У Доњем Острогу молитвено прослављен други дан Божића – Сабор Пресвете Богородице

8. januar 2017. - Манастир Острог - Дешавања

У 29. недељу по Духовима, другог дана Божића 8. јануара (26. децембра), када наша Света црква молитвено прославља Сабор Пресвете Богородице, одслужена је Света Литургија у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу.

Светом службом Божијом началствовао је јереј Остоја Кнежевић старјешина Саборне цркве Светог Василија Острошког у Никшићу, а саслуживали су му јереј Радмило Чизмовић пјешивачки парох и јерођакони Роман и Зосима сабраћа острошке обитељи.

Евхаристијском сабрању присуствовало је братство и сестринство свете обитељи острошке и вјерници. Након читања зачала из Светог Јеванђеља, сабранима је бесједио о. Остоја.

Он је честитајући празник сабранима радосним поздравом Христос се роди, казао да славећи Божић не може да се избјегне утисак дивљења и чуђења великој тајни силаска Бога у овај свијет, очовјечења Христовог.

-Када знамо да је Он Бог који је створио земљу из ничега, утврдио је на водама, оградио море пијеском и разлио ваздух за дисање и створио све што постоји, како читамо у Књизи постања, онда се дивимо Његовом крајњем смирењу и снисхођењу у овај свијет и рођењу од Пресвете Дјеве Марије – казао је о. Остоја и додао да ако још сагледамо да је Господ наш Отац и Отац цијеле творевине, онда је разумљиво и природно да Он као милостиви Отац који има срце које воли силази да спаси и да да живот вјечни товрревини коју је сам створио.

О.Остоја је подсјетио да се другог дана Божића слави Сабор Пресвете Владичице Богородице, односно прослављају Христови преци по тијелу.

-У овај дан се слави света породица праведног Јосифа. Господ родивши се у овај свијет долази кроз породицу, тиме показујући да је Бог благословио човјека да живи у заједници, у породици, као најзначајнијој ћелији сваког друштва, сваке државе. Зато и ми на овај дан треба да помислимо на своје ближње, на своје породице и да се угледамо на жртвеност Светог праведног Јосифа, који је прихватио позив Господњи и ријеч Анђела да оно што је зачето у Пресветој Богородици, да је од Духа Светога. Он је слушао тај глас и послужио спасењу свих нас – казао је о. Остоја и подсјетио на велику улогу саме Пресвете Дјеве Богородице.

Говорећи о данашњем великом празнику казао је да треба да буде подстицај свима да се трудимо да што савршеније живимо у својим породицама било монашким или свјетовним.

-Кроз породицу се човјек спасава. Ту су они са којима је стално, гдје мора и да претрпи, гдје се радује другоме, гдје се спасава заједно са другим и кроз другога – казао је о. Остоја.

Бесједа јереја Остоје Кнежевића

Монаштво и вјерници присаједнили су се Тијелом и Крвљу Господа Исуса Христа кроз Свето Причешће.

Иначе, Други дан Божића Црква хришћанска одаје славу и хвалу Пресветој Богоматери, која роди Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Сабором се њеним назива ово празновање зато што се тога дана сабирају сви верни, да прославе Њу, Матер Богородицу и што се свечано, саборно, служи у част Њену.

Пресвета Богородица Марија је, рађањем Господа Исуса Христа од Ње, највише послужила нашем спасењу и спасењу целога света и све твари. Зато и приличи, и доликује, и достојно је изузетно празновати Њу увијек, а поготову одмах сјутрадан по Рођењу Христову, као Мајку Богородитељку Христа Бога и Спаса нашег.

Фотографије

Oстала дешавања

30. 3. 2024.

Митрополит Јоaникије са епископима Атанасијем, Методијем и Димитријем богослужио...

Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије служио је Свету архијерејс...

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...