Митрополит Амфилохије  одслужио Литургију у Горњем Острогу на празник Преподобне Ксеније Римљанке

6. februar 2017. - Манастир Острог - Дешавања

 

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки Г. Амфилохије одслужио је Свету архијерејску Литургију на празник Преподобне Ксеније Римљанке, 6. фебруара 2017. љета Господњег, у цркви Ваведења Пресвете Богородице у Горњем Острогу поред моштију Светог Василија Острошког Чудотворца.

Саслуживали су му свештеници Архијерејског намјесништва никшићког протојереј – ставрофор Драгна Крушић и протојереј Велимир Јововић, те сабраћа острошке обитељи јеромонах Јеротеј и јерођакон Роман, уз молитвено учешће бројног монаштва и вјерног народа.

Митрополит Амфилохије се након читања зачала из Јеванђеља сабранима обратио архипастирским словом, подсјећајући да су два доласка Христова, те да се од првог, када се Господ родио од Духа Светога и Пресвете Дјеве и Његовог тридесеттрогодишњег боравка на земљи са људима, преображења, распећа и васкрсења,  одвија сва историја рода људског до данашњег дана и до краја свијета и вијека.

Бесједа митрополита Амфилохија

-Он је наговијестио свој други долазак, када ће Господ доћи да суди живима и мртвима и Његовом Царству неће бити краја. У Светом Јеванђељу је записано да ће се у дане другог доласка Његовог који су сакривни, проповиједати Јеванђеље читавом свијету. Јеванђеље се већ 2.000 година проповиједа на свим свјетским језицима и у свим земаљским народима – казао је Митрополит Амфилохије и додао да је Православна Црква Божија на Великом сабору на Криту посвједочила да се у наше вријеме Јеванђеље проповиједа широм земаљског шара.

Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је рекао да је проповиједање Јеванђеља данас велики Божији дар и једно од могућих знамења припреме за други Христов долазак.

-Све оно што се догађало у току ових 2.000 година, све је припрема за други долазак Господњи. Кад читамо Јеванђеље и посланице, има се утисак да ће тај дан доћи у вријеме кад су били први апостоли, непосредно после Христа. Међутим, сва покољења до данас увијек су у очекивању тог дана, нарочито када се догађају страшне ствари на овој земљи, а догађају се непрекидно. Рецимо у 10. вијеку било је такво осјећање у народу Божијем да се примиче тај дан другог Христовог доласка. То је такође било и у 15. вијеку када је Свети град Јерусалим подлегао насиљу агарјанском и када је нестало Источно ромејско царство. То осјећање у народу се на примјер десило и прије 100 година када је дошло до убиства царског миропомазаника цара Николаја Другог и царице Александре и њихове невине дјеце која су заклана као јагањци – казао је Митрополит Амфилохије и додао да су сви догађаји предуказања на тај дан, као што је и проповиједање Јеванђеља на свим земаљским језицима.

Митрополит је казао да све што се догађа са нама, у нама и око нас треба да нам буде непрекидно подсјетник на тај дан који ће доћи,  на други долазак Христов.

-Тај дан је за нас на земљи дан напуштања земаљског живота, чиме улазимо у тајну дана другог доласка Христовог и зато смо призвани да се непрекидно припремамо за тај дан, јер дан смрти је дан предуказања на други долазак Христов – казао је Високопреосвећени Митрополит Амфилохије.

Он је нагласио да су тако то доживљавали свети Божији људи и да је тиме живио и Свети отац наш Василије Острошки.

-Зато је користио сваки тренутак свога живота очекујући Господа који ће доћи и припремајући се за Њега. Зато га је Господ и посјетио прије 350 година, уселио се у Њега силом своје благодати и ево га он данас жив, још живљи него онда кад је ходио земљом благодарећи том његовом сједињењу са живим Господом, благодарећи доласку Господњем у њему и усељењем Господњим у њега. Зато су благодатне његове мошти, зато ово свето мјесто освештано његовим сусретом са Господом привлачи толико душа. Стотинама година и данас привлачи све нас око његовог светог ћивота, да би кроз њега и његов ћивот и његов живот спознали Господа који је дошао и који ће доћи и да би испоштовали заповијест Христову ”Покајте се јер се приближило Царство Небеско” – казао је Високопреосвећени Митрополит Амфилохије.

Током Богослужења бројно монаштво и вјерни народ примили су Свето Причешће.

Након Свете Литургије Митрополит Амфилохије је благосиљао присутну дјецу, а потом су вјерници приступали, поклањали се и цјеливали мошти Светог Василија Острошког Чудотоврца.

Све фотографије

 

 

 

 

 

Oстала дешавања

30. 3. 2024.

Митрополит Јоaникије са епископима Атанасијем, Методијем и Димитријем богослужио...

Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије служио је Свету архијерејс...

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...