Недјеља Свих Светих молитвено прослављена у Острогу

27. jun 2021. - Манастир Острог - Дешавања

У прву недјељу по Духовима – Свих Светих, када наша Света Црква молитвено прославља Светог пророка Јелисеја и Светог Методија Цариградског (Петровске покладе), 27.јуна 2021. љета Господњег, саборно и молитвено било је у острошкој светињи.

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је јереј Данијел Ружичић из Бањалуке, а саслуживали су му острошка сабраћа протосинђел Сергије и јерођакони Роман и Зосима, као и острошки саслужитељ јереј Ранко Радоњић, те протојереј Бранко Илић из Шабачке епархије.

Вјерни народ, који је из разних крајева свијета дошао на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу, а који се постом, молитвом и исповјешћу припремао, примио је Свето Причешће.

На крају богослужења, о. Данијел је сабранима честитао почетак Петропавловског поста који почиње сјутра, а завршава се на Петровдан.

Раније јутрос Света Литургија је одслужена и у Горњем Острогу.

Све фотографије

НЕДЕЉА СВИХ СВЕТИХ

Недеља свих светих је прва недеља после Свете Педесетнице (Духова), посвећена свим светима, као „жетве Духа Божијега“ и „плодова Божанствене благодати“ која је послата људима на дан Педесетнице. Пошто немају сви канонизовани свети своје дане одређене за празновање у календару, а поготово што се не знају имена свих оних које је Господ прославио, Црква је установила овај празник.

Још у време Св. Јована Златоустог, славила се успомена Свих Св. мученика у недељу после Духова. Из једне песме преподобног Јефрема Сирина види се да се успомена на Све свете празновала 13. маја, а из једног слова цара Лава VI Мудрог (886—912), види се да се успомена на Све свете празновала после Недеље свете Педесетнице. У служби овога дана и синаксару набрајају се по рангу сви свети: праоци, патријарси, пророци, апостоли, мученици, свештеноначалници, свештеномученици, преподобномученици, преподобни, праведни и цео лик светих жена.

Овим празником завршава се период Цветног триода и почиње обично раздобље године, када се богослужење обавља према Осмогласнику и Минеју. Од понедељка после Недеље свих светих почиње Петровски или Апостолски пост, који служи као припрема за велики празник у част светих и првоврховних апостола Петра и Павла 29. јуна/12. јула.

После Педесетнице, све недеље, то јест сви недељни дани, означавају се редним бројевима, почев од прве (Недеље Свих Светих), па закључно са тридесет другом. У складу са овим рачунају се и ступови васкрсних јутарњих Јеванђеља и ступови гласова Осмогласника. Ступ (столп) Јеванђеља почиње од Недеље свих светих, када се на јутрењу чита прво јутарње васкрсно Јеванђеље. Али ступ гласова Осмогласника почиње следеће, друге недеље. За ту недељу одређен је први глас, а друго Јеванђеље. Даље све иде по реду. Почев од Недеље свих светих, катавасија је „Отверзу уста моја…“

Oстала дешавања

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...

17. 3. 2024.

Сиропусна недјеља у Острогу; О. Роман: Опростимо једни другима да би нам пост би...

У Сиропусни недјељу, пред Васкршњи пост, 17. марта 2024. љета Господњег, када наша Света Црква молит...