Митрополит Амфилохије одслужио Литургију у Острогу на празник Светог новомученика Станка (видео)

18. decembar 2016. - Манастир Острог - Дешавања

Светом архијерејском Литургијом, резањем славског колача и славском трпезом хришћанске љубави у острошкој светињи прослављен је празник Светог новомученика Станка, чије се нетрулежне руке чувају у њему посвећеној цркви.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки Г. Амфилохије началствовао је Светом службом Божијом у цркви Светог новомученика Станка у недељу 18. децембра 2016. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Светог новомученика Станка Острошког, Светог Саву Освећеног и Светог Нектарија Битољског, али и Дјетињце који се увијек славе у трећу недељу пред Божић. Уз молитвно учешће бројног монаштва и вјерног народа, саслуживали су му сабраћа острошке обитељи архимандрит Мирон, јеромонаси Сергије и Јеротеј, протојереј Предраг Катанић даниловградски парох и јерођакони Атанасије и Роман.

Након читања зачала из Светог Јеванђеља, надахнутом архипастирском бесједом сабранима се обратио Митрополит Амфилохије који је подсјетио да благосиљањем имена Божијег почиње и завршава се Света Литургија, као и људски живот на земљи.

-Ту велику и свету истину научили смо од светих отаца наших, од оних који су видјели Бога и чули глас Његов и који су послушали Ријечи Његове. Свети пророци Његови, тајновидци, на чели са Мојсијем, а онда послије њих Свети Јован Претеча који је припремио путеве Његове и припремио долазак Христов. После њега и Он, живи свједок Живог Бога, а онда и Дух Његов Свети, који је посвједочио Бога који, као што чусмо у Светом Јеванђељу да ће Бог послати Духа Свога Светога, који ће нас увести у сваку истину и који ће Њега посвједочити као што су га посвједочили и они који су били заједно са Њим – казао је Митрополит Амфилохије и додао да је међу онима који су послушали Ријечи Божије и Свети Сава Освећени велики Божији угодник по коме је наш Свети Сава добио име и благослов.

Митрополит је напоменуо и да су мошти мученика из Лавре Светог Саве Освећеног уграђене у Часну Трпезу храма Светог новомученика Станка приликом његовог освећења.

Он је такође подсјетио да је ових дана у Америци прослављен празник Светог Мардарија Ускоковића Љешанско-либертвилског и Свеамериканског.

-Свети Мардарије, који је такође један од дивних свједока и настављача благосиљања Имена Божијег, научен од Светог Петра Цетињског и Петра Другог Ловћенског Тајновидца, научен од Светог Саве у чијој лаври Студеници је пострижен и који је прелијетао преко гора и преко мора свједочећи име Христово и проповиједајућу Њега као Бога, као Господа, Спаситеља, Искупитеља, не само својима, него широм Русије и Америке – казао је Митрополит Амфилохије.

Према његовим ријечима и Свети новомученик Станко био је велики свједок Божији.

-Он је отприлике у годинама када је Свети Мардарије замонашен и кренуо за Христом, у четрнаестој или петнаестој години, тако је и Свети мученик Станко у тим годинама као чобанче овдје у околини одбио да се потурчи и да се одрекне Христа и исповиједивши Христа био је заклан као јагње за Господа, посвједочивши својим подвигом, својом цјеломудреношћу, својом чистотом самога Господа и ево свједочи Га толико времена, он и овај храм подигнут у славу Божију, свједоче га свете руке његове које су примиле благодат Христову и благодарећи тој благодати остале су цјелебне и чудотворне овдје заједно са моштима Светог Василија Острошког, Светог Ђакона његовог и Светим Исаијом Острошком – казао је Митрополит Амфилохије.

Високопреосвећени Владика је казао да поред острошких светитеља живога Бога свједоче и у острошкој светињи поклани часни и честити људи на челу са Бајом Станишићем, који су у Другом свјетском рату страдали од братске руке јер су чували ћивот Светог Василија.

-Они који Бога посвједоче и који остану вјерни Богу, правди Божијој, истини Божијој, они увијек изнова васкрсавају у људском памћењу, као што су и њих 28 васкрсли и господ им је подарио један од најљепших споменика који постоје у Црној Гори, овај свети храм, овдје су похрањени да чекају Судњи дан и да свједоче да није добро проливати братску крв – казао је Митрополит Амфилохије.

Бесједа Митрополита Амфилохија

Бројно монаштво и вјерници који посте Божићни пост, а који су се молитвом и исповијешћу припремали, примили су Свето Причешће.

Потом је Митрополит Амфилохије са саслужитељима одслужио помен пострадалим браниоцима ћивота Светог Василија чији су земни остаци похрањени у крипти храма Светог Станка.

Поводом храмовне славе и имендана монаха Станка, сабрата острошке обитељи, Митрополит Амфилохије је благосиљао и преломио славски колач.

Након Свете Литургије сабрани су цјеливали мошти Светог Станка, а прослава празника настављена је уз славску трпезу хришћанске љубави коју је припремила острошка братија.

Митрополит Амфилохије обишао је и Горњи манастир Острог, гдје се поклонио моштима Светог Василија Острошког Чудотворца.

фотографије (Манастир Острог)

фотографије (Јован Радовић)

Oстала дешавања

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...

22. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић, (18-та емиси...

КАТИХИЗИС - СВЕТА ТАЈНА МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић, (18-та емисија) манастир Острог 13. 03. 2024...

19. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) – јеромонах...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 24-та глава Књиге постања (25-та емисија) - јеромонах др Владимир Палибрк, м. О...