У Доњем Острогу одслужена Литургија на празник Успења Свете Ане

7. avgust 2016. - Манастир Острог - Дешавања

У недељу 7. по Духовима, када се наша Света Црква молитвено сјећа Успења Свете Ане, мајке Пресвете Богородице, у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу одслужена је Света Литургија. Началствовао је протојереј – ставрофор Гроздан Симић из Епархије ваљевске, а саслуживали су му сабраћа острошке обитељи јерођакони Роман и Зосима, уз молитвено учешће острошког монаштва и бројног вјерног народа.

DSC_2363 kopija

Велики број поклоника из разних крајева дошао је и овог викенда у острошку светињу на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу, а они који су се припремали постом, молитвом и исповијешћу, примили су Свето Причешће.

Након Свете Литургије, сабранима се ријечима надахнуте бесједе обратио о. Гроздан. Он је подсјетио да је у времену у коме живимо тешка и претешка борба за душу човјекову.

-Пазите на живот свој, тај дар Божији. Нема тог човјека који ће моћи да изњедри ријечима љубав Божију. То може само ваше срце, душа да осјети и доживи. Благо ономе човјеку који је доживио Бога у срцу своме кроз благодат. Они који нису још доживјели, они могу само да кажу да вјерују, али без доживљености благодати Божије је живи доказ да нас је Господ удостојио његове милости да то ми доживимо у срцу своме – казао је о. Гроздан.

Он је такође рекао да су сви свети и светитељке били оно што смо ми данас, то је човјек.

-Они су препознали тајне духовности и живљења по Богу, не по овоме свијету само. Ми смо рођени у овом свијету да кроз њега прођемо, наравно и да се кроз њега жртвом својом, живом вјером спасемо. Имајте на уму да је Бог створио човјека ѕза вјечност, не за вријеме, јер оно пролази – казао је о. Гроздан и подсјетио да не треба да имамо велике жеље за овим свијетом.

DSC_2374 kopija

О. Гроздан је истакао да морамо духовно да се пробудимо, да радимо на духовном пољу, а не да очекујемо да ће неколико молитава да промијени наш живот.

-То је борба, браћо и сестре и само само они који су духовно искусни и јаки савладају ту борбу. Свети Василије Острошки је био жељан те борбе, јер га је та борба одржавала у живој вјери према Васкрслом Господу. А шта ми тражимо? Кад наиђу нека мања искушења ми се брзо разочарамо и невољни смо за живот. Па гдје је та наша вјера, та наша снага духовна да бије битку, да се носи, јер Господ хоће да нас искристалише духовно, да стално будемо слика и прилика Божија и достојни имена човјек- казао је о. Гроздан и додао да је мјерило наше вјере љубав према ближњима.

Бесједа о. Гроздана

Све фотографије

 

Oстала дешавања

30. 3. 2024.

Митрополит Јоaникије са епископима Атанасијем, Методијем и Димитријем богослужио...

Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије служио је Свету архијерејс...

27. 3. 2024.

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања – јеромонах др Владимир Палиб...

ПРАВОСЛАВНА ЕГЗЕГЕЗА 25. глава Књиге постања - јеромонах др Владимир Палибрк (26-та емисија), м. Ост...

26. 3. 2024.

Владика Сегије у Острогу: Да нам пост буде на охрабрење и духовно оснажење...

Са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија у уторак...

26. 3. 2024.

Директорица Дома Здравља из Никшића г. др Вера Булатовић посјетила манастир Ост...

Директорица Дома Здравља из Никшића г.  др Вера Булатовић, заједно са својим сарадницима посјетила м...

24. 3. 2024.

Недјеља православља у Острогу

У прву недјељу Васкршњег поста - Чисту - Недјељу православља, 24. марта 2024. љета Господњег, Светом...

23. 3. 2024.

КАТИХИЗИС – СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА – мр Раде Булајић ...

КАТИХИЗИС - СИМБОЛИКА У СВЕТОЈ ТАЈНИ МИРОПОМАЗАЊА - мр Раде Булајић (19-та емисија), манастир Острог...