešne i Gospod će nas iscijeliti po mjeri vjere naše – rekao je o. Vladimir Stupar.

Besjeda oca Vladimira Stupara

Liturgiji je prisustvovalo brojno monaštvo i vjerni narod, koji je iz raznih krajeva svijeta došao na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu, a koji se na Liturgiji pričestio Hristovim Tajnama.

Sve fotografije

Ostala dešavanja

26. 3. 2024.

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g. dr Vera Bulatović posjetila manastir Ost...

Direktorica Doma Zdravlja iz Nikšića g.  dr Vera Bulatović, zajedno sa svojim saradnicima posjetila m...

24. 3. 2024.

Nedjelja pravoslavlja u Ostrogu

U prvu nedjelju Vaskršnjeg posta - Čistu - Nedjelju pravoslavlja, 24. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, Svetom...

23. 3. 2024.

KATIHIZIS – SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić ...

KATIHIZIS - SIMBOLIKA U SVETOJ TAJNI MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić (19-ta emisija), manastir Ostrog...

22. 3. 2024.

KATIHIZIS – SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA – mr Rade Bulajić, (18-ta emisi...

KATIHIZIS - SVETA TAJNA MIROPOMAZANjA - mr Rade Bulajić, (18-ta emisija) manastir Ostrog 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) – jeromonah...

PRAVOSLAVNA EGZEGEZA 24-ta glava Knjige postanja (25-ta emisija) - jeromonah dr Vladimir Palibrk, m. O...

17. 3. 2024.

Siropusna nedjelja u Ostrogu; O. Roman: Oprostimo jedni drugima da bi nam post bi...

U Siropusni nedjelju, pred Vaskršnji post, 17. marta 2024. ljeta Gospodnjeg, kada naša Sveta Crkva molit...